Linkuri accesibilitate

Sportiva din Belarus care a refuzat să se întoarcă acasă de la Olimpiadă este în drum spre Austria


Kristina Țimanovskaia a părăsit Japonia de la Aeroportul Narita, aflat la est de Tokyo.

Kristina Țimanovskaia a părăsit Japonia cu un zbor Austrian Airlines spre Viena, unde ar urma să aterizeze în jurul orei 16:00, potrivit paginii de monitorizare a zborurilor flightaware.com.

Acum două zile, Țimanovskaia a cerut ajutorul poliției nipone în aeroportul Haneda din Tokyo. Ea a declarat că urma să fie trimisă acasă împotriva voinței sale, în urma criticilor formulate la adresa Comitetului Național Olimpic Belarus și că se temea că va fi pedepsită de regimul autoritar al lui Alexandr Lukașenko.

Comunitatea internațională a sărit în sprijinul sportivei și ea a ajuns, în 2 august, la Ambasada Poloniei din Tokyo, după ce această țară i-a oferit o viză umanitară. Nu este clar dacă Austria este destinația sa finală, dar susținătorii săi spuseseră că sportiva ar fi dorit să ceară azil în Austria sau Germania.

Țimanovskaia se bucură de sprijinul Uniunii Europene, care a criticat aspru încercarea Minskului de a o forța să meargă acasă. Șefului diplomației UE, Josep Borrell, a vorbit despre brutalitatea represiunii regimului lui Alexandr Lukașenko, care „nu a respectat armistițiul olimpic”.

Kristina Țimanovskaia a fost păzită de autoritățile nipone până la îmbarcarea în zborul spre Viena. 4 august 2021, Aeroportul Narita.
Kristina Țimanovskaia a fost păzită de autoritățile nipone până la îmbarcarea în zborul spre Viena. 4 august 2021, Aeroportul Narita.

Înaintea plecării din Tokyo, sportiva nu a vorbit cu reporterii care o așteptau la aeroport. Anterior, ea declarase pentru AP că oficialii țării sale i-au transmis clar că la întoarcerea în Belarus ar urma să fie „pedepsită”. Ea a adăugat că atunci când reprezentanții delegației la Olimpiadă i-au spus că au primit ordin să o trimită acasă, i s-a făcut frică de ce s-ar putea întâmpla la întoarcere și a înțeles că ar fi în pericol dacă revine în Belarus.

Șeful delegației olimpice, Dimitri Dauhalionak, a refuzat să facă orice comentariu, el spunând, potrivit AP, doar că „nu are cuvinte”.

Comitetul Olimpic al țării a precizat, în schimb, pentru o agenție de știri din Belarus, controlată de stat, că monitorizează situația îndeaproape și cooperează că reprezentanții Comitetului Olimpic Internațional, care a început, marți, o investigație.

Problemele sportivei au început după ce a criticat public delegația țării sale, care a încercat să îi impună să concureze într-o probă pentru care Țimanovskaia nu s-a pregătit niciodată.

Ea a negat că ar fi căutat un motiv pentru a cere azil în alt stat. Soțul sportivei, Arsen Zdanevici, a declarat pentru AP că a decis să plece și el din țară după ce soția sa l-a anunțat că nu va reveni în Belarus. El s-ar află acum în Ucraina, potrivit unor surse de la Kiev citate de Reuters. Unele publicații îl citează spunând că se va întâlni cu Țimanovskaia în Polonia.

Kristina Țimanovskaia a declarat că se așteaptă să fie dată afară din echipa națională de atletism iar singurul lucru care o preocupă este să fie în siguranță și să poată concura și în viitor. „Nu vreau să mă implic în politică”, a insistat Kristina Țimanovskaia.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG