Linkuri accesibilitate

SUA cer cetățenilor săi să plece imediat din Belarus


Departamentul de Stat al SUA le recomandă cetățenilor americani să plece din Belarus prin cele patru puncte terestre de trecere a frontierei rămase deschise la granița cu Lituania sau cu avionul.

Departamentul de stat al Statelor Unite ale Americii își avertizează cetățenii că Polonia, Lituania și Letonia iau în calcul închiderea granițelor cu Belarus și cere cetățenilor americani să plece din țară.

Departamentul de Stat al SUA a emis luni o avertizare de călătorie pentru Belarus, în care le cere americanilor care încă se află în această țară să plece imediat.

De asemenea, Ministerul de Externe al SUA le transmite americanilor care au de gând să plece în Belarus să nu facă acest pas deoarece „autoritățile din Belarus continuă să sprijine atacul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”.

Departamentul de Stat invocă în avertizarea de călătorie și acumularea de forțe militare ruse în Belarus, aplicarea arbitrară a legilor din această țară și riscul de detenție.

Ambasada SUA în Belarus are o capacitate limitată de a ajuta cetățenii americani care locuiesc în Belarus sau călătoresc în Belarus, se mai arată în avertizarea Departamentului de Stat.

Instituția precizează că Guvernul Lituaniei a închis pe 18 august, două puncte de trecere a frontierei cu Belarus, iar în prezent, mai sunt deschise patru.

Belarusul a sprijinit Rusia încă de la începutul invadării Ucrainei, în februarie anul trecut.

Săptămâna trecută, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat că rușii sunt aliații țării sale. „Vom ajuta întotdeauna Rusia - ei sunt aliații noștri”, a spus președintele Belarusului într-un interviu acordat unei jurnaliste ucrainene proruse, Diana Pancenko.

Lukașenko a mai spus că din punctul său de vedere, Vladimir Putin și-a atins deja obiectivele în ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” din Ucraina.

 • 16x9 Image

  Anca Grădinaru

  Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
  Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

  A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
   
  A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

  Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

  La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG