Linkuri accesibilitate

Granița de la Rafah, redeschisă. Armata israeliană susține că a ucis încă un comandant Hamas


Un bărbat palestinian transportă portocale, ajutat de căruța sa trasă de un măgar, în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 6 noiembrie 2023.
Un bărbat palestinian transportă portocale, ajutat de căruța sa trasă de un măgar, în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 6 noiembrie 2023.

Două tabere de refugiați din centrul Fâșiei Gaza au fost atacate de Israel. Oficialii palestinieni spun că sunt zeci de morți. Premierul Netanyahu a respins din nou apelurile pentru încetarea focului. Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns luni în Turcia, după o vizită în Cisiordania.

Ziua 31 | Sumarul principalelor evenimente

  • UE sporește ajutorul umanitar pentru Gaza cu 25 de milioane, 100 de milioane de euro, în total
  • Granița de la Rafah a fost redeschisă pentru cetățenii străini și palestinienii grav răniți
  • Un comandant Hamas despre care se crede că se numără printre cei care au ordonat atacurile din 7 octombrie în Israel a fost ucis, spun Forțele de Apărare a Israelului.
  • Secretarul de stat Antony Blinken a făcut presiuni pentru acordarea de cât mai mult sprijin umanitar civililor din Fâșia Gaza, printr-o serie de vizite în Israel, Cisiordania, Irak și Turcia.

Actualizare 22:00 - Biden și Netanyahu au discutat despre posibile „pauze tactice” pentru Gaza

Joe Biden și Benjamin Netanyahu au discutat despre „posibilitatea unor pauze tactice” în operațiunile militare ale Israelului în Gaza pentru a facilita ajutorul umanitar.

Potrivit Casei Albe, președintele i-a spus prim-ministrului israelian că SUA au fost „ferme” în sprijinul său față de țara în conflict care a înregistrat până acum peste 10.000 de palestinieni uciși în Gaza, potrivit cifrelor ministerului palestinian al sănătății.

„[Ei] au discutat despre eforturile în curs de a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, inclusiv mulți copii și un număr de cetățeni americani. Cei doi lideri au salutat creșterea asistenței umanitare în ultima săptămână și au discutat despre necesitatea de a intensifica în mod semnificativ livrările în săptămâna viitoare, inclusiv prin creșterea capacității de a controla și de a organiza camioanele care intră în Gaza.

Președintele și-a reiterat sprijinul ferm pentru Israel și pentru protecția cetățenilor israelieni de Hamas și de toate celelalte amenințări, subliniind totodată imperativul de a proteja civilii palestinieni și de a reduce daunele civile în cursul operațiunilor militare.

Cei doi lideri au discutat despre posibilitatea unor pauze tactice pentru a oferi civililor oportunități de a pleca în siguranță din zonele de luptă în curs, pentru a se asigura că asistența ajunge la civilii care au nevoie și pentru a permite potențialele eliberari de ostatici.

Președintele a discutat, de asemenea, despre situația din Cisiordania și necesitatea de a trage la răspundere coloniștii extremiști pentru actele violente.”

Cei doi au fost de acord să vorbească din nou în zilele următoare. Comunicatul Casei Albe nu spune dacă Netanyahu a fost receptiv la propunerea lui Blinken privind o așa-numită pauză tactică, dar a exclus posibilitatea unui încetări a focului, iar secretarul de stat al SUA Antony Blinken a părăsit astăzi Orientul Mijlociu fără progrese către o pauză umanitară a luptei, remarcă The Guardian.

Actualizare 21:30 - Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas: 10.000 de persoane ucise în Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că peste 10.000 de oameni au fost uciși în Gaza de când Israelul și-a lansat ofensiva de răzbunare, transmite The Guardian.

Unii politicieni au pus sub semnul întrebării acuratețea cifrelor, dar Organizația Mondială a Sănătății a spus că cifrele sunt credibile.

Actualizare 20.30 - O activistă palestiniană, arestată în Cisiordania după ce a postat pe Instagram că va „măcelări” coloniștii evrei

Activista palestiniană Ahed Tamimi a fost arestată de forțele israeliene în Cisiordania ocupată.

Tamimi, 22 de ani, a fost reținută noaptea trecută în satul Nabi Saleh, spune Societatea Prizonierilor Palestinieni.

Armata israeliană a declarat agenției de presă AFP că femeia este suspectată de „incitare la violență și activități teroriste”.

Între timp, presa israeliană a scris că Tamimi a fost arestată în legătură cu o postare pe Instagram care amenința că va „măcelări” coloniștii evrei din teritoriile ocupate.

Nu este prima dată când Tamimi este arestată. Ea a fost condamnată, când era adolescentă, în 2018, sub acuzația de agresiune asupra unui soldat și incitare la violență într-un videoclip care a devenit viral.

Actualizare 20:00 - Netanyahu îl suspendă pe ministrul care a sugerat folosirea bombei nucleare în Gaza

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a suspendat un ministru de extremă-dreapta din guvernul său de la participarea la reuniunile guvernamentale, după ce ministrul a sugerat că aruncarea unei bombe nucleare asupra Fâșiei Gaza ar putea fi o modalitate de a rezolva criza.

Ministrul Patrimoniului, Amichay Eliyahu, a fost întrebat duminica dimineață la Radio Kol Berama, un post de radio religios, dacă ar trebui folosită o armă nucleară în Gaza, la care Eliyahu a răspuns „aceasta este singura cale”.

Mai târziu, el a spus că nu a vrut ca răspunsul său să fie luat la propriu.

„Declarațiile ministrului (Amichay) Eliyahu nu se bazează pe realitate”, a scris Netanyahu pe X, fostul Twitter. „Israelul și IDF funcționează în conformitate cu cele mai înalte standarde ale dreptului internațional pentru a evita rănirea nevinovaților. Vom continua să facem asta până la victoria noastră”, a spus Netanyahu.

Actualizare 19:30 - Action Aid: Jumătate de milion de oameni mor de foame în Gaza

Peste jumătate de milion de oameni din nordul Gazei sunt în pericol să moară de foame pentru că rezervele de alimente sunt „periculos de scăzute”, a avertizat o organizație de caritate internațională.

Într-o declarație de luni, ActionAid a spus că o „epuizare aproape totală” a rezervelor de hrană și apă pune în pericol viața civililor prinși în nordul Gazei, care abia supraviețuiesc după aproape o lună de bombardamente intense.

„Cazurile de deshidratare și malnutriție cresc rapid. Spitalele, ocupate peste capacitate de mai multe săptămâni, nu pot oferi nicio mângâiere celor aflați în pragul foametei, deoarece proviziile medicale se epuizează, combustibilul este limitat și bombele sunt aruncate fără discernământ în Gaza, inclusiv peste spitale”, a apus Riham Jafari, coordonatorul de advocacy și comunicare pentru ActionAid Palestine.

Actualizare 18:30 - Patru persoane ucise în Cisiordania

Patru palestinieni au fost uciși de forțele israeliene în Cisiordania, anunță armata israeliană și ministerul palestinian al Sănătății care operează în teritoriul ocupat.

Se spune că cei patru se aflau într-o mașină care circulau prin orașul Tulkarem când soldații au deschis focul. Armata israeliană a spus că bărbații erau membri ai unei celule Hamas care se afla în spatele numeroaselor atacuri cu împușcături.

Cisiordania ocupată este separată de Fâșia Gaza, condusă de Hamas. Un total de 152 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania începând cu 7 octombrie, spune Ministerul Sănătății de acolo.

O comisie pentru prizonierii palestinieni spune că 70 de palestinieni au fost arestați noaptea trecută, inclusiv activista Ahed Tamimi.

Comisia pentru afacerile deținuților a declarat că peste 2.000 de palestinieni au fost arestați în Cisiordania începând cu 7 octombrie.

Actualizare 18:00 - Șeful ONU: Gaza a devenit un „cimitir pentru copii”. În patru săptămâni au fost uciși mai mulți jurnaliști decât în 30 de ani din orice alt război

Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat că „nimeni nu este în siguranță” în Gaza, în timp ce și-a reiterat apelul urgent pentru oprirea focului din considerente umanintare.

Situația din Gaza este „mai mult decât o criză umanitară, este o criză a umanității”, a spus luni Guterres în timpul unei conferințe la sediul ONU.


Operațiunile terestre și bombardamentele israeliene lovesc civili, spitale, tabere de refugiați, moschei, biserici și facilități ONU, inclusiv adăposturi, a spus el. Protecția civililor „trebuie să fie prioritară”, a spus el.

„Sunt profund îngrijorat de încălcările clare ale dreptului internațional umanitar la care asistăm. Permiteți-mi să fiu clar, nicio parte dintr-un conflict armat nu este mai presus de dreptul internațional umanitar”, a spus secretarul general al ONU.

El a spus că Gaza „devine un cimitir pentru copii” cu sute de băieți și fete uciși sau răniți în fiecare zi.

„Se pare că în patru săptămâni au fost uciși mai mulți jurnaliști decât în orice alt conflict de cel puțin trei decenii. Au fost uciși mai mulți lucrători ai Națiunilor Unite decât în orice perioadă comparabilă din istoria organizației noastre”, a spus Guterres.

Actualizare 17:15 - Comandant cheie al Hamas, ucis într-un atac aerian israelian

Un comandant Hamas despre care se crede că se numără printre cei care au ordonat atacurile din 7 octombrie în Israel a fost ucis noaptea trecută într-un atac aerian, potrivit Forțelor de Apărare Israelului, citate de Jerusalem Post.

Este vorba de Wael Asefa, comandantul batalionului Hamas Deir al-Balah al brigăzii taberelor centrale. Ziarul a scris că el a fost ucis într-o lovitură a forțelor aeriene israeliene duminică seara, în baza informațiilor furnizate de Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului, și de direcția de informații militare.

Asefa a fost închis între 1992 și 1998 pentru implicarea sa în atacuri teroriste împotriva comunităților israeliene și a personalului IDF și a fost unul dintre cei care au ajutat la planificarea atacului și au ordonat luptătorilor Hamas din Fâșia Gaza să intre în Israel luna trecută, spune IDF.

Jerusalem Post nu a spus unde a avut loc atacul aerian.

Actualizare 17:00 - UE sporește ajutorul umanitar pentru Gaza cu 25 de milioane de euro

Uniunea Europeană s-a angajat să mărească ajutorul pe care îl trimite în Gaza cu 25 de milioane de euro, ceea ce depășește de patru ori asistența umanitară a UE în acest an.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că UE și-a triplat ajutorul cu trei săptămâni în urmă, dar această creștere înseamnă acum că UE va cheltui un total de 100 de milioane de euro în ajutor umanitar în Gaza.


Noua asistență va fi acordată organizațiilor umanitare pentru a oferi asistență care salvează vieți, concentrându-se în special pe apă și canalizare, sănătate, hrană și alte articole esențiale.

UE este cel mai mare donator străin pentru palestinieni – dar nu este clar cum va ajunge ajutorul suplimentar la oamenii oamenilor din Gaza.

Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt este singura cale prin care au ajuns ajutoarele până acum, dar agențiile de ajutor spun că ajutoarele care sunt lăsate să treacă sunt insuficiente.

Actualizare 16:24 - Granița de la Rafah a fost redeschisă pentru cetățenii străini și palestinienii grav răniți

Punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Gaza și Egipt a fost redeschis luni cetățenilor străini și palestinienilor răniți grav care solicită asistență medicală, transmite BBC.

Rafah a fost singurul punct de trecere deschis în și din Gaza de când Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie și armata israeliană a atacat Gaza pentru eliminarea Hamas.

Actualizare 16:00 - Africa de Sud își recheamă diplomații din Israel

Africa de Sud își recheamă diplomații din Israel pentru a-și evalua relația cu această țară, a declarat ministrul său de externe, care a acuzat Israelul că aplică „pedepse colective” palestinienilor.

Numind chemarea diplomaților săi din post o „practică normală”, Naledi Pandor a spus că demersul este menit să determine „dacă există vreun potențial pentru a fi de ajutor” și că țara sa este „extrem de îngrijorată de uciderea continuă a copiilor și a civililor nevinovați” pe teritoriul palestinian, transmite Reuters.

„Credem că natura răspunsului Israelului a devenit una de pedepse colective”, a spus ea, adăugând că țara va continua să ceară o încetare a focului în Palestina.

Africa de Sud nu are un ambasador în Israel.

În timpul Summit-ului pentru pace de la Cairo de luna trecută, președintele Cyril Ramaphosa a cerut țărilor să nu furnizeze arme nici uneia dintre părțile conflictului, în timp ce ministerul său de externe a cerut anterior ONU să desfășoare forțe pentru a proteja civilii din Gaza.

Turcia, Iordania, Bolivia, Honduras, Columbia, Chile și Bahrain au redus toate contactele diplomatice cu Israelul începând cu 7 octombrie.

Actualizare 15:45 - Declarație comună a agențiilor umanitare ale ONU

Moartea a zeci de lucrători umanitari în atacurile aeriene asupra Gaza în ultima lună a făcut din conflict cel mai mortal vreodată pentru lucrătorii ONU.

Cel puțin 88 de persoane care lucrau pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni, UNRWA, au fost ucise din 7 octombrie. Patruzeci și șapte dintre clădirile sale au fost avariate.

Cel puțin 150 de lucrători din domeniul sănătății au fost uciși în Gaza – 16 în timpul serviciului – și 18 lucrători din serviciile de urgență pentru apărarea civilă din Gaza, potrivit ONU. Peste 100 de unități sanitare au fost avariate.

Liderii agențiilor ONU au cerut duminică o încetare imediată a focului și acces umanitar pe teritoriu. Ei au cerut atât Israelului , cât și Hamasului să respecte dreptul internațional.

Într-o declarație comună, semnatarii, inclusiv comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk; Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății și șeful ajutorului ONU, Martin Griffiths au spus: „Au trecut 30 de zile. Destul e destul. Acest lucru trebuie să se oprească acum. Civilii și infrastructura pe care se bazează – inclusiv spitale, adăposturi și școli – trebuie protejate. Mai mult ajutor – alimente, apă, medicamente și, bineînțeles, combustibil – trebuie să intre în Gaza în siguranță, rapid și la scara necesară și trebuie să ajungă la persoanele care au nevoie, în special la femei și copii, oriunde s-ar afla.”

Actualizare 15:40 - Forțele aeriene ale Iordaniei aruncă provizii medicale în Gaza din avion

Iordania a trimis prin aer asistență medicală și farmaceutică urgentă către spitalul de campanie iordanian din Fâșia Gaza, transmite BBC.

Regele Abdullah al Iordaniei a postat pe Twitter: „Vom fi mereu acolo pentru frații noștri palestinieni”.

Actualizare 15:03 - Vizita lui Antony Blinken în Orientul Mijlociu s-a axat pe trei puncte principale

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni, după discuția cu șeful diplomației turce, că discuțiile sale în regiune s-au concentrat pe trei aspecte: extinderea asistenței umanitare, limitarea extinderii conflictului și crearea condițiilor pentru „o pace durabilă, sustenabilă și de durată”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu ministrul turc de Externe Hakan Fidan, la Ankara, în Turcia, pe 6 noiembrie 2023.
Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu ministrul turc de Externe Hakan Fidan, la Ankara, în Turcia, pe 6 noiembrie 2023.

„Toate acestea sunt o muncă în desfășurare”, a declarat Blinken înainte de a părăsi Turcia.

„În mod evident, nu suntem de acord cu totul, dar există opinii comune cu privire la unele dintre imperativele momentului la care lucrăm împreună”, a completat el, citat de Associated Press.

„Uneori, absența unui eveniment negativ poate să nu fie cea mai evidentă dovadă a unui progres, dar este”, a adăugat oficialul american.

El a spus că Statele Unite lucrează „foarte agresiv” și „în moduri foarte concrete” pentru a aduce ajutoare suplimentare în Gaza, iar acest lucra ar urma să fie vizibil „în zilele următoare”.

Blinken a adăugat că SUA fac tot posibilul ca ostaticii luați de Hamas în urmă cu aproape o lună să se întoarcă acasă.

În ceea ce privește atacurile care afectează civili palestinieni, oficialul american a spus că „am discutat cu israelienii despre măsurile pe care le pot lua pentru a minimiza pierderile umanitare”.

Actualizare 14:38 - Punctul de trecere Rafah ar putea fi redeschis

O barieră de beton care fusese ridicată sâmbătă - când au fost sistate evacuările - la punctul de trecere a frontierei Rafah a fost demontată luni la mijlocul zilei.

În același timp, camioanele cu ajutoare de la Semiluna Roșie egipteană au început să se alinieze pe partea egipteană a frontierei, informează CNN.

Punctul de trecere Rafah - în prezent singura cale de intrare și ieșire din Gaza - a fost închis sâmbătă după ce un atac aerian israelian a vizat cu o zi înainte o ambulanță a Semilunii Roșii Palestiniene, susține autoritățile de la Cairo.

Vineri, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au vizat o ambulanță care era folosită de Hamas. Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza, administrată de Hamas, a respins acuzațiile.

Actualizare 14:28 - Turcia îi transmite lui Blinken că este nevoie urgentă de încetarea focului în Gaza

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că Washingtonul lucrează „foarte agresiv” pentru a permite ca un ajutor tot mai mare să ajungă la civilii din Gaza.

„Am făcut progrese bune în ultimele zile în ceea ce privește extinderea” ajutorului care ajunge în Gaza, a declarat Blinken în urma discuțiilor de la Ankara cu ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, transmite AFP.

Blinken a adăugat „o pauză (în lupte) ar putea ajuta și ea”.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, i-a spus luni omologului său american Antony Blinken că trebuie declarată urgent o încetare a focului în Gaza, informează Reuters citând o sursă din Ministerul de Externe.

Diplomatul turc i-a mai transmis secretarului de stat american că Israelul ar trebui să fie împiedicat să mai atace civili și să-i forțeze să-și părăsească locuințele.

În plus, agenția de stat Anadolu informează că Turcia și SUA au convenit să asigure livrarea neîntreruptă a ajutorului umanitar în Gaza, potrivit unor surse diplomatice turcești.

Actualizare 14:15 - Peste 260 de cetăţeni români şi membri de familie din Fâşia Gaza încă așteaptă să fie evacuați

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat luni că peste 260 de cetăţeni români şi membri de familie din Fâşia Gaza au notificat Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah în vederea evacuării.

„România solicită eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiţii, inclusiv a celor șase cetăţeni cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatici în Fâşia Gaza”, a spus ministrul român, citat de News.ro.

În ceea ce privește solicitările de evacuare din Fâşia Gaza, MAE spune că este pregătit să acorde sprijinul necesar pentru evacuarea cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora din Fâşia Gaza.

„Din păcate, situaţia din teren nu permite la acest moment evacuarea cetăţenilor străini din Gaza, punctul de frontieră Rafah fiind în continuare blocat. Negocierile pentru deblocare continuă între actorii implicaţi”, a completat Luminița Odobescu.

Actualizare 11:30 - Soldații israelieni ar urma să intre în orașul Gaza în următoarele 24 de ore

Trupele israeliene ar urma să intre în principalul oraș al Fâșiei Gaza luni sau marți, potrivit presei israeliene, iar militanții care s-au pregătit de ani de zile se așteaptă să lupte stradă cu stradă, folosind o vastă rețea de tuneluri, scrie AP.

O fotografie difuzată de armata israeliană pe 5 noiembrie 2023 arată tancuri și soldați israelieni staționați într-o locație din nordul Fâșiei Gaza, cu Marea Mediterană în fundal.
O fotografie difuzată de armata israeliană pe 5 noiembrie 2023 arată tancuri și soldați israelieni staționați într-o locație din nordul Fâșiei Gaza, cu Marea Mediterană în fundal.

Estimările vin pe fondul informației că soldații Israelului au înconjurat luni dimineața devreme orașul Gaza și au izolat partea de nord a teritoriului asediat, împărțind astfel Fâșia în două.

Aproximativ 1,5 milioane de palestinieni, adică aproximativ 70% din populație, și-au părăsit casele de când a început războiul, pe 7 octombrie.

Sute de mii de oameni au rămas în orașul Gaza și în alte așezări din nord.

Actualizare 11:00 - Antony Blinken nu se va întâlni cu președintele Turciei

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns luni la Ankara pentru discuții cu ministrul de Externe Hakan Fidan.

Deși Blinken va încerca să calmeze furia Ankarei, unul dintre cei mai strategici, dar şi mai dificili aliaţi ai Washingtonului, oficialul american nu ar avea programată o întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan, scrie News.ro.

Preşedintele turc călătorește luni în nord-estul îndepărtat al Turciei. Duminică, Erdoğan a declarat că este datoria Turciei, în calitate de susţinător al unui stat palestinian independent, să oprească imediat violenţele.

Actualizare 10:45 - Israelul spune că a lovit 450 de ținte în ultimele 24 de ore

Avioanele de luptă israeliene au lovit 450 de ținte Hamas în Gaza și trupele au confiscat un complex al militanților în ultimele 24 de ore, au anunțat luni Forțele de Apărare ale Israelului, potrivit Reuters.

Un jurnalist al agenției britanice, aflat în Fâșia Gaza, a descris bombardamentul din aer, de la sol și de pe mare din timpul nopții ca fiind unul dintre cele mai intense de când Israelul a lansat ofensiva împotriva Hamas.

Actualizare 8:30 - SUA au trimis un submarin cu capacitate nucleară în Orientul Mijlociu

Armata americană a recunoscut că un submarin care poate transporta ogive nucleare a ajuns în Orientul Mijlociu, fără să ofere alte detalii, scrie Associated Press.

Confirmarea a venit printr-o fotografie în care submarinul apare în Canalul Suez din Egipt. Separat, Comandamentul Central al SUA a publicat o imagine a unui bombardier B-1 cu capacitate nucleară care operează, de asemenea, în Orientul Mijlociu.

Recunoașterea de către SUA a amplasării unui submarin de clasă Ohio este incredibil de rară.

Aceste nave fac parte din așa-numita „triadă nucleară” americană, din care mai fac parte rachetele balistice terestre și bombardierele strategice.

Însă, armata americană nu a precizat dacă submarinul din clasa Ohio care operează acum în Orientul Mijlociu are la bord rachete balistice nucleare.

Întâlnire Blinken - Abbas în Cisiordania

Atacurile aeriene ale Israelului asupra celor două tabere de refugiați de duminică, situate în centrul Fâșiei Gaza, au venit pe fondul declarațiilor făcute de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care a insistat că nu ar putea exista o încetare temporară a focului până când nu vor fi eliberați toți ostaticii deținuți de Hamas.

Președintele palestinian Mahmud Abbas (dreapta) l-a primit pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în orașul Ramallah din Cisiordania, pe 5 noiembrie 2023.
Președintele palestinian Mahmud Abbas (dreapta) l-a primit pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în orașul Ramallah din Cisiordania, pe 5 noiembrie 2023.

Autoritățile palestinienie din Gaza, controlate de Hamas, spun că 53 de oameni au fost uciși.

De asemenea, atacurile au avut loc în contextul presiunilor tot mai mare ale SUA pentru ajutorarea civililor, scrie Associated Press.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a deplasat la Ramallah, în Cisiordania, pentru o întâlnire neanunțată anterior cu președintele palestinian, Mahmoud Abbas.

Ulterior, Blinken a zburat la Bagdad pentru discuții cu prim-ministrul irakian, Mohammed Shia al-Sudani.

Oficialul american s-a întâlnit sâmbătă cu miniștrii de externe arabi în Iordania, după ce a purtat discuții în Israel cu premierul Benjamin Netanyahu.

O bază aeriană cu trupe americane în Turcia, atacată de pro-palestinieni

Luni, secretarul de stat american are o programată o discuție la Ankara cu ministrul turc de Externe.

Vizita lui în Turcia vine pe fondul unui protest violent, duminică. De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, au fost proteste în întreaga țară.

Manifestație pro-palestiniană în fața bazei militare Incirlik din Adana, în sudul Turciei, duminică, 5 noiembrie 2023. Baza aeriană găzduiește soldați americani.
Manifestație pro-palestiniană în fața bazei militare Incirlik din Adana, în sudul Turciei, duminică, 5 noiembrie 2023. Baza aeriană găzduiește soldați americani.

Sute de persoane care au participat la un protest pro-palestinian au încercat duminică să ia cu asalt o bază aeriană din sudul Turciei, care găzduiește trupe americane.

Poliția turcă a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanți, conform Reuters.

Turcia, care și-a intensificat criticile la adresa Israelului pe măsură ce criza umanitară din Gaza s-a agravat, susține o soluție bazată pe două state, dar găzduiește membri ai grupării militante palestiniene Hamas.

Duminică, armata israeliană a anunțat că trupele sale au ajuns la linia de coastă din sudul orașului Gaza, ceea ce înseamnă o împărțire a Fâșiei în două. De asemenea, comunicațiile prin internet și telefonie au fost întrerupte duminică în teritoriul palestinian, pentru a treia oară de când a început războiul.

Între timp, bilanțul palestinian al morților în războiul dintre Israel și Hamas a depășit 9.700 de morți, dintre care peste 4.000 de copii și minori, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas. În Cisiordania ocupată, peste 140 de palestinieni au fost uciși în violențe și raiduri israeliene.

În Israel, peste 1.400 de persoane au fost ucise, majoritatea în atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanșat luptele, iar 242 de ostatici au fost luați din Israel în Gaza de către gruparea militantă.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) susține că 1,5 milioane de locuitori din Gaza sunt strămutaţi şi că adăposturile sale sunt supraaglomerate.

Deocamdată, cu toate eforturile diplomatice de duminică, nu s-au reluat evacuările răniților din Gaza și a străinilor prin trecerea Rafah către Egipt. Evacuările au fost suspendate sâmbătă în urma unui atac.

Aproximativ 1.100 de persoane au părăsit Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah începând de miercuri, conform unui acord între Statele Unite, Egipt, Israel și Qatar, care mediază cu Hamas.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG