Linkuri accesibilitate

Rata de infectare în București depășește pragul de 6 la mie. Urmează noi măsuri


Autoritățile discută măsurile care se vor implementate în București. Carantina este o decizie cu puțină susținere
Autoritățile discută măsurile care se vor implementate în București. Carantina este o decizie cu puțină susținere

Prefectul Capitalei a anunțat că rata de infectare a ajuns la 6.22 cazuri la mia de locuitori, peste pragul psihologic de 6 de la care se recomanda intrarea unei localități în carantină.

Este cea mai mare rată de infectare atinsă în București în acest an. Cel mai mare indice - 7.04 - a fost raportat în București în 11 decembrie 2020. Nici atunci nu s-a decis intrarea în carantină a Capitalei, deși alte orașe din țară au intrat când s-a depășit pragul.

Prefectul Alin Stoica a cerut tuturor membrilor comitetului municipal pentru situații de urgență să îi trimită propuneri pentru a ține sub control situația pandemică. Mai multe ședințe sub programate marți pentru a decide măsurile ce vor intra în vigoare în Capitală.

"Nu înseamnă că la 6 cazuri la mie, Capitala intră automat, legea nu prevede un astfel de mecanism. Legea spune că orice fel de măsură trebuie luată odată la propunerea specialiştilor - DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al măsurii (...) - după care intervine o şedinţă de comitet de situaţii de urgenţă, care este un organ colegial, se discută acolo şi se ia o decizie. Dacă măsura este mai severă, gen carantină, atunci intervine DSU şi dă un ordin prin care se confirmă. Dacă măsura priveşte două judeţe, atunci trebuie să ajungem şi în CNSU",a explicat el.

Carantina totală în Capitală nu este o opțiune, a declarat premierul Florin Cîțu, la plecarea de la Ministerul de Interne unde a participat la o ședință.

Alin Stoica a spus că a cerut Direcţiei de Sănătate Publică o analiză în ce priveşte rata de incidenţă, presiunea asupra spitalelor sau rata de vaccinare, pentru a fi luate cele mai bune măsuri de contracarare e pandemiei în Bucureşti.

Luni s-au stabilit și mai multe criterii de carantinare care semnalează o intenție a autorităților de a evita impunea unei carantinei în București.

Noile criterii de carantinare

  • trend crescător pentru 14 zile
  • rata de infectare peste 6 cazuri/1000 de locuitori
  • ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)
  • ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului
  • personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate
  • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție
  • gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă
  • populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu

Ministerul Educației cere continuarea desfășurării orelor cu prezență la clasă. Într-o notă transmisă de Sorin Cîmpeanu către Ministerul Sănătății se cere ca orele să se desfășoare în modul online doar în cazul unei decizii de carantinare a localității.

Ministrul susține în document că în școli se respectă măsurile de protecție sanitară mai mult decât în alte locuri. Totodată, cererea este adresată pentru a se preveni agravarea pierderilor în educație și tulburările de socializare în rândul tinerilor.

Bilanțul Covid

Grupul de Comunicare Strategică a raportat marți 6.149 de noi cazuri de infectare cu coronavirus după prelucrarea a 25.734 de teste RT-PCR (16.518 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.216 la cerere) și 12.687 de teste rapide antigenice.

În București au fost raportate 695 de noi cazuri, iar rata de infectare a ajuns la 6.22 la mie. Alte nouă județe sunt în scenariul roșu, iar situația cea mai dificilă este în Ilfov unde incidența a ajuns la 7.47 la mie. Media națională este de 3.68.

S-a înregistrat și o creștere importantă a numărului de decese, fiind raportat 174, un număr care s-a mai înregistrat doar în valul al doilea când numărul de noi cazuri zilnice era în jurul a 10.000.

Numărul pacienților în stare gravă pe secțiile de terapie intensivă a atins un nor record de 1.367.

Până astăzi, 23 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 907.007 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

814.182 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 22.442 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 22.03.2021 (10:00) – 23.03.2021 (10:00) au fost raportate 174 de decese (96 bărbați și 78 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 49 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 57 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 49 decese la categoria de peste 80 de ani.

163 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 9 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.358. Dintre acestea, 1.367 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.520.795 de teste RT-PCR și 519.722 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.734 de teste RT-PCR (16.518 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.216 la cerere) și 12.687 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 279 de teste RT-PCR, prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 martie a.c.

Pe teritoriul României, 65.912 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 15.871 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 53.987 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 90 de persoane.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 22 martie, 5.629 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.031.150 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 4 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în care sunt cercetate 4 persoane, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

XS
SM
MD
LG