Linkuri accesibilitate

Sondaj Avangarde: Doar 30% dintre români spun că se vor vaccina. 70% se opun unei noi carantine generale


Deși 63% dintre români sunt îngrijorați sau foarte îngrijorați de pandemia de coronavirus, doar 30% s-ar vaccina cu siguranță împotriva Covid-19, potrivit celui mai recent sondaj Avangarde.

Cercetarea arată că numărul celor deciși să se vaccineze este redus, doar30% , în timp ce un procent aproape egal, 29%, refuză vaccinarea, 29% se declară indeciși, 10% nu pot aprecia iar 2% nu știu sau nu răspund.

Potrivit sondajului, 38% se declară pro-vaccinare în general, 20% împotriva vaccinării, 25% declară că nu au o poziționare clară sau că nu sunt interesați iar 17% nu știu sau nu răspund.

Lipsa de încredere în vaccin vine totuși într-o perioadă în care 63% de români se tem de efectele pandemiei. Cei mai mulți se declară îngrijorați (47%) sau foarte îngrijorați (16%) de evoluția pandemiei COVID 19. Doar 23 % se declară puțin îngrijorați sau foarte puțin/ deloc îngrijorați (11%).

Noi măsuri restrictive nu sunt dorite de către români, cei care au răspuns sondajului declarându-se și împotriva unei noi carantine generale sau a închiderii bisericilor.

70% dintre repondenți nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală, doar 16 % ar aproba o astfel de măsură, iar 14% nu știu sau nu răspund. 72% consideră că bisericile nu ar trebui închise de Crăciun, 17% cred că ar trebui închise iar 11% nu știu sau nu răspund.

Politicul și instituțiile statului sunt văzute drept principalele vinovate pentru stadiul pandemiei în România, în timp ce 17% spun că cetățenii poartă responsabilitatea.

11% spun că au avut un membru al familiei (soți, părinți, copii) bolnav de Covid-19, iar 39% declară ferm că nu au avut cazuri de Covid în familie. Una din două persoane intervievate a preferat să spună că nu știe sau nu vrea să răspundă.

Sondajul Avangarde s-a desfășurat în perioada 10-20 decembrie, pe un eșantion de 900 de persoane, intervievate prin telefon (metoda CATI), cu o marjă de eroare de 3,2%.

Este AUR un partid extremist?

Cel mai nou partid parlamentar (Alianța pentru Unirea Românilor - AUR) este văzut drept extremist (29%), naționalist (26%) sau creștin ortodox (24), în alt sondaj realizat de AUR.

4% afirmă că AUR este un partid legionar, în timp ce 74% spun că nu știu acest lucru sau preferă să nu răspundă.

Doar un sfert dintre cei întrebați au spus că AUR a reușit să obțină 9% în alegerile parlamente prin propriile forțe, în timp ce alții vorbesc de sprijin din diaspora, de la Biserica Ortodoxă, servicii secrete sau Rusia.

Sondajul Avangarde s-a desfășurat în perioada 11-19 decembrie, pe un eșantion de 900 de persoane, intervievate prin telefon (metoda CATI), cu o marjă de eroare de 3,2%.

XS
SM
MD
LG