Poziția Spaniei cu privire la recunoașterea independenței Kosovo față de Serbia rămâne neschimbată, a declarat Ministerul de Externe spaniol pe 28 mai după ce a anunțat decizia Madridului de a recunoaște existența statului palestinian.
Ministerul a declarat pentru RFE/RL că consideră cele două situații foarte diferite.
„Recunoașterea statului Palestina nu afectează integritatea teritorială a Israelului, deoarece acest teritoriu nu a făcut niciodată parte legal din statul Israel”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Elena Aljarilla Cortezon, ca răspuns la o anchetă a RFE/RL.
„Decizia Spaniei de a recunoaște statul Palestina are ca scop respectarea dreptului internațional, a principiilor Cartei ONU și a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a spus Aljarilla Cortezon.
Spania s-a alăturat Irlandei și Norvegiei pe 28 mai pentru a recunoaște oficial un stat palestinian.
Israelul a criticat decizia, despre care a spus că reprezintă „o recompensă” pentru Hamas, care a fost declarată organizație teroristă de Statele Unite și Uniunea Europeană.
Peste 140 de țări din cele 193 din Adunarea Generală a ONU au recunoscut acum Palestina ca stat independent.
Spania, Irlanda și Norvegia au spus că sunt de părere că inițiativa lor are un puternic impact simbolic, care poate să-i încurajeze și pe alții să le urmeze exemplul.
„Recunoașterea statului Palestina nu este doar o chestiune de justiție istorică, cu aspirații legitime ale poporului palestinian, ci este și un imperativ pentru atingerea păcii”, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez pe 28 mai.
„Este singura modalitate de a realiza soluția pe care o recunoaștem cu toții ca fiind singura posibilă pentru a realiza viitorul păcii – un stat palestinian care coexistă alături de statul Israel în pace și securitate”, a spus Sanchez.
Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008. A fost recunoscut de peste 110 state, inclusiv multe țări membre UE și Statele Unite.
Serbia, Rusia și China sunt printre cei care refuză să-l recunoască alături de statele membre UE Spania, Grecia, Cipru, România și Slovacia.
Problema recunoașterii Kosovo de către Spania în lumina recunoașterii Palestinei a fost pusă în discuție în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe din 27 mai la Bruxelles.
Surse au declarat pentru RFE/RL că a existat o dispută deschisă între Germania și Spania.
În timp ce Germania a fost „foarte convingătoare” cu privire la recunoașterea Kosovo, „Spania a fost în defensivă, argumentând că Kosovo nu era pe ordinea de zi”.
Fostul ambasador al Spaniei la Belgrad, Raul Bartolome Molina, a declarat anul trecut, chiar înainte ca Madrid să preia președinția Uniunii Europene, că poziția țării sale nu este de a recunoaște independența Kosovo, sprijinind în același timp eforturile UE de normalizare a relațiilor dintre Kosovo și Serbia.
„Această poziție nu s-a schimbat și nici nu se va schimba, iar toți aliații noștri o știu foarte bine”, a spus Bartolome pe 30 iunie 2023.