Linkuri accesibilitate

Statele Unite împrumută România cu 920 de milioane de dolari, din care 60 sunt grant oferit de guvernul SUA


Michael Miller, directorul Agenției pentru cooperare în domeniul apărării al SUA (DSCA) și Ministrul Finanțelor Marcel Boloș, la ceremonia de semnare a împrumutului prin programul de Finanțare Militară Externă (FMF)
Michael Miller, directorul Agenției pentru cooperare în domeniul apărării al SUA (DSCA) și Ministrul Finanțelor Marcel Boloș, la ceremonia de semnare a împrumutului prin programul de Finanțare Militară Externă (FMF)

Statele Unite au anunțat miercuri un acord de împrumut direct cu România în valoare de 920 de milioane de dolari prin Finanțare Militară Externă (FMF).

„Împrumutul FMF evidențiază parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România, un aliat puternic de-a lungul flancului estic al NATO și un actor important pentru stabilitatea politică și economică în Europa”, transmite Ambasada SUA în România.

„Operăm astăzi într-un peisaj strategic fundamental diferit în Europa, iar răspunsul României a fost de-a dreptul exemplar. Ați arătat lumii ce înseamnă să fii un lider responsabil în vremuri incerte. România este un furnizor - și nu doar un consumator - de securitate în cadrul alianței NATO”, a declarat ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec.

Guvernul SUA oferă până la 60 de milioane de dolari sub formă de grant FMF pentru acoperirea costului acestui împrumut, care va contribui la accelerarea programului de modernizare militară al României, inclusiv achiziționarea de echipamente de apărare americane, cum ar fi tancurile de luptă Abrams și coproducția de muniție.

Semnarea acordului a fost găzduită de premierul Marcel Ciolacu și semnată de directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării a SUA (U.S. Defense Security Cooperation Agency-DSCA), Michael Miller, și de Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în prezența Ministrului Apărării, Angel Tilvar, și a Ministrului Economiei, Ștefan-Radu Oprea, precum și a Ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec.

„Împrumuturile directe sunt un instrument de cooperare în domeniul securității rezervat doar celor mai importanți parteneri ai noștri. România rămâne una dintre cele mai mari priorități pentru DSCA”, a spus Michael Miller.

După semnarea acordului dintre cele două guverne, Ministerul Finanțelor va încheia încă două acorduri:

  • un acord subsidiar cu MApN, prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în executarea Acordului de împrumut.
  • un acord de împrumut subsidiar cu MEAT și ROMARM prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în executarea Acordului de împrumut, inclusiv în ceea ce privește plata serviciului datoriei publice corespunzător părții din împrumut aferente ROMARM, în calitate de subîmprumutat.

Anul trecut, Statele Unite au acordat Poloniei un împrumut direct de două miliarde de dolari pentru modernizarea armatei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG