Timonovskaia a spus că fusese adusă împotriva voinței ei la aeroport, unde a cerut sprijinul poliției nipone, după ce a criticat public Comitetului Olimpic din Belarus. Acesta este condus de Viktor Lukaşenko, fiul președintelui Aleksandr Lukaşenko.
Potrivit autorităților sportive din Belarus, medicii ar fi decis plecarea ei de la Olimpiadă din cauza „stării sale emoţionale şi psihologice'', o afirmație calificată de Timonovskaia drept o minciună.
Potrivit sportivei, Comitetului Olimpic din Belarus a decis plecarea sa după ce s-a plâns că a fost forţată să participe la proba de ştafetă 4x400 m, pentru că alţi doi sportivi nu au efectuat un număr suficient de controale antidoping. „De ce trebuie să plătim noi greşelile Federaţiei? (...) Nu este normal. Nu aş fi reacţionat niciodată atât de dur, dacă mi s-ar fi explicat în prealabil întreaga situaţie şi aş fi fost întrebată dacă sunt capabilă să alerg pe 400 de metri”, a spus sportiva, potrivit agențiilor de știri.
Nu este clar ce urmează pentru Timonovskaia, care și-a petrecut noaptea într-un hotel din aeroport, sub protecția autorităților, dar atât Polonia, cât și Republica Cehă au anunțat că îi oferă asistență. Potrivit Fundației pentru solidaritate în sport din Belarus, o organizație care sprijină alteții în confruntările cu autoritățile, Kristina Timonovskaia ar urma să ceară azil în Germania sau Austria.
„Ne-a spus că e în siguranță [la aeroport], discutăm cu ea pentru a vedea care sunt următorii pași”, a spus purtătorul de cuvânt al IOC, Mark Adams. Acesta a precizat că ICO a cerut explicații Comitetului Olimpic din Belarus. Anterior, sportiva a anunțat într-o înregistrare video că nu vrea să se întoarcă în țara sa și a cerut sprijinul IOC.
„Am fost supusă la presiuni și încearcă să mă scoată din Japonia fără acordul meu”, a spus sportiva.
Polonia i-a oferit sportivei o viză umanitară și a spus că aceasta poate să își continue cariera sportivă în Polonia. Ambasada Cehiei la Tokyo a anunțat că poartă discuții cu autoritățile din Japonia. Ministrul de Externe, Jakub Kulhanek, scrisese pe Twitter că situația este una „scandaloasă” și anunțase că Praga e pregătită să ofere ajutor sportivei. „Îi oferim o viză pentru a putea veni în Cehia”, a anunțat el.
Kristina Timonovskaia urma să participe, luni, la proba 200 de metri. Antrenorul ei i-a spus să își împacheteze lucrurile și apoi a fost însoțită la aeroport de membri ai delegației din Belarus.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Fundației pentru solidaritate în sport din Belarus, citat de AP, viața sportivei ar fi în pericol dacă s-ar întoarce în Belarus. Fundația a fost înființată anul trecut, în urma protestelor la adresa lui Alexandr Lukașenko, de fosta înotătoare Alexandra Herasimenia. Fundația îi ajută financiar și legal pe sportivii care au devenit ținte ale represiunii pentru că au cerut oprirea violențelor împotriva protestatarilor.
În ianuarie, aproape 350 de sportivi și alți membri ai comunității sportive din Belarus au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau anularea alegerilor prezidențiale din August, adjudecate fraudulos de Lukașenko, și ca toți deținuții politici și cei reținuți în timpul demonstrațiilor să fie eliberați.
Comitetul Olimpic Internațional a interzis prezența lui Alexandr Lukașenko la Olimpiada de la Tokyo în urma plângerilor primite de la atleți. Aceștia au spus că au de suferit represalii și intimidări pentru participarea la proteste.