Linkuri accesibilitate

Starea de alertă, prelungită 30 de zile. Restricții noi și derogări. Ce se întâmplă în noaptea de Anul Nou


România - Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat
România - Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat

Două vor fi modificările noii stări de alertă spre deosebire de cea care tocmai expiră: nu vor fi închise piețele, iar transportul pe cablu de pe pârtiile de schii va fi reglementat printr-un ordin al miniștrilor Economiei și Sănătății. De asemenea, în noaptea dintre ani nu vor fi permise petrecerile în stradă iar românii pot cel mult ieși în fața blocului, desigur, tot cu respecarea normelor sanitare.

Starea de alertă va fi prelungită 30 de zile iar restricțiile rămân aproape neschimbate, a anunțat joi seară secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a întrunit joi seara pentru a decide prelungirea stării de alertă.

Vineri va fi aprobată Hotărârea de Guvern care va prelua propunerile CNSU.

Hotărârea 58 a CNSU pentru prelungirea stării de alertă

Principalele declarații:

  • A fost prezentată analiza situației, cu toate aspectele semnalate de INSP și s-a făcut propunerea de prelungire a stării de alertă cu încă 30 de zile. O măsură în plus vizează organizarea transportului operatorilor de cablu pe pârtiile de schi, care va fi reglementată prin ordin comun al ministerlor implicate. Se va stabili cum să se desfășoare transportul pe cablu, probabil dacă o cabină are capacitate de 20 de persoane, doar 10 vor putea fi transportate.
  • Măsurile vor avea caracter zonal și local, acolo unde se impun, inclusiv pentru carantinarea unei localități.
  • De sărbători încercați să limitați numărul celor cu care vă întâlniți. Asta ne va permite să trecem mai ușor peste ce va urma.
  • Rămâne totul limitat: petrecerile cu sute de oameni, e clar că nu vor avea loc.
  • În rest toate măsurile care au fost și până în prezent rămân în vigoare, mai puțin decizia care viza închiderea piețelor. S-a stabilit deja că piețele vor rămâne deschise.
  • „Gândiți-vă că situația nu este încă sub control și nu suntem într-o scădere consistentă a ratei de infecție. În București, numai în ultimele două zile am avut un număr de 1700 de cazuri, asta înseamnă o presiune enormă pe sistemul sanitar. Se impune a fiecare dintre noi să respecte măsurile recomandate, portul măștii peste tot în spații deschise, distanțarea fizică, măsurile de igienă (…) De sărbători vă rog să vă gândiți la sănătatea dumneavoastră, la familia dumneavoastră!Încercați cât de mult posibil să limitați numărul celor cu care vă întâlniți de sărbători”, a spus Arafat.

Întrebări și răspunsuri:

  • Ne putem face rezervări pentru vacanța la munte?

Da, cu respectarea regulilor

  • Putem merge la colindat?

Evitați, chiar dacă este o tradiție. Mersul din casă în casă înseamnă risc de infecție

  • Se menține carantina de noapte?

Da, se menține carantina de noapte

  • De Revelion românii trebuie să stea în casă?

Da, în casă sau în apropierea casei, nu vor fi permise petrecerile în stradă.

  • Se poate ieși în fața blocului?

Se pot pune multe ipoteze. Regulile sunt clare. Cei care intră în contact cu multe persoane se pun în pericol pe ei și pe ceilalți. Ne putem bucura de Anul Nou respectând regulile. În Capitală se vor intensifica verificările.

  • Cât de mult este afectată activitatea CNSU de faptul că avem un guvern interimar?

Nu este afectată. Lucrăm la nivel de decizie CNSU și HG. Nu avem nevoie acum de ordonanțe de urgență. Tate aceste măsuri pentru pandemie se reglementează prin hotărâri de guvern, care pot fi date.

  • Despre medicamentele pentru COVID contrafăcute, confiscate la Vama Giurgiu.

Oamenii să nu procure medicamente de pe internet sau din circuite neoficiale. E o problemă veche, a avertizat și OMS.

  • E posibil să avem noi măsuri de sărbători, după ce vom avea un guvern cu puteri depline?

Legislația ne permite acum să luăm măsurile prin HG, iar guvernul actual poate emite HG.

XS
SM
MD
LG