Linkuri accesibilitate

Sorina Pintea suspendă pentru șase luni exportul de medicamente citostatice pentru a acoperi criza prin care trec pacienții români


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că 125 de medicamente citostatice şi 47 de imunosupresoare necesare în tratamentul cancerelor şi al persoanelor cu transplant nu vor mai putea fi distribuite în afara României pentru o perioadă de şase luni.

Potrivit ministrului, acest lucru este prevăzut într-un proiect de ordin de ministru.

"Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile internaţionale şi codurile anatomice, terapeutice, chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România. Documentul reglementează măsura de suspendare pentru o perioadă de şase luni, până la 31 martie 2020, a distribuţiei în afara teritoriului României pentru un număr limitat de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare. Este vorba despre 125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare vitale pentru asigurarea tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi a celor transplantaţi", a afirmat Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Ministrul Sănătății a explicat că măsura a fost luată ca urmare a notificării venite din partea specialiştilor Agenţiei Naţionale a Medicamentului, instituţia care are atribuţii în monitorizarea şi supravegherea pieţei medicamentului, specialişti care au primit o serie de sesizări din partea pacienţilor şi specialiştilor din domeniu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG