Linkuri accesibilitate

Sorin Cîmpeanu: Vacanța de primăvară, extinsă cu 3 săptămâni. Evaluarea Națională, între 5-8 iulie


Sorin Cîmpeanu a declarat că este posibil ca examenele naționale să fie decalate
Sorin Cîmpeanu a declarat că este posibil ca examenele naționale să fie decalate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că este de dorit ca examenele naționale să se deruleze cu prezență fizică, dar s-ar putea ca datele stabilite pentru aceste examene să fie decalate din cauza situației epidemiologice.

UPDATE Ministrul Educației a declarat într-o conferință de presă că Evaluarea Națională va fi decalată în perioada 5-8 iulie, iar admiterea la liceu va avea loc după această dată. De asemenea, ministrul va propune extinderea vacanţei de primăvară cu trei săptămâni, astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox şi să se reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie. Astfel, vacanța de primăvară va fi între 2 aprilie și 4 mai.

Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, al doilea avantaj este că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezenţă fizică, în perioada 28 iunie – 1 iulie probele scrise, dar nu se vor mai susține probele de competențe, ci se vor echivala. Vor susține aceste competențe numai cei din promoţiile anterioare.

Examenul de bacalaureat se păstrează la aceleași date. Singura diferență este că vom echivala compețentele. Un alt avantaj, în afară de simularea până pe 31 martie, se regăsește în evaluările de la a II-a a IV-a și a VI-a, evaluări care vor fi programate în cursul lunii mai. Evaluarea Națională va fi decalată între 5-8 iulie, iar admiterea în liceu se va face după 8 iulie. Am fost nevoit să construim acest calendar care să pertubeze minim anul școlar”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că vrea ca școlile să rămână deschise și la incidența de 6/1.000 de locuitori, motiv pentru care a propus schimbarea ordinului comun al ministrilor Educației și Sănătății.

Şcolile trebuie să se închidă ultimele dacă e nevoie. Nu considerăm îndreptăţită închiderea şcolilor şi lăsarea deschisă a altor locaţii”, a mai declarat Sorin Cîmeanu, precizând că a semnat ordinul care prevede intrarea în online a unităţilor de învăţământ doar la intrarea în carantină a localităţilor.

Conferința de presă poate fi urmărită mai jos:

Prezent marți la prânz la o dezbatere la Parlament, Cîmpeanu a declarat că „examenele naționale se vor susține, anul școlar se va încheia”

Este de dorit să se deruleze la datele planificate. Dacă situația epidemiologică continuă să se agraveze atunci rămânem cu această condiție să se deruleze cu prezență fizică pentru a asigura relevanța acestor examene naționale, și luăm în calcul, dacă va fi nevoie, eu cred că nu va fi nevoie cel puțin la Bacalaureat, să decalăm aceste examene naționale”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că ordinul comun pentru măsurile sanitare în școli a fost modificat, iar elevii vor merge la şcoală până la instituirea carantinei.

Schimbarea ordinului vine după ce Bucureștiul a ajuns la o incidenţă de 6,22 la mie. Judeţele Timiş şi Ilfov au depăşit şi ele incidenţa de 6 la mie.

Citiți și: Rata de infectare în București depășește pragul de 6 la mie. Urmează noi măsuri

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG