Linkuri accesibilitate

Sondaj IMAS. Avans de 7% al PNL față de PSD, USR-PLUS, aproape 20% la europarlamentare, cu Băsescu la Bruxelles


Desen de Dan Perjovschi, intitulat „Ai grijă ce votezi”
Desen de Dan Perjovschi, intitulat „Ai grijă ce votezi”

Ultimul sondaj IMAS pentru alegerile de duminică indică o distanță de peste șapte procente între PNL și PSD, social-democrații fiind într-un picaj care i-ar plasa lângă alianța USR-PLUS. Cu o lună mai devreme, PNL și PSD se aflau umăr la umăr în aceleași sondaje de opinie.

Potrivit datelor din Barometrul Europa FM din luna mai, PNL crește în opțiunile valide de vot, ajungând la 28,5%, PSD adună 21,1%, în scădere față de aprilie, iar a treia formațiune în opțiunile participanților la sondajul IMAS, realizat la comanda Europa FM, este Alianța 2020 USR – PLUS, cu 19,6%, o creștere de aproape trei la sută.

Dacă s-ar confirma scorul PSD, în preajma lui 20%, social-democrații ar cunoaște o scădere istorică, fiind cea mai mare de la înființarea partidului. Nu ar fi doar diferența de la 46%, cât a obținut în urmă cu doi ani și jumătate la alegerile parlamentare, dar niciodată PSD, din 1990 încoace, nu a scăzut sub 30 de procente.

La începutul luna februarie, sondajele de opinie indicau trendul în scădere al PSD, însă sociologii nu anticipau un picaj atât de sever.

Scăderea din sondaje a PSD este mai puternică de la momentul mitingurilor din teritoriu, care au fost marcate de contramanifestații considerabile ca număr de participanți chiar în fieful PSD din Moldova. Incidentele legate de vizitele lui Liviu Dragnea prin țară, cu ridicarea de pe stradă a protestatarilor antiPSD, cu blocarea străzilor din Târgoviște sau blindarea piețelor unde au fost aduși oameni la mitingurile social-democraților ar putea fi motive ale acestei degradări a încrederii partidului aflat la guvernare, în doi ani de mandat.

Informațiile date publicității de IMAS nu au cuprind date despre prezența la vot sau despre referendum.

Există și sondaje de opinie în care PSD este creditat cu circa 30% din voturi.

În sondajul dat publicității joi, care s-a efectuat în perioada 2-20 mai, partidul condus de Traian Băsescu, PMP, ar urma să intre în Parlamentul European, cu peste 6,2% din voturi, însă UDMR ar fi creditat cu 3,5%. Ambele partide se situau, în sondajele anterioare, la limită, sub pragul electoral de accedere în Parlamentul European.

Pro România, formațiunea lui Victor Ponta, este prezentată ca având 9,9% din voturi, iar ALDE, 9,8%, ambele în scădere față de debutul campaniei electorale, când înregistraseră în sondajele prezentate oficial în jur de 13-15 procente.

​Sondajul IMAS cuprinde și estimări la în ceea ce privește opțiunile de vot pentru alegerile prezidențiale. Dacă acestea ar avea loc duminică, Klaus Iohhanis ar fi primul clasat, cu 43,5%, într-o ușoară creștere comparativ cu luna aprilie, fiind urmat de Călin Popescu Tăriceanu (19,8%) și Dacian Cioloș (13%). Liviu Dragnea, care așteaptă verdictul definitiv în procesul în care a fost condamnat la închisoare, coboară în opțiunile de vot cu 1,7% față de luna aprilie, având acum doar 7,0% din mențiunile valide de vot. Dragnea a spus că duminică își va anunța candidatura la alegerile prezidențiale.

Barometru Europa FM pentru luna mai a explorat și opțiunile electorale ale românilor în alegerile parlamentare. Primul partid, în opțiunile electoratului, este PNL cu 29,3%, într-o creștere accentuată față de luna aprilie (25,6%), urmat de PSD cu 21,4%, în scădere de la 23,1%, cu cât era cotat Partidul Social Democrat în urmă cu o lună în Barometru Europa FM, realizat de IMAS la comanda postului de radio Europa FM.

Săptămâna trecută, Academia Română a dat publicității un sondaj, în care PSD era umăr la umăr cu PNL.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG