Linkuri accesibilitate

Sondaj: 30% dintre români s-ar vaccina anti-COVID, 25% nu ar face-o, 36% ar mai aștepta


Chiar dacă peste trei sferturi dintre cei chestionați (76%) sunt convinși că noul coronavirus există, 30% spun că s-ar vaccina dacă ar exista un vaccin anti-Covid pe piață, „cu siguranță da”, în timp ce 36% spun că ar aștepta să vadă efectul vaccinului asupra celorlalți, „după o perioadă în care vor vedea că oamenii care s-au vaccinat nu au pățit nimic”. 25% dintre cei chestionați spun că nu se vor vaccina, fie pentru că nu cred în eficiența vaccinului (72%), fie pentru că nu cred în general în vaccinare (24%), arată un sondaj Avangarde realizat în perioada 15-17 noiembrie.

Cât privește intrarea țării în carantină, 60% dintre români cred că România va intra în carantină după alegerile din 6 decembrie în timp ce 13% cred că nu. 27% dintre cei intervievați au spus că nu știu sau nu răspund la întrebare. Peste jumătate dintre respondenți (54%) spun că nu ar accepta o carantină precum cea instituită la începutul anului, în timpul perioadei de urgență, o astfel de măsură fiind susținută de 34%.

Raed Arafat este considerat cel mai eficient dintre demnitarii statului implicați în gestionarea pandemiei (33%), urmat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru (29%).

26% dintre cei chestionați spun că președintele Iohannis a avut o prestație bună, în vreme ce pentru Ludovic Orban au optat 23%. Clasamentul reprezintă procentul celor care au acordat o notă între 7-10 în funcție de cât de bine au considerat că a gestionat fiecare dintre aceștia pandemia.

Cât privește suspiciunea că numărul de infectări prezentat zilnic este cel real sau cifrele sunt schimbate în funcție de interesele de moment ale autorităților, 31% cred că cifrele sunt reale iar 49% cred că sunt schimbate în funcție de interesul autorităților.

67% dintre cei chestionați cred că decizia carantinării unei localități ar trebui luată de autoritățile locale, în timp ce 23% cred că aceasta ar trebui să aparțină guvernului.

Sondajul Avangarde a fost realizat pe un eșantion de 815 persoane și are o marjă de eroare de 3,3%.

XS
SM
MD
LG