Linkuri accesibilitate

Două persoane au fost spânzurate în Iran pentru că au promovat ateismul și au insultat islamul pe rețelele sociale


Un bărbat din Iran pregătește un ștreang cu care urmează să fie spâzurat un condamnat la moarte.
Un bărbat din Iran pregătește un ștreang cu care urmează să fie spâzurat un condamnat la moarte.

Iranul a executat doi bărbați care au fost condamnați la moarte pentru că au folosit rețelele sociale pentru a promova ateismul și au insultat religia islamică.

Execuțiile lui Yousef Mehrdad și Sadrollah Fazeli Zare au fost anunțate pe 8 mai de site-ul de știri al justiției, Mizan, care nu a precizat când au fost executați cei doi bărbați. Cazurile lui Zare și Mehrdad datează din 2019, când au fost depuse acuzații împotriva lor la tribunalul revoluționar din Arak.

Mehrdad, tată a trei copii mici, a fost acuzat de blasfemie online, precum și că a ars un Coran. S-a raportat că Zare a mărturisit că a insultat profetul și islamul. Spânzurările lor se adaugă unei liste tot mai lungi a execuțiilor din Iran.

Potrivit organizației norvegiene Drepturile Omului din Iran, justiția din țara asiatică a executat o persoană la fiecare șase ore în ultimele două săptămâni.

Pe 6 mai, un disident suedez-iranian care a dispărut de pe un aeroport turc în urmă cu doi ani înainte de a apărea în custodia iraniană a fost executat sub acuzația de terorism.

Habib Chaab, un fondator și fost lider al unui grup separatist numit Mișcarea Arabă de Luptă pentru Eliberarea lui Ahwaz (ASMLA), a fost acuzat că a condus un grup terorist și condamnat la moarte pentru că a fost „corupt pe Pământ”, o infracțiune capitală conform Legilor islamice stricte ale Iranului.

ASMLA a fost acuzată pentru un atac cu bombă la o paradă militară anuală din orașul Ahvaz din sud-vestul din 2018, care a ucis și răni zeci de oameni.

Numărul de execuții, care au avut loc pe fondul protestelor continue împotriva organizației clericale din Iran, a condus la proteste din partea organizațiilor pentru drepturile omului și la solicitări ale experților ONU ca Iranul majoritar șiit să oprească persecuția și hărțuirea minorităților religioase.

Drapturile Omului Iran, care ține un jurnal de execuții, a declarat că 205 de persoane au fost executate în Iran până în acest an, majoritatea fiind acuzate de infracțiuni legate de droguri.

Jumătate din cele peste 40 de persoane ucise în ultimele două săptămâni aparțineau minorității etnice baluch, potrivit grupului pentru drepturile omului.

În martie, Amnesty International a acuzat Iranul că a executat membrii minorităților etnice ca „instrument de represiune”.

Maulvi Abdul Hamid, influentul lider sunnit baluch al Iranului, a condamnat săptămâna trecută valul de execuții, afirmând că republica islamică a făcut din pedeapsa capitală o „artă”.

XS
SM
MD
LG