Linkuri accesibilitate

Fostul primar Sorin Oprescu, condamnat la 10 ani și 8 luni închisoare. Polițiștii nu l-au găsit acasă și este urmărit general


Fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, a fost reținut și arestat la domiciliu în timpul celui de-al doilea mandat.
Fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, a fost reținut și arestat la domiciliu în timpul celui de-al doilea mandat.

Judecătorii Daniela Panioglu, Claudia Jderu și Valentin Mihai de la Curtea de Apel București l-au condamnat pe fostul primar general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, la o pedeapsă de 10 ani și 8 luni închisoare. Totalul pedepselor din dosar însumează peste 60 de ani închisoare.

UPDATE Fotografia lui Sorin Oprescu a fost publicată la secțiunea „Persoane urmărite” a Poliției Române. Polițiștii care s-au deplasat la locuința din Herăstrău a lui Sorin Oprescu nu l-au găsit acasă. Fostul primar a fost dat în urmărire generală.

Potrivit unor surse din poliție, fostul primar ar fi plecat din țară pe 25 aprilie prin Vama Giurgiu. El nu avea interdicție să părăsească România.

Un al doilea condamnat în acest dosar a dispărut de la domiciliu. Este vorba de Bogdan Cornel Popa, fost director al Administrației Palatelor Brâncovenești. Și el a fost dat în urmărire generală. „Astăzi, 13 mai 2022, în urma deciziei instanței, Serviciul Investigații Criminale din Poliția Capitalei a pus în aplicare un mandat privind condamnarea la pedeapsa cu închisoarea de 11 ani și 6 luni, emis pe numele unui bărbat.
Acesta nu a fost găsită la domiciliu sau la adresele cunoscute, fapt pentru care a fost dispusă punerea în urmărire, fiind emis și mandat european de arestare”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.

În cazul lui Sorin Oprescu, Curtea de Apel București i-a restituie 25.000 de euro găsiți în casă, dar i-a confiscat aparatul de bruiat telefoane pe care-l avea la domiciliu.

Sorin Oprescu a fost dat în urmărire generală după ce nu a fost găsit la locuințele sale
Sorin Oprescu a fost dat în urmărire generală după ce nu a fost găsit la locuințele sale

„Ia măsura de siguranță a confiscării speciale de la inculpatul Oprescu Sorin-Mircea a dispozitivului gen smartphone marca „Xcomm”, cu inscripția „The Swiss Secure Communication Network”, ridicate în baza procesului-verbal de percheziție domiciliară din data de 6.IX.2015”, se arată în hotărârea instanței.

În același timp, judecătorii au hotărât să ia măsura confiscării extinse de la Oprescu a sumelor de 102.400 lei şi de 9.500 euro și a imobilului situat în municipiul București, Str. Herăstrău, nr.42, Sectorul I, cumpărat de Oprescu printr-o cunoștință a sa, Nica Adriana-Elena.

Alte pedepse definitive

Complicele său, Corneliu Bogdan Popa a primit o pedeapsă de 11 ani și 6 luni închisoare. Instanța i-a pus sechestru pe bunuri pentru a recupera 12,6 milioane de lei, bani obținuți din mită.

  • Cristian Stanca a primit o pedeapsă de 7 ani și 2 luni închisoare.
  • Mircea Octavian Constantinescu - 6 ani și 10 luni închisoare
  • Ruxandra Pietroi - 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare
  • Florin Șupeală - 7 ani închisoare
  • Romeo Albu - 6 ani închisoare
  • Ion Niță - 7 ani și 10 luni închisoare
  • Claudiu Bengalici - 6 ani și 6 luni închisoare

În apel, dosarul se judecă din septembrie 2019. După mai bine de un an, judecătorii au pus în discuție schimbarea încadrării juridice în sensul agravării situației juridice a celor trimiși în judecată.

Sorin Oprescu a declarat la ultimul termen că este nevinovat și că dosarul este o înscenare a DNA, fiind provocat să ia mită.

La fond, pe data de 13 mai 2019, judecătoarea Iosefina Pîrvu de la Tribunalul București l-a condamnat pe Sorin Oprescu la o pedeapsă de 5 ani și 4 luni pentru corupție.

În septembrie 2015, Sorin Oprescu era arestat preventiv, fiind prins în flagrant când primea banii.

Mita în locuință

Neregulile au ieşit la iveală începând cu 2013 după ce mai mulţi oameni de afaceri i-au denunţat pe doi directori din Primăria Generală.

Aceştia erau acuzaţi că cereau mită. Procurorii au descoperit că o parte din bani ar fi ajuns şi la Sorin Oprescu. Anchetatorii spun că primea mita doar la locuinţa sa din localitatea Ciolpani.

Unul dintre denunțători a relatat că Oprescu avea acasă un aparat cu care bruia telefoanele celor care veneau în vizită. Procurorii susţin că cei mai mulţi bani ar fi provenit de pe urma contractelor încheiate de Societatea care administrează complexul de la Mogoşoaia, dar şi de la Administraţia Cimitirelor din Capitală.

Cronologie dosar

Pe 6 septembrie 2015, fostul primar a fost arestat preventiv la domiciliu, după ce a fost reținut de DNA pentru luare de mită, constituire de grup infracțional organizat și spălare de bani.

Pe 18 ianuarie 2016, Oprescu scăpa de arestul la domiciliu și este judecat sub control judiciar.

În 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Oamenii din jurul lui Oprescu

Oprescu a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, printre care Bogdan Popa, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane; Mircea Octavian Constantinescu, directorul Direcției Economice din Primăria Generală; Florin Șupeală, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești; Claudiu Bengalici, administrator al unei societăți comerciale; Cristian Stanca (fostul șofer al lui Oprescu); Ruxandra Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești.

Potrivit DNA, la data de 05 septembrie 2015, Oprescu, în baza unei înțelegeri prealabile cu Bogdan Popa și Cristian Stanca, „a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză), în legătură cu un contract de execuții lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, se arată într-un comunicat al DNA.

Despre Bogdan Cornel Popa, procurorii susțin că în perioada 2013-2014, în legătură cu încheierea unor acorduri cadru pentru lucrări de construcții, a cerut și primit în total 13 milioane de lei de la administratorii unei societății comerciale, denunțători în cauză.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG