Linkuri accesibilitate

Starea de alertă. Orban acuză parlamentul de „imixtiune grosolană”. Ciolacu îi dă replica


Premierul Ludovic Orban
Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a acuzat Parlamentul de „imixtiune grosolană” în activitatea Executivului și de încălcarea principiului separației puterilor în stat, după modificarea hotărârii de guvern privind starea de alertă în parlament.

„Am extrem de multe observații legate de modul în care Parlamentul a tratat proiectul nostru de lege și prin modificările pe care le-a făcut. Ne-a restrâns atât de mult cât a putut posibilitățile efective de acțiune. Consider că Parlamentul nu a avea atributul constituțional și legal să facă modificări la hotărârea de guvern și la planul de măsuri aferent hotărârii de guvern prin care Guvernul României a declarat starea de alertă. Este o imixtiune grosolană a forului legislativ în activitatea executivului și este o încălcare flagrantă a principiului separației puterilor în stat”, a declarat, miercuri seara, premierul Ludovic Orban.

Citește și:

Parlamentul a votat starea de alertă. Autoritățile locale fac numirile în fruntea spitalelor, așa cum a dorit PSD

Declarația premierului nu a rămas fără răspuns din parea președintelui interimar al PSD.

Președintele interimar al PSD a reacționat miercuri seară față de afirmațiile premierului că parlamentul nu avea atributul constituțional de a face modificări al hotărârea de guvern privind instituirea stării de alertă.

„Eşti de 6 luni la guvernare! Încă n-ai înţeles că minciuna are picioare scurte, Ludovic? Fie ai uitat ce ai semnat, fie nu ştii ce trimit alţii, în numele tău, spre încuviinţare la Parlament. Ori, pur şi simplu, minţind românii atât de des, acum a devenit un gest reflex?!", a scris Ciolacu pe Facebook, unde a ataşat şi adresa pe care premierul i-a trimis-o și prin care cere parlamentului să încuviințeze starea de urgență.

Citește și:

Hotărârea Parlamentului privind starea de alertă. Cum a modificat PSD forma venită de la Guvern

Parlamentul a aprobat Hotărârea de Guvern privind starea de alertă, ProRomânia și ALDE fiind singurele partide care au votat împotrivă. PSD a reușit să modifice forma venită de la Palatul Victoria pentru ca numirile și schimbările managerilor de spital să fie făcute de autoritățile locale.

Procedura folosită de aprobare a unei Hotărâri a Guvernului printr-o Hotărâre a Parlamentului nu este una obișnuită, fiind folosită doar pentru că România se află într-o situație excepțională.

XS
SM
MD
LG