Linkuri accesibilitate

Rusia declară agenția de știri SOTA „organizație indezirabilă”


În Rusia, Procurorul General a anunțat că a catalogat agenția de presă independentă SOTA drept „organizație indezirabilă”. Biroul procurorului susține că materialele SOTA au ca scop „destabilizarea situației sociale și politice din Rusia”. Rusia are deja o listă cu 160 de instituții „indezirabile”.

Biroul Procurorului General al Rusiei a mai spus că materialele jurnalistice SOTA urmăresc „afectarea bazei spirituale și morale a societății rusești” și „discreditarea armatei ruse”.

Potrivit Serviciului Rus al RFE/RL, Procurorul General al Rusiei consideră că SOTA MEDIA „acționează la instrucțiunile organizațiilor neguvernamentale străine SIA TV Rain și The Insider (Letonia). Activitățile acestora au fost deja etichetate ca „indezirabile" în Rusia.

SOTA este catalogată astfel și deoarece conducerea SOTA Media, potrivit procuraturii, este formată din cetățeni ai țărilor occidentale și rezidenții acestora.

Nu este clar din mesajul procurorului dacă e vorba despre SOTA sau SOTAvision, notează Mediazona. Acestea sunt două instituții media diferite. Ambele publică materiale critice la adresa autorităților ruse și a războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, redacția SOTA a publicat o declarație din care se deduce că aceasta este instituția media vizată de Procurorul General.

Jurnaliștii SOTA spun că nu au nimic de-a face cu organizațiile Dozhd, The Insider și „curatorii occidentali”.

„Noi, desigur, suntem oponenți ai războiului și ai regimului Putin și aderăm la standarde jurnalistice obiective în munca noastră. Această muncă va continua”, au transmis jurnaliștii într-o declarație.

Lista „organizațiilor indezirabile” există în Rusia din 2015. În prezent, pe această listă se află 160 de organizații media, pentru drepturile omului, organizații de mediu sau științifice.

Toate acestea reprezintă, în viziunea autorităților de la Moscova, „amenințare la fundamentele ordinii constituționale, securității sau capacității de apărare a statului”.

Legea rusă privind „organizațiile indezirabile”, adoptată în 2015, vizează ONG-urile și instituțiile media care primesc finanțare din surse străine.

Oficialii ruși au folosit această desemnare, care a fost extinsă în 2021, pentru a marginaliza zeci de organizații străine.

Pe lista instituțiilor media „indezirabile” în Rusia se află și Radio Free Europe / Radio Liberty.

Indezirabil în Rusia | Ce înseamnă această etichetă și care sunt consecințele?

Ministerul rus al Justiției a inclus Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) în registrul său de „organizații indezirabile”, o decizie luată de Procuratura Generală a Rusiei pe 20 februarie 2024.

Pe lângă instituțiile media, sunt incluse și organizații angajate în activități politice, culturale și educaționale, în susținerea instituțiilor democratice, precum și organizații religioase.

Cetățenii ruși riscă până la cinci ani de închisoare dacă cooperează cu organizații „indezirabile” sau ajută la finanțarea acestora în Rusia.

Ce este RFE/RL?

RFE/RL este o corporație media americană privată, non-profit, finanțată printr-o subvenție din partea Congresului SUA prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru media globale. RFE/RL operează în 27 de limbi în 23 de țări - în principal pentru publicul din țările în care libertatea presei este limitată.

Ce înseamnă să fii etichetat ca organizație „indezirabilă” în Rusia?

Atunci când Rusia numește o organizație „indezirabilă” susține că organizația respectivă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a țării. Cu toate acestea, experții spun că aceasta este doar o încercare a autorităților ruse de a stinge orice voce care nu se aliniază cu opiniile Kremlinului.

Care sunt consecințele pentru organizațiile care sunt etichetate ca fiind indezirabile?

Organizațiile trebuie să își înceteze complet activitatea în Rusia sau să se confrunte cu amenzi mari și repercusiuni penale. În plus, orice cetățean sau entitate care cooperează cu o organizație considerată „indezirabilă” riscă o potențială amendă la prima încălcare. În cazul în care cooperarea continuă după avertisment, persoana în cauză s-ar putea confrunta cu acuzații penale cu o pedeapsă maximă de până la cinci ani de închisoare.

Ce instituții de presă și proiecte de investigație au fost declarate „indezirabile”?

În afară de RFE/RL, Dojd TV (TV Rain), Meduza, Novaia Gazeta Europe, Proekt, iStories, Vajnîie Istorii, The Insider și Bellingcat au fost declarate „indezirabile”.

Cum influențează desemnarea unei organizații de știri activitatea acesteia?

Desemnarea îngreunează, dar nu oprește, capacitatea unei agenții de presă de a scrie articole despre Rusia.

Orice persoană din Rusia care trimite ponturi de știri unor astfel de organizații de știri sau acordă interviuri se poate confrunta cu posibile răspunderi administrative și penale. Aceasta va obliga persoanele din Rusia care doresc să vorbească cu astfel de organizații de presă să o facă în mod anonim.

Care sunt consecințele pentru cititorii ruși ai acestor organizații de știri?

Persoanele din Rusia pot continua să citească în mod legal materialele publicate de organizațiile de presă declarate „indezirabile”. Cu toate acestea, ei nu pot distribui, reposta sau include linkuri către orice material viitor sau trecut al acestor organizații de știri.

Ce se întâmplă dacă un rus a partajat un link înainte ca o organizație să fie declarată „indezirabilă”?

Cetățenii ruși riscă să fie răspunzători administrativ și penal dacă paginile lor de socializare conțin linkuri către materiale ale unei organizații „indezirabile”, indiferent dacă postarea a fost făcută cu ani înainte ca legea privind organizațiile „indezirabile” să intre în vigoare.

Avocații recomandă cetățenilor ruși să parcurgă toate paginile lor de social media și să șteargă orice linkuri către astfel de organizații.

Care este diferența dintre legea „agentului străin” și legea „organizației indezirabile”?

Așa-numita lege a „agentului străin” impune ca orice persoană sau entitate despre care guvernul susține că „se află sub influență străină” să se identifice public ca atare cu etichete și să se supună unor audituri greoaie.

Experții spun că scopul legii „agenților străini” este de a păta imaginea oricărei organizații sau persoane care critică Kremlinul și de a le scoate din afaceri. Organizațiile comerciale de știri care au fost declarate „agenți străini” au pierdut imediat agenții de publicitate ruși, iar unele au dat faliment.

Eticheta de „indezirabil” pune capăt, în esență, existenței în interiorul Rusiei a oricărei organizații care a supraviețuit desemnării de „agent străin”.

În 2017, Rusia a declarat RFE/RL și Vocea Americii drept „agenți străini” și a cerut celor două organizații de știri să eticheteze în mod vizibil tot conținutul, inclusiv postările din social media, ca fiind produs de „agenți străini”. RFE/RL și VOA au refuzat să își eticheteze conținutul în acest mod.

RFE/RL și-a suspendat operațiunile din Rusia în martie 2022, după ce autoritățile fiscale locale au inițiat proceduri de faliment împotriva entității rusești a RFE/RL și după ce poliția a intensificat presiunile asupra jurnaliștilor săi.

RFE/RL a refuzat să plătească mai multe amenzi în valoare totală de peste 1 miliard de ruble (14 milioane de dolari) pentru nerespectarea legii privind „agenții străini”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG