Actualizare 12 decembrie 2024.
DSP Bucureşti a emis, joi, autorizaţia sanitară de funcţionare pentru spitalul de adulţi Colentina şi ambulatoriul de specialitate al unităţii sanitare.
„Sunt îndeplinite prevederile normelor entiepidemice şi de igienă în vigoare” se arată în referatul tehnic întocmit la 11 decembrie şi semnat de către patru medici cate au întocmit referatul în baza documentaţiei prezentate Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti de către oficialii spitalului.
Prin autorizaţia sanitară de funcţionare, spitalul este obligat să solicite în scris „schimbarea autorizaţiei de funcţionare în cazul modificării în structura funcţională a unităţii sau a condiţiilor de igienă asigurate a data autorizării”, dar şi „să aplice şi să respecte normele antiepidemice şi de igienă în vigoare”.
Știre inițială
Spitalul Colentina din București a anunțat că de marți, 10 decembrie, nu va mai face internări în şase secţii: Neurochirurgie; Hematologie I; Clinică Ortopedie I; Clinică Ortopedie II; Compartiment ORL; Compartiment chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.
Medicul Rodica Olteanu, directorul medical al Spitalului Colentina, spune pentru Europa Liberă că se fac numai spitalizări de zi.
„În momentul acesta suntem în discuții cu CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și DSP (Direcția de Sănătate Publică), pentru rezolvarea problemei. Foile de zi nu sunt suspendate pentru că nu au legătură cu internările continue”, spune Rodica Olteanu.
Medicul explică faptul că a fost nevoie de reautorizare de funcționare după reabilitarea unuia dintre pavilioanele spitalului (n.r. - Spit. Colentina are zece pavilioane în mai multe clădiri).
„Noi am făcut demersurile pentru reautorizare după renovare. Din august am depus documentele, suntem în decembrie și nu am primit. Nu aș putea să spun de ce, probabil că e un număr mic de oameni care lucrează. Dar ne-au pus într-o situație gravă și pe noi, și pe pacienți”, spune Rodica Olteanu.
Doctorul Mihai Măgurean, coordonator al compartimentului de neurochirurgie spinală, spune că avizarea de moment e expirată.
„Tot ceea ce nu primește avizare este comasat într-o singură clădire, în contextul în care la una dintre clădirile spitalului trebuie făcute reparații. Colentina e un spital cu multe pavilioane. Într-o structură pavilioanară lucrurile se întâmplă altfel decât într-o clădire pe verticală”, spune Mihai Măgurean. Medicul adaugă: „Toate reautorizările spitalelor după pandemie s-au făcut începând cu decembrie anul trecut”.
Spitalul Colentina aparține logistic de ASSMB ( Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale București) și, din punct de vedere medical, este supervizat de DSP București.
DSP dă vina pe spital
Într-un comunicat de presă, DSP București precizează că Spitalul Clinic Colentina funcționează în prezent în baza Autorizației Sanitare de Funcționare, emisă cu Program de conformare.
„Paturile aferente secțiilor Hematologie I, Ortopedie-Traumatologie I și II, Neurochirurgie, Compartimentul ORL, Compartimentul de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și extinderi ale unor secții medicale se află în curs de autorizare”, susține DSP.
DSP arată că a transmis către reprezentanții Spitalului Clinic Colentina mai multe solicitări de remediere a neconformităților constatate, atât în urma analizării documentației depuse, cât și cu ocazia vizitelor de evaluare în teren.
„Neconformitățile constatate de către personalul DSPMB puneau în pericol siguranța pacienților și a personalului medical, motiv pentru care au fost făcute numeroase recomandări de rezolvare a situațiilor identificate”, susține DSP.
Reprezentanții DSP susțin că spitalul a transmis pe 6 decembrie 2024 „măsurile privind remedierea neconformităților, memoriul tehnic refăcut, noile circuite funcționale, intervalele orare ale acestora; de asemenea, s-a transmis și nota justificativă privind actualizarea și întocmirea noilor programe de conformare (documente asumate de către conducerea unității sanitare)”.
„DSPMB va elibera în termenul legal noua autorizație sanitară de funcționare”.
Spitalul ar rămâne fără 220 de paturi
Alianța Pacienților Cronici afirmă într-un comunicat de presă că neacordarea autorizației de funcționare este inexplicabilă „cu atât mai mult cu cât toate aceste secții au fost renovate și modernizate la începutul anului 2024”.
Alianța Pacienților Cronici susține că are informații că Direcția de Sănătate Publică București a decis că „dispar 220 de paturi de spitalizare continuă, iar mii de pacienți rămân fără acces la intervenții medicale, operații sau tratamente de care depinde sănătatea lor”.
Reprezentanții pacienților cronici îi cer premierului Marcel Ciolacu „să intervină urgent pentru a rezolva această situație critică, scăpată de sub control de către Ministerul Sănătății”: „grija pentru români nu se exprimă prin declarații politice fără acoperire, ci prin acțiuni rapide și concrete care să răspundă problemelor reale cu care se confruntă pacienții cronici și acuți din România”.
Ei adaugă că aceasta „este a doua situație gravă de acest gen în București, după ce Spitalul Marius Nasta a trecut printr-o situație similară, în care secții renovate recent nu au mai primit Autorizația Sanitară de Funcționare”.
Pacienții spun că neautorizarea spitalului este și un eșec al Ministerului Sănătății, care are în coordonare DSP-urile.
Luni seară, Spitalul Colentina a anunțat că „pacienţii programaţi şi care temporar nu vor putea beneficia de internare vor fi reprogramaţi în cel mai scurt timp, după obţinerea Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare”.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) afirmă că au aflat de această situație abia luni, după ora 16:00 și a solicitat informații la DSP. MS a spus că va da mai multe informații despre situația de la Colentina „când primim informarea de la DSP o să o punem la dispoziție”
Europa Liberă a solicitat Ministerului Sănătății un punct de vedere cu privire la situația de la Spitalul Colentina care nu a primit autorizare de la DSP, dar până la publicarea articolului nu a primit.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.