„Anulează propunerea de valorificare active conform raportului administratorului judiciar provizoriu privind valorificarea unor bunuri din patrimoniul Damen Shipyards Mangalia S.A. nr. 1119 din data de 08.08.2024”, este decizia comunicată luni de Tribunalul Constanța.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de șapte zile de la comunicarea hotărârii.
De asemenea, judecătorii au obligat lichidatorul judiciar CTIR să plătească 200 de lei cheltuieli de judecată, sumă care reprezintă taxa judiciară de timbru, către Damen după ce au admis contestația șantierului naval.
CITR a precizat că Tribunalul Constanța a admis o contestație care, în fapt, ar putea avea impact doar cu privire la vânzarea unui teren intravilan de 3.672 mp din Mangalia, situat în cartierul Dobrogea, în valoare de 71.000 de euro.
„Sentința Tribunalului nu are impact asupra propunerii de valorificare a altor bunuri din patrimoniul DSMa, vânzarea acestora din urmă fiind aprobată de către creditorii din procedură”, afirmă Florin Constantin, partener CITR si Project Manager în procedura Damen Shipyards Mangalia, pentru Europa Liberă.
Potrivit acestuia, măsura de a vinde bunuri neesențiale afacerii a fost propusă de CITR, în calitate de administrator judiciar, la debutul procedurii de insolvență a Damen Shipyards Mangalia, deoarece „DSMa se confrunta cu nevoia stringentă de a obține fondurile necesare pentru achitarea cheltuielilor curente din procedură”.
Scoaterea la licitație a multor bunuri a fost contestată, în luna august, atât de Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF), cât și de acționarul principal, Șantierul Naval 2 Mai, deținut de statul român prin Ministerul Economiei.
În ciuda contestației, licitația nu a fost oprită. Printre bunurile scoase la licitație atunci se numără un teren extravilan din localitatea Limanu (de 65.000 mp, vizavi de șantier) și șase în intravilanul orașului Mangalia, cu suprafață totală de aproape 100.000 mp.
Acestor terenuri li se adaugă zece autobuze Daewoo nefuncționale, trei blocuri de garsoniere din Mangalia, un altul în localitatea 23 August și o vilă în Mangalia.
La începutul lunii iulie, administratorul judiciar provizoriu CITR anunța că Șantierul Naval Damen Mangalia „se confruntă cu nevoia stringentă de a obține fondurile necesare în vederea achitării creanțelor salariale, dar și a conservării patrimoniului pe parcursul perioadei de observație”.
Mai mult, era publicată și o situație la zi. Damen Mangalia mai avea în conturi 13,6 milioane lei (2,72 milioane de euro), creanțe în sold sunt de 3,1 milioane lei (620.000 de euro), iar obligațiile de plată curente sunt în cuantum 17,2 milioane lei (3,44 milioane de euro).
Scurt istoric dintre Damen Mangalia și statul român
Acționar cu 49% la șantierul de la malul mării, Damen Holding B.V a cerut intrarea în insolvență a Damen Shipyards Mangalia SA pe 28 mai, la Tribunalul Constanţa.
În perioada 3 iunie-31 decembrie 2024, până la 1.038 de salariaţi, ceea ce reprezintă 78% din personal, vor intra în şomaj tehnic, potrivit ziarului local Cuget Liber. Circa 200-300 de angajați vor mai rămâne pe șantier.
În 2018, Damen, care deținea la acel moment 51% din compania care operează Șantierul Mangalia, a transferat părții române 2% din acțiuni și i-a permis statului român să devină acționar majoritar. În schimb, păstra controlul operațional și managerial al șantierului naval.
Damen susține că, în baza acestui parteneriat, a furnizat finanțare, know-how, resurse specializate, precum și clienți și contracte în vederea transformării șantierului din Mangalia într-unul „competitiv pe piața europeană”.
Problema a apărut anul trecut când, ca urmare a modificării legii guvernanței corporative a companiilor de stat, Guvernul a decis să nu mai lase conducerea șantierului în administrarea Damen.
„Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către statul român şi structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în şantierul din Mangalia”, spunea Damen într-un comunicat din august 2023.
Reprezentanții companiei anunțau atunci și retragerea din managementul companiei, urmând să nu mai asigure noi contracte și să rămână simpli acționari.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.