Linkuri accesibilitate

Statul român renunță la asocierea cu Damen la Mangalia. Incertitudini privind viitorul șantierului naval


După șase ani de colaborare cu Damen, șantierul naval din Mangalia revine în proprietatea statului român. Rămâne de văzut dacă acesta va mai căuta un alt investitor cu care să se asocieze.
După șase ani de colaborare cu Damen, șantierul naval din Mangalia revine în proprietatea statului român. Rămâne de văzut dacă acesta va mai căuta un alt investitor cu care să se asocieze.

Adunarea Generală a Șantierului Naval 2 Mai Mangalia, la care statul român este acționar principal, a reziliat contractului cu Damen. Deocamdată, nu s-a stabilit care vor fi compensațiile pe care le vor primi olandezii pentru cele 49% acțiuni la care vor renunța. Hotărârea vine după ce, în luna septembrie, Arnout Damen, CEO al Damen Shipyards Group, a avut o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu.

Joi, 28 noiembrie, Adunarea Generală a Acționarilor din Șantierul Naval 2 Mai Mangalia (2MMS) a luat o decizie extremă: rezilierea contractului de asociere încheiat în urmă cu șase ani, pe 9 noiembrie 2018, între 2MMS și Damen Holding. Partenerul olandez, care deține 49% din șantierul care îi poartă numele, fusese notificat de această intenție pe 2 octombrie.

„Este o strategie de apărare a statului român”, a declarat pentru Europa Liberă ministrul Economiei, Radu Oprea, întrebat de ce e reziliat contractul. Controlat în proporție de 98% de Ministerul Economiei, Șantierul Naval 2 Mai Mangalia este acționar cu 51% în Damen Mangalia.

Decizia vine în urma unei discuții purtate între Arnout Damen, CEO al Damen Shipyards Group, și premierul Marcel Ciolacu. Întrevederea a fost confirmată pentru Europa Liberă atât de surse din conducerea șantierului naval, cât și de înalți reprezentanți ai Guvernului României.

Contactați de Europa Liberă, reprezentanții grupului Olandez Damen nu au vrut să comenteze subiectul.

Incertitudini legate de soarta șantierului

Rezilierea vine într-un moment extrem de delicat: Damen Mangalia este în insolvență, iar de la începutul lunii decembrie nu mai are nicio lucrare de executat. Nici măcar repararea vreunei nave.

„Sper ca, odată cu încetarea contractului și clarificarea cererilor de despăgubire și de remediere, cum se menționează, să se încheie acest parteneriat cât mai repede astfel încât să poată prelua acțiunile societății un alt investitor interesat”, a declarat pentru Europa Liberă Laurențiu Gobeajă, liderul sindical.

Nu se știe deocamdată care vor fi compensațiile pe care le va primi Damen Shipyards Group și nici care ar fi investitorii interesați să preia șantierul din Mangalia.

În prezent, majoritatea celor 1.500 de angajați sunt în șomaj tehnic.

Până în luna martie, pot fi plătiți din fondul de garantare a creanțelor salariale. Deja, spune Gobeajă, mulți și-au găsit o a doua slujbă sau au decis să părăsească șantierul.

„Sunt discuții pentru a contracta nave la reparație, începând cu anul următor, asta ca să mai asigure o gură de oxigen”, mai spune Gobeajă. Gura de oxigen despre care vorbește ar implica 2-300 de angajați. Restul, în lipsa unor lucrări de construcție, tot nu ar avea de lucru.

„Sindicatul nostru face apel către acționarii Damen Mangalia și decidenții politici să adopte masuri urgente pentru rezolvarea acestei crize, pentru a salva un șantier esențial pentru industria navală din România, un obiectiv strategic de interes național”, transmite Gobeajă.

Cum a ajuns Damen Mangalia în insolvență

Deținut în proporție de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, și de 49% de compania olandeză Damen, șantierul din Mangalia a fost inundat în primăvară de un val de cereri de recuperare a unor datorii de sute de milioane de euro. Cele mai multe sunt cerute de companii din Grupul Damen.

Pe 19 iunie, la solicitarea companiei-mamă, Damen Holding B.V., Damen Shipyards Mangalia intra în insolvență, iar casa de insolvență CITR era numită administrator judiciar provizoriu.

În total, conform raportului preliminar publicat în Buletinul Insolvenței și consultat de Europa Liberă, 147 de instituții și companii cereau aproape două miliarde de lei (400 milioane de euro).

Relația dintre Damen și statul român

În 2018, Damen Shipyard Group din Olanda, care deține și șantierul naval din Galați, prelua 51% din acțiunile Daewoo Mangalia Heavy Industries.

Fostul proprietar, compania sud-coreeană Daewoo – mai cunoscută pe piața românească pentru automobilele produse la Craiova – lăsa în urmă datorii de 730 de milioane de euro.

Soluția găsită atunci pentru revitalizarea șantierului din Mangalia, unde se construiesc nave civile, a fost ca Damen să-și asume datoriile și să cedeze două procente statului român, care era acționar la Șantierul Mangalia prin intermediul Șantierului Naval 2 Mai, controlat de Ministerul Economiei. În schimb, statul român renunța la dreptul de preempțiune.

Olandezii primeau dreptul de a decide cum să conducă afacerea, deși rămâneau cu 49% din acțiuni. Se angajau să preia integral și datoria față de Daewoo.

Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen a furnizat finanţare, know-how, resurse specializate, precum şi clienţi şi contracte în vederea transformării şantierului din Mangalia într-unul competitiv pe piaţa europeană.

În iunie 2023, Guvernul adoptă ordonanța de urgență care schimba regulile privind modul de conducere a companiilor la care statul era acționar majoritar. Până atunci, trebuia să numească pe baze profesionale conducerea, cu excepția unor companii de interes național – printre care se număra și Damen Shipyard Mangalia, care își numeau singure conducerile.

Potrivit noii ordonanțe, urma ca statul român, mai precis Guvernul, să numească pe șefii Șantierului Naval Mangalia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG