Linkuri accesibilitate

Proiect. România va împrumuta de la SUA 920 de milioane de dolari pentru armament


Ministerul Finanțelor Publice a publicat în dezbatere publică un proiect prin care statul român se va împrumuta de la SUA cu 920 de milioane de dolari.
Ministerul Finanțelor Publice a publicat în dezbatere publică un proiect prin care statul român se va împrumuta de la SUA cu 920 de milioane de dolari.

România se va împrumuta de la SUA cu 920 de milioane de dolari pentru cumpărarea de armament, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

Banii vor fi împrumutați prin programul Finanțare Militară Externă (FMF). Potrivit proiectului pus în dezbatere publică, Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, și Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenția de Cooperare în domeniul Securității Apărării, vor încheia un acord.

Proiectul prevede că împrumul va avea dobânzi mai mici decât cele la care se împrumută statul român de obicei.

Banii împrumutați vor merge la Ministerul Apărării Naționale, în limita sumei de 700 milioane dolari și la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în numele și pentru Compania Națională ROMARM S.A., în limita sumei de 220 milioane dolari.

Banii pot fi utilizați exclusiv pentru finanțarea cheltuielilor eligibile aferente unor contracte de achiziție.

„Mecanismul de finanțare FMF oferit de către Guvernul SUA constituite o modalitate eficientă și avantajoasă de diversificare a surselor de finanțare ale statului român, din perspectiva maturității și a costurilor asociate acestei finanțări față de alte surse de finanțare utilizate de Guvernul României, concomitent cu dezvoltarea unor capabilități militare strategice”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

După semnarea acordului dintre cele două guverne, Ministerul Finanțelor va încheia încă două acorduri:

  • un acord subsidiar cu MApN, prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în executarea Acordului de împrumut.
  • un acord de împrumut subsidiar cu MEAT și ROMARM prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în executarea Acordului de împrumut, inclusiv în ceea ce privește plata serviciului datoriei publice corespunzător părții din împrumut aferente ROMARM, în calitate de subîmprumutat.

Până acum, Polonia era privilegiată în privința împrumuturilor la dobânzi mici. Anul trecut, Statele Unite au acordat Poloniei un împrumut direct de două miliarde de dolari pentru modernizarea armatei.

Creditele acordate de SUA ca finanţare militară pentru străinătate ( FMF) sunt „un instrument de cooperare pentru securitate rezervat unora din cei mai importanţi parteneri de cooperare în domeniul securităţii", arată Departamntul de Stat al SUA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG