Linkuri accesibilitate

Statele Unite au bombardat pozițiile unei grupări sprijinite de Iran în Irak


Imagine din 2014 cu luptători din milițiile Kataib Hezbollah

Statele Unite au derulat atacuri aeriene împotriva uneia din milițiile din Irak care beneficiază de sprijin iranian, drept răspuns la atacul mortal din urmă cu o zi asupra unei baze din Irak în care se aflau militari din coaliția internațională condusă de americani.

Pentagonul a arătat că „atacuri precise" au vizat milițiile șiite Kataib Hezbollah de-a lungul mai multor poziții din Irak, inclusiv facilități în care erau depozitate arme folosite pentru atacuri asupra trupelor americane sau aliate.

Armata americană a arătat că bombardamentele au fost „defensive, proporționale și un răspuns direct la amenințarea reprezentantă de grupările sprijinite de Iran".

Nicio gruparea nu a revendicat atacul cu rachetă asupra bazei militare americane din 11 martie, în care au fost uciși doi soldați americani și unul britanic, dar Statele Unite susțin că miliții pro-iraniene se află în spatele unor asemenea atacuri.

Tot miliția Kataib Hezbollah s-a aflat și în spatele unui atac din Irak din luna decembrie care a condus la o escaladare a tensiunilor între americani și iranieni și la decizia președintelui Trump de a îl elimina pe generalul iranian Qasem Soleimani într-un atac cu dronă în Baghdad.

Iranul a răspuns la uciderea generalului printr-un atac cu rachete asupra unei baze americane din Irak care a lăsat circa 100 de soldați americani cu afecțiuni cerebrale.

Ultima acțiune americană vine la câteva ore după ce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat că atacuri aeriene, probabil conduse coaliția susținută de Statele Unite, asupra unei grupări paramilitare sprijinite de Iran în estul Siriei au rezultat în eliminarea a 26 dintre luptători.

Oficialii americani nu au confirmat participarea forțelor americane în atacul din Siria.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG