Linkuri accesibilitate

Cel puțin 62 de oameni au murit din cauza inundațiilor în Spania. Verificări privind dispariția a 5 români


Inundațiile bruște au afectat mai ales zonele de est și de sud ale Spaniei. Imagine din Valencia, 30 octombrie 2024.
Inundațiile bruște au afectat mai ales zonele de est și de sud ale Spaniei. Imagine din Valencia, 30 octombrie 2024.

Cel puțin 62 de persoane au murit în inundațiile din estul și sudul Spaniei, au anunțat autoritățile miercuri. Viiturile au măturat mașinile de pe străzi, au închis drumuri și au perturbat serviciile feroviare.

Actualizare 16:11 - Reprezentanții Consulatului României la Castellón de la Plana verifică pe lângă autoritățile locale informațiile privitoare la semnalarea dispariției a cinci cetățeni români, verificările fiind în curs, a transmis MAE la solicitarea Europei Libere.

„De asemenea, au fost contactate autoritățile locale din Comunitatea Valenciană, respectiv delegatul Guvernului în Comunitatea Valenciană şi subdelagatul Guvernului în Provincia Valencia, pentru a solicita ca oficiul consular să fie notificat cu privire la existența unor posibili cetățeni români printre victimele și persoanele afectate de inundațiile produse”, mai spune MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 677 842 467.

Știre inițială

Ploile torențiale și grindina au provocat inundații în mai multe regiuni, în cel mai grav dezastru natural care a lovit țara în ultimele decenii, scrie AP.

Președintele regional al Valenciei, Carlos Mazón, a declarat că este „imposibil” să se ofere o cifră exactă a victimelor morților în acest moment, în condițiile în care unii oameni sunt încă blocați în locuri inaccesibile și așteaptă să fie salvați.

Guvernul de la Madrid a înființat o celulă de criză și peste 1.000 de soldați au fost trimiși în zonele devastate.

Clipurile video publicate pe rețelele sociale și de televiziunile spaniole arată apele care intră în case și mișcă mașinile pe străzi. Poliția și salvatorii au folosit elicoptere pentru a ridica oameni din locuințe și din mașini.

Inundațiile dintr-un cartier sărac al Valenciei, în estul Spaniei, 30 octombrie 2024.
Inundațiile dintr-un cartier sărac al Valenciei, în estul Spaniei, 30 octombrie 2024.

Un tren de mare viteză cu aproape 300 de persoane la bord a deraiat marți lângă Malaga, în sudul țării, dar autoritățile feroviare au declarat că nimeni nu a fost rănit.

Inundațiile au dus la mai multe închideri de drumuri, suspendarea serviciilor feroviare și devieri de zboruri în aeroporturile din Valencia, Madrid și Barcelona.

Operatorul național de infrastructură feroviară a transmis că cursele de mare viteză între Valencia și Madrid au fost suspendate, în timp ce și alte linii locale din regiunile afectate au fost oprite.

Autoritatea aeriană civilă spaniolă Enaire a raportat zeci de devieri de zbor în Valencia și Madrid. Au existat, de asemenea, perturbări pe aeroporturile din Alicante și Málaga.

Agenția meteorologică de stat spaniolă AEMET a declarat că marți a fost cea mai grea zi e inundațiilor, dar a avertizat că alte furtuni se vor mai produce până joi.

Regele Spaniei Felipe al VI-lea a transmis condoleanțe familiilor și prietenilor celor decedați și i-a lăudat pe toți cei implicați în eforturile de salvare.

Cetățenii se deplasează prin apă pe străzile Valenciei. 30 octombrie 2024.
Cetățenii se deplasează prin apă pe străzile Valenciei. 30 octombrie 2024.

Premierul spaniol Pedro Sánchez a scris pe X (fostul Twitter) că situația de criză încă nu a trecut.

„Fiți foarte atenți și evitați călătoriile inutile”, a spus el, îndemnând oamenii să țină cont de sfaturile autorităților.

Spania s-a mai confruntat cu furtuni similare de toamnă în ultimii ani, iar oamenii de știință spun că agravarea evenimentelor meteorologice extreme este probabil cauzată de schimbările climatice.

AEMET a declarat că inundațiile rapide sunt rezultatul unui fenomen care apare atunci când aerul rece polar se deplasează peste apa caldă a Mării Mediterane.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG