Linkuri accesibilitate

Profilul sponsorilor EURO 2020 | Giganți din Rusia și China plătesc pentru promovare în Europa


UEFA Euro 2020 este a 16-a ediție a Campionatului European de Fotbal
UEFA Euro 2020 este a 16-a ediție a Campionatului European de Fotbal

Campionatul de fotbal Euro 2020 este sponsorizat de mai multe companii mari din Statele Unite, China, Germania și Azerbaidjan. Cele din China, cum ar fi TikTok sau Alipay, sunt printre cele care au oferit cele mai importante sponsorizări.

„UEFA Euro 2020” trebuia să aibă loc în 2020 dar jocurile au fost amânate datorită pandemiei coronavirusului. Evenimentul marchează aniversarea de 60 de ani a campionatului. 600 de milioane de oameni au urmărit cu sufletul la gură meciul final de acum cinci ani când Portugalia bătuse Franța cu 1-0.

Companiile caută fără îndoială să își lărgească clientela prin publicitatea obținută la campionatele europene de anul acesta.

Dacă până acum ne obișnuisem cu firme cum sunt Coca-Cola, Adidas sau Carlsberg, anul acesta lista sponsorilor este mai deosebită. Printre sponsori se numără chiar și platforma de socializare TikTok, devenită extrem de populară în ultimii ani.

Radio Europa Liberă prezintă companiile care susțin campionatul anul acesta.

Gazprom - Promovarea egalității sau cascadorie publicitară?

Producătorul de petrol deținut de statul rusesc este unul dintre sponsorii de la UEFA Euro 2020. După semnarea unui acord, compania va sponsoriza următoarele două campionate și va continua ca partener UEFA pentru ciclul 2021-2024.

Acordul dintre UEFA și Gazprom va include și drepturi de sponsorizare pentru supercupa UEFA, finala Ligii Campionilor și finala UEFA a Ligii Tinerilor.
Acordul dintre UEFA și Gazprom va include și drepturi de sponsorizare pentru supercupa UEFA, finala Ligii Campionilor și finala UEFA a Ligii Tinerilor.

Gazprom lucrează cu UEFA din 2012, dar anul acesta este primul în care compania de gaz este primită ca și sponsor al echipei naționale UEFA. Cooperarea dintre UEFA și Gazprom este bine văzută de directorul de marketing al UEFA, Guy-Laurent Epstein. Acesta a amintit de istoria bogată a Gazpromului în fotbal.

Compania de gaz se arată de asemenea încântată de cooperarea publicitară. „De mulți ani, Gazprom a fost un partener UEFA de încredere și un membru activ al comunității internaționale de fotbal. Prin sprijinirea UEFA EURO și a altor competiții UEFA, sperăm că vom putea contribui la organizarea de succes a acestor turnee într-un moment atât de dificil ”, a declarat Aleksey Miller, președintele comitetului de conducere al Gazprom.

După spusele lui Miller, compania plănuiește și noi proiecte sociale pentru tineret în fotbal.

Gazprom controlează 17% din rezervele de gaze naturale la nivel mondial și un sfert din gazul care ajunge în Europa. Campania publicitară a încercat ani de zile să îmbunătățească imaginea producătorului de gaz în urma percepțiilor negative lăsate despre companie după Războiul Rece.

Sponsorizarea campionatelor europene este o strategie publicitară și o încercare a companiei de a își îmbunătății imaginea și capacitatea de negociere - lucru care este important pentru producătorul de gaze având în vedere relația tensionată cu Germania.

Alipay

Cel mai mare furnizor de plăți mobile din China, Alipay este de asemenea pe lista sponsorilor UEFA 2020. Se crede că furnizorul de plăți a obținut un parteneriat cu UEFA în valoare de mai bine de 200 de milioane de euro.

Alipay este operat de Ant Financial și este o companie afiliată a conglomeratului chinez Alibaba. Pe piața Chinei compania deservește o treime din populația țării.

Produsul oferit de companie este un portofel digital care permite clienților să efectueze plăți direct de pe dispozitivele lor mobile prin scanarea unui cod QR.

Alipay va înmâna trofeul golgheterului de anul acesta, iar datele câștigătorului vor fi încărcate pe trofeu prin tehnologia blockchain.

Tehnologia blockchain este o metodă de înregistrare a datelor pentru a asigura evidența lor permanentă. Această tehnologie se folosește de obicei pentru stocarea criptomonedelor iar acum Alipay va folosi această metodă pentru a stoca și datele celor mai buni marcatori pentru UEFA Euro 2020 și pentru fotbalul pentru tineret din China.

Golgheterul de anul acesta va primi un trofeu în forma ideogramei chinezești „” - pronunțată zhi – care înseamnă „plată” dar și „susținere”. Trofeului simbolizează idealul egalitar din spatele fotbalului, potrivit UEFA.

TikTok

Platforma de socializare TikTok devenită populară în ultimii ani a fost anunțată ca sponsor oficial al UEFA Euro 2020 în februarie.

TikTok este una dintre cele mai descărcate aplicații din lume, disponibilă în peste 150 de țări. Platforma este deținută de ByteDance, potrivit cărora veniturile li s-au dublat crescând la 34,3 miliarde de dolari în 2020. Wall Street Journal a raportat că veniturile companiei au crescut cu 111% în 2020 față de anul anterior. Potrivit prognozelor de pe piață, TikTok va ajunge la 1,2 miliarde de utilizatori anul acesta.

În lunile următoare, așteptăm cu nerăbdare să colaborăm îndeaproape cu TikTok pentru a oferi fanilor la nivel global o experiență UEFA Euro unică și inovatoare care le va oferi posibilitatea de a se conecta și de a-și împărtăși pasiunea în jurul unuia dintre cele mai importante evenimente sportive din lume”, a spus Guy-Laurent Epstein.

Rich Waterworth, managerul general al echipei TikTok din Marea Britanie și Uniunea Europeană dorește ca utilizatorii să poată obțină o experiență nouă și ca jucătorii să poată interacționa direct cu fanii.

TikTok, a anunțat de asemenea că se va alătura campaniei UEFA pentru un joc egal (Sign for an Equal Game), care încurajează fanii, jucătorii, cluburile și asociațiile naționale din fotbal să se alăture luptei împotriva discriminării în industrie.

Hisense

Compania de stat a Chinei, Hisense este și ea pe lista sponsorilor de anul acesta. Firma de tehnologie a fost fondată în 1969 ca producător de radiouri. Compania a sponsorizat anterior Cupa Mondială FIFA 2018 și produce acum televizoarele Sharp și Toshiba.

Hisense are sedii în Germania, Italia, Spania, Regatul Unit și Franța.
Hisense are sedii în Germania, Italia, Spania, Regatul Unit și Franța.

Interesul sponsorilor din China în campionatul Euro se datorează popularității evenimentului din 2016 în rândul telespectatorilor din Asia. Circa 56 de milioane de telespectatori chinezi au participat la finala Euro 2016 - mai mult decât orice națiune europeană. Potrivit UEFA, mutarea timpului meciului la ora 13 (ora 21 în China) a avut un impact mare asupra publicului asiatic.

În 2021, veniturile din vânzări ale companiei pe piața europeană au crescut cu 113% față de anul anterior cu o creștere de peste 355% respectiv 185% pe piețele cheie din Polonia și Franța potrivit Businesswire.

UEFA îi roagă pe jucători să nu mai mute produsele plasate în scop publicitar

Mai muți fotbaliști au început un trend de mutare din cadru a produselor plasate de companii în scopuri publicitare în timpul interviurilor. Cristiano Ronaldo, Paul Pogba și Manuel Locatelli se află printre fotbaliștii rugați de UEFA să respecte campaniile sponsorilor.

Religia nu îi permite lui Pogba să consume alcool, motiv pentru care a refuzat să apară pe ecran cu sponsorul Heineken chiar dacă compania a făcut publicitate doar la berea fără alcool.

Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva zile după ce jucătorul Cristiano Ronaldo a scos din cadru sticlele Coca-Cola în timpul unei conferințe de presă, optând în schimb pentru o sticlă de apă.

Locatelli a făcut un lucru similar miercuri după ce Italia a învins Elveția cu 3-0.

Coca-Cola și Heineken contribuie la venitul total al campionatului european cu aproape două miliarde de euro. UEFA primește în total în jur de 483 de milioane de euro din partea sponsorilor. Bonusurile jucătorilor depind de asemenea în mod indirect de aceste sponsorizări.

Lista Oficială a Sponsorilor

Sponsori Liga Campionilor

Sponsori Liga UEFA Euro 2020

Sponsori ai Echipei Naționale

Sponsori Liga Feminină

Nissan

Playstation

Gazprom

Walkers

Santander

Mastercard

Expedia

Heineken

Coca-Cola

Heineken

Qatar Airways

Just Eat Takeaway

TikTok

Vivo

Alipay

Booking.com

FedEx

Hisense

Volkswagen

Booking.com
Hisense

Walkers

Visa

Volkswagen
Hublot

Nike

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG