Linkuri accesibilitate

București. Creșterea numărului de stații de distribuție GPL forțează limitele de siguranță


Un bucureștean alimentează la o stație GPL aflată în imediata vecinătate a unei pensiuni care are și restaurant și terasă. Conform legii, distanța dintre cele două puncte de lucru ar trebui să fie de cel puțin 20 de metri.
Un bucureștean alimentează la o stație GPL aflată în imediata vecinătate a unei pensiuni care are și restaurant și terasă. Conform legii, distanța dintre cele două puncte de lucru ar trebui să fie de cel puțin 20 de metri.

Lipite de pensiuni sau restaurante, lângă spălătorii auto sau aproape de case ori blocuri, stațiile de distribuție GPL auto forțează tot mai mult limitele legale de siguranță. O explicație vine de la înmulțirea lor: doar în București sunt acum de patru ori mai multe decât erau în urmă cu șase ani.

Împrejmuită cu o bandă alb-roșie, stația de distribuție a carburanților GPL (gaz petrol lichefiat) din Bulevardul Timișoara nr. 50 (București) era luni închisă. „Nu mai avem gaz”, explică scurt angajatul. Îmi spune că o echipă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) a fost ceva mai devreme în control. Nu ISU a dispus sistarea activității, insistă el și refuză apoi să spună mai mult.

La câțiva metri depărtare, în spălătoria auto din vecinătate, activitatea se desfășoară normal. Cineva care se recomandă a fi „patronul”, dar refuză să-și dea numele, spune că nu e deranjat de activitatea de distribuire a carburantului din imediata vecinătate și nu vede vreun motiv să-i fie teamă.

Stația GPL de pe bd. Timișoara este în imediata vecinătate a unei spălătorii auto și a unui bloc de locuințe.
Stația GPL de pe bd. Timișoara este în imediata vecinătate a unei spălătorii auto și a unui bloc de locuințe.

Și unii dintre locatarii din blocul vecin, de la numărul 48A, îmi spun că nu le e teamă.

„Nu știu să fi făcut cineva vreo plângere că ar fi stația GPL prea aproape de bloc”, spune pentru Europa Liberă unul dintre locatari, Marius Crângașu, măsurând din ochi distanța scurtă până la punctul cu pricina.

Un kilometru mai departe, lucrurile par trase la indigo: punctul de distribuire a GPL de pe Valea Oltului 119 – 121 este gard în gard cu un restaurant/ salon de evenimente/ pensiune.

Doar un gard desparte stația GPL de pe Valea Oltului (București) de pensiunea - restaurant din imediata vecinătate.
Doar un gard desparte stația GPL de pe Valea Oltului (București) de pensiunea - restaurant din imediata vecinătate.

Angajații de aici spun că au avut deja parte de controlul ISU, care le-a cerut mai multe documente și au constat că totul era în regulă. Le-au permis să funcționeze în continuare.

Toropiți de cele peste 40 de grade Celsius la umbră, nici locatarii blocului de patru etaje de peste drum nu văd vreun pericol, cum nu-l sesizează nici clienții terasei restaurantului din imediata apropiere a stației.

În alt punct, pe Prelungirea Ghencea 63, aceeași situație: se încarcă mașini cu GPL, aproape de blocuri și case.

Stație GPL pe Prelungirea Ghencea (București), în imediata vecinătate a unor case și blocuri de locuințe.
Stație GPL pe Prelungirea Ghencea (București), în imediata vecinătate a unor case și blocuri de locuințe.

Situații similare sunt de ordinul zecilor, în întregul București.

Distanțele legale

Conform unui normativ în vigoare din 1999, stațiile de distribuire a GPL auto trebuie să se afle la distanțe clar stabilite față de construcții sau străzi. Distanțele legale variază:

1. Clădiri de locuit:

  • blocuri amplasate în cartiere de locuinţe - 40 m;
  • locuinţe unifamiliale (individuale) amplasate în construcţii izolate - 20 m;

2. Construcţii de învăţământ (grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, licee, şcoli profesionale şi postliceale, instituţii de învăţământ superior) - 40 m;

3. Construcţii de sănătate (spitale, policlinici, creşe speciale, case de copii, cămine de bătrâni, staţii de salvare şi alte unităţi sanitare) - 50 m;

4. Construcţii de cult:

  • lăcaşe de cult - 40 m;
  • mănăstiri, schituri şi cimitire - 50 m;

5. Construcţii comerciale:

  • magazine generale, construcţii pentru comerţ alimentar şi nealimentar - 40 m;
  • supermagazine, pieţe agroalimentare, depozite en gros - 50 m;

6. Construcţii şi amenajări sportive:

  • complexuri sportive, stadioane, patinoare, poligoane de tir, săli de competiţii sportive - 50 m;
  • săli de antrenamente, popicării - 30 m;

7. Construcţii de agrement:

  • locuri de joacă pentru copii, parcuri, scuaruri - 50 m;

8. Construcții de turism:

  • hoteluri, moteluri şi restaurante şi alte clădiri de cazare cu peste 50 locuri - 30 m;
  • hoteluri, moteluri, vile, cabane, restaurante etc. cu capacitați de cazare sub 50 locuri - 20 m;

Alte distanțe obligatorii sunt stabilite pentru:

  • Linii de tramvai - 10 m;
  • Drumuri publice în localităţi (străzi) - 5 m;
  • Linii electrice aeriene de înaltă tensiune - 30 m;
  • Linii electrice aeriene de medic şi joasă tensiune - 10 m;
  • Împrejmuire la limita de proprietate - 8 m.

În condiții excepțional,e poate fi obținută o derogare de până la 30% din aceste limite.

Cu cât a crescut numărul stațiilor GPL auto

Conform Planului de Analiză și Acoperire a Riscurilor din Municipiul București, în 2017, în Capitală erau în total 211 stații de carburanți dintre care 56 ofereau și gaz petrol lichefiat.

În 2022, numărul celor care oferă gaz petrol lichefiat a urcat la 211 stații GPL iar anul acesta la 223, conform documentului adoptat în vară de Consiliul General al Primăriei Generale a Municipiului București (PMB).

O creștere a stațiilor GPL este consemnată și la nivel național.

Conform Strategiei privind Cadrul național de politică pentru dezvoltarea pieței în ceea ce privește combustibilii alternativi în sectorul transporturilor și pentru instalarea infrastructurii relevante în România, în 2017 erau peste 1.800 de stații de realimentare cu GPL în funcțiune.

În prezent, numărul lor se apropie de 2.300.

Și, conform datelor oferite Europa Liberă de către Registrul Auto Român, în țară există, la ora actuală aproape 500 de mii de autovehicule care funcționează cu GPL („71.488 autovehicule cu instalație GPL din fabrică și 410.633 autovehicule cu instalatie GPL montată retrofit”).

Stații GPL fără autorizație

Înmulțirea numărului de puncte de încărcare a generat un nou fenomen: cel al stațiilor fără autorizare.

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a anunțat, după exploziile de la depozitul GPL de la Crevedia, că, din cele 22 de stații GPL din sector, doar patru aveau documentele necesare.

„Noi, primăria, le putem desființa doar dacă avem decizii judecătorești definitive în acest sens, pentru fiecare stație în parte. Sau dacă primim acceptul administratorilor/proprietarilor pentru desființarea acestor stații”, spune primarul Sectorului 5.

Am încercat să aflăm de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București și de la Prefectura Capitalei câte stații de distribuție GPL au fost verificate până în prezent, până la ce dată ar trebui încheiat controlul și care ar fi principalele nereguli semnalate (dacă există). Ni s-a transmis că acțiunea nu este finalizată.

Contactat de Europa Liberă, purtătorul de cuvânt al ISU București - Ilfov, Daniel Vasile, a precizat însă că din cele 96 stații GPL controlate anul trecut și în primele șase luni ale acestui an în Capitală și în Ilfov, s-au descoperit 22 de stații neautorizate (13 în București) în care au fost identificate în total 217 deficiențe.

Dar, potrivit legii, ISU „nu poate propune oprirea activității stațiilor care comercializează GPL”, a adăugat Daniel Vasile.

Am întrebat ISU și Prefectura Capitalei de ce în Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor din Municipiul București pentru anul 2023 apar la „Obiective sursa de risc incendiu” 226 de stații de distribuție GPL și carburanți, iar în planurile anterioare aceleași stații figurează doar la „Evidența stațiilor de distribuție”, fără a fi încadrate drept „sursă de risc incendiu”.

Nu am primit niciun răspuns până la publicarea acestui articol.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG