Linkuri accesibilitate

Șase state UE boicotează președinția maghiară a Consiliului European


Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Jessika Roswall, a anunțat că miniștrii guvernului său nu vor participa la întruniri ale președinției maghiare a UE.
Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Jessika Roswall, a anunțat că miniștrii guvernului său nu vor participa la întruniri ale președinției maghiare a UE.

Suedia și alte câteva țări din UE nu vor trimite miniștri la reuniunile președinției ungare a UE în această lună. Guvernele acestor țări protestează astfel față de acțiunile premierului Victor Orban care, în primele zile ale președinției UE, s-a întâlnit cu Vladimir Putin și Xi Jinping.

Inițiativa celor șase state europene vine după ce premierul maghiar Victor Orban a călătorit la Moscova, unde a discutat despre un potențial acord de pace în Ucraina cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, stârnind furie și critici din partea oficialilor europeni.

Aceștia au avertizat că Viktor Orban nu are mandat să vorbească în numele blocului european.

„Acțiunile Ungariei în timpul președinției (UE) sunt dăunătoare și trebuie să aibă consecințe. Prin urmare, Suedia nu va participa la nivel politic la reuniunile informale din iulie", a declarat pentru Reuters ministrul suedez pentru afaceri europene, Jessika Roswall.

Jessika Roswall a declarat că, pe lângă Suedia, și Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia nu vor fi reprezentate de miniștri la întâlnirile informale ale președinției maghiare.

Miercuri, guvernul de la Budapesta a minimalizat lipsa unor oficiali din țările membre ale UE la viitoarele reuniuni informale găzduite de președinția ungară a Consiliului.

Ministrul ungar al afacerilor europene, János Bóka, a declarat că lipsa participării la nivel de ministru la reuniunea informală de marți, 9 iulie, a miniștrilor industriei din UE, nu a împiedicat o discuție „semnificativă”, scrie Euractiv.

Doar șapte miniștri ai statelor membre ale UE au participat la reuniunea din 9 iulie. Multe alte țări au refuzat să trimită oficiali de nivel înalt în semn de protest față acțiunile premierului ungar Viktor Orban.

La rândul său, ministerul german de Externe a transmis președinția maghiară a Consiliului UE a provocat deja pagube, relatează Reuters.

„Trebuie să vedem cum continuă președinția ungară a Consiliului”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german. „Suntem acum în ziua a 12-a și a provocat deja multe daune”, a adăugat oficialul german,

Turneul lui Orban care a înfuriat Bruxellesul

Ungaria a preluat președinția UE pe 1 iulie 2024.

Pe 2 iulie, premierul Viktor Orban a vizitat Kievul și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. Acolo, el a sugerat ca Ucraina să înceteze focul înainte de a începe negocierile de pace cu Rusia.

Pe 5 iulie, liderul maghiar a călătorit la Moscova, unde a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin. Reprezentanții UE au transmis atunci că Viktor Orban nu are mandat european pentru discuții cu președintele Rusiei.

În plus, pe 8 iulie, șeful guvernului ungar a vizitat China în "misiunea sa de pace".

După aceste evenimente, ambasadorii statelor membre ale UE, la o întâlnire la Bruxelles miercuri, 10 iulie, l-au criticat dur pe premierul ungar Viktor Orban pentru călătoriile sale în Rusia și China.

În Parlamentul European au fost apeluri care au cerut ca Ungariei să nu i se permită să preia președinția UE. Rapoartele europene acuză Ungaria de degradarea democrației, încălcarea regulilor statului de drept

Există, de asemenea, apeluri în Parlamentul European pentru a pune capăt președinției Ungariei în Consiliul UE.

Ungaria va deține președinția rotativă a UE timp de șase luni, până la 31 decembrie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG