Linkuri accesibilitate

Sondaj: 95% dintre ucraineni cred în victorie, iar peste 80% doresc aderarea la Uniunea Europeană


Un ultim sondaj arată că 87% dintre ucraineni doresc aderarea la Uniunea Europeană, iar 86% dintre ei vor aderarea la NATO.
Un ultim sondaj arată că 87% dintre ucraineni doresc aderarea la Uniunea Europeană, iar 86% dintre ei vor aderarea la NATO.

La un an de când a început invazia rusă în Ucraina, un procent de 95% dintre ucraineni cred în victoria ţării lor, susţine un sondaj prezentat de institutul ucrainean Rating Group. Sondajul, citat de AFP și Reuters, arată că determinarea ţării nu a scăzut după un an de război.

Mai mult, 97% dintre ucraineni au încredere în armata lor, faţă de 65% în 2019, şi 90% în preşedintele lor Volodimir Zelenski, care în ianuarie 2022 coborâse la o cotă de încredere de 36%.

În timp ce 17% din populaţie afirmă că a pierdut o persoană apropiată ucisă în război, mai mult de jumătate consideră imposibilă restabilirea relaţiilor amicale cu ruşii şi cu belaruşii. Pentru 22% o asemenea restabilire ar fi posibilă în 20-30 de ani şi pentru 11% în 10-15 ani.

Două treimi dintre ucraineni au remarcat o deteriorare a situaţiei lor economice şi 36% au spus că şi-au pierdut locul de muncă.

Însă procentul ucrainenilor care trăiesc separaţi de apropiaţii lor din cauza războiului a scăzut de la 41% în martie 2022 la 21% un an mai târziu.

Institutul ucrainean Rating Group precizează că a realizat sondajul în februarie, pe un „eşantion reprezentativ” de peste 1.600 de cetăţeni ucraineni din diverse regiuni ale Ucrainei, cu excepţia teritoriilor ocupate de Rusia.

Studiul prezentat indică şi aspiraţiile pro-occidentale ale ucrainenilor, cu 87% dintre ei dorind aderarea la UE şi 86% aderarea la NATO, faţă de 62% înainte să înceapă războiul.

În martie 2014, când Rusia a anexat Crimeea, procentul ucrainenilor susţinători ai aderării la NATO era mai mic decât cel al adversarilor, cu un raport de 34% la 43%.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG