Linkuri accesibilitate

Paul Stănescu: M-ar bucura ca PSD să susțină o femeie la prezidențiale. Gabriela Firea: Nu trebuie să fie gelozie între noi


Gabriela Firea a pierdut, în 2020, alegerile pentru Primăria Capitalei în fața lui Nicușor Dan. Viitorul candidat PSD la prezidențiale s-ar putea să fie stabilit prin votul tuturor membrilor de partid.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat la Școala politică a femeilor social-democrate că s-ar bucura ca partidul să susțină la prezidențiale, în 2024, o femeie. Favorita lui Stănescu este Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, spun surse din partid.

Îmbrăcată în alb, Gabriela Firea a fost vedeta din Olimp pentru câteva ore. În lipsa lui Marcel Ciolacu, care a trebuit să plece în grabă, din motive personale, de la evenimentele organizate de PSD, Gabriela Firea a devenit punctul de atracție.

Câteva zeci de femei din partid au dorit să apară într-un cadru cu Firea, să o strângă în brațe. Iar prim-vicepreședintele PSD nu a ratat nicio poză, stând pe loc peste jumătate de oră pentru a mulțumi colegele de partid.

Gabriela Firea la Școala Politică a femeilor social democrate din stațiunea Olimp, 29 august 2022.
Gabriela Firea la Școala Politică a femeilor social democrate din stațiunea Olimp, 29 august 2022.

Paul Stănescu, un apropiat din partid al Gabrielei Firea, pregătise terenul, fără să spună lucrurilor pe nume până la final. Cu doi ani înainte de alegerile prezidențiale, secretarul general al PSD a lansat o primă variantă de lucru.

„Dacă vom avea o consultare largă la funcția de președinte, cred că cea mai bună decizia o putem lua prin scrutin larg, m-ar bucura foarte tare dacă ar fi o femeie din rândul dumneavoastră”, a rostit Stănescu, fără să menționeze vreun nume.

Surse din partid susțin că prietenia Stănescu – Firea este foarte strânsă, iar mesajul nu a fost unul întâmplător.

„Am văzut ce au făcut bărbații 30 și ceva de ani, mai ales la ultimii doi președinți, o doamnă ar aduce un echilibru mai mare în societate”, și-a argumentat liderul PSD luarea de cuvânt.

Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD, la Școala Politică a femeilor social-democrate de la Olimp.
Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD, la Școala Politică a femeilor social-democrate de la Olimp.

Ideea ca viitorul candidat la prezidențiale să fie ales prin votul tuturor membrilor este o idee susținută și de Marcel Ciolacu. Liderul PSD nu este însă un adept al candidaturii lui Firea la prezidențiale, subliniază surse din conducerea partidului.

„Este loc sub soare pentru toată lumea, nu trebuie să fie între noi gelozie, zvonuri, ci doar susținere. Trebuie să fim un exemplu”, a punctat Firea în discursul său.

Chiar dacă multe colege o creditează cu șanse la prezidențiale, în toate declarațiile publice Gabriela Firea a spus că nu dorește să candideze pentru Palatul Cotroceni, ci pentru un nou mandat de primar al Capitalei.

Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD, a fost în centrul atenția la Școala de vară a femeilor social-democrate din stațiunea Olimp.
Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD, a fost în centrul atenția la Școala de vară a femeilor social-democrate din stațiunea Olimp.

Strategia PSD pentru 2024

Paul Stănescu a precizat că strategia PSD pentru 2024 se va schimba în privința femeilor, care vor trebui să se lupte pentru mai multe locuri de primar, consilier sau parlamentar.

„Nimic nu se dă, știm că bărbații sunt mai misogini, trebuie să vă bateți”, le-a transmis liderul PSD colegelor de partid. Potrivit acestuia, din 112 primari social-democrați în județul Olt există o singură femeie primar.

„Ne punem semne de întrebare. La nivel global, din 156 țări suntem pe locul 129 prezența doamnelor la putere”, a punctat Stănescu.

În sondajele de opinie comandate de PSD, Gabriela Firea nu se clasează în primele poziții la capitolul încredere, ci este devansată de Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila. Într-un sondaj Sociopol din luna iulie, Gabriela Firea apare pe primul loc la nivelul încrederii, comparativ cu liderii PSD.

Un sondaj CURS din luna august, comandat de PSD, o clasează pe Gabriela Firea pe locul cinci la capitolul încredere după Alexandru Rafila, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Nicușor Dan.

PSD vrea să câștige și Diaspora în 2024, iar Paul Stănescu crede că rezultatul din 2020, când partidul a luat cu puțin peste 3% va fi depășit.

În fața femeilor social-democrate, Gabriela Firea a anunțat că proiectul privind încurajarea natalității a primit avizul ministerului Justiției. Ea a criticat politicienii care induc panica în populație.

„Pare că vine apocalipsa, o demoralizarea a poporului, o psihoză în care transpui propriul popor”, a spus Firea.

Încurajată de colegele de partid, ea s-a destăinuit, subliniind că nu îi e frică să fie singurul membru din guvern de sex feminin.

„Din păcate, nu simt solidaritate cu parte din echipa guvernamentală și eu nu mă gândesc la persoana mea, fiecare avem un drum în viață. Cel mai ușor e să te scoli și să trântești ușa și să pleci. Cel mai greu e să lupți, să rămâi în arena leilor și să lupți cu toată forța”, a afirmat Gabriela Firea în fața colegelor din partid reunite la Școala Politică de vară din stațiunea Olimp.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG