Răspunsul lui Nicolae Ciucă la acuzațiile Rusiei: Noi avem o datorie cât se poate de asumată de la cetățeanul român
Premierul Nicolae Ciucă vorbit luni despre acuzațiile Kremlinului la adresa României privind livrările de armament pentru Ucraina.
„În ceea ce privește criticile altora, eu vreau să vă spun atât: noi avem o datorie cât se poate de asumată de la cetățeanul român și ați văzut cât de frumos și cât de bine au reacționat cetățenii României atunci când a fost început conflictul în Ucraina”, a spus Ciucă, aflat la Craiova la deschiderea anului școlar.
„În acest moment, pentru noi toți, cel mai important lucru este să continuăm să ne menținem această empatie și spiritul de solidaritate și sunt convins că tot ceea ce vom face de-aici înainte, prin măsurile pe care le luăm, astfel încât cetățenii să fie protejați, economia să fie protejată, și să avem toate măsurile luate, astfel încât să ne asigurăm partea de securitate și siguranță a cetățeanului este ceea ce cred că poate să conteze mai mult decât o voce sau alta care ne critică astăzi”, a completat el.
Săptămâna trecută, Ministerul rus de Externe a cerut României să „recunoască totul” cu privire la livrările de armament către Ucraina, acuzând că Rusia „știe acum” ce înseamnă „ajutoarele umanitare” acordate Kievului. Oficial, România nu a ajutat cu armament statul vecin invadat.
Misiunea AIEA din Zaporojie a scăzut la doi membri
Energoatom, operatorul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, a declarat că doar unul dintre cele șase reactoare ale centralei este încă în funcțiune, în timp ce temerile legate de centrala ocupată de Rusia persistă, în ciuda instalării a doi inspectori ai organismului de supraveghere al ONU la fața locului.
„În prezent, doar cea de-a șasea unitate de putere rămâne în funcțiune, care furnizează energie electrică sistemului energetic al Ucrainei și asigură nevoile proprii ale centralei”, a declarat luni Energoatom într-un comunicat citat de RFE/RL.
Compania a adăugat că centrala este operațională pe fondul riscurilor „de încălcare a reglementărilor privind securitatea radiațiilor și a incendiilor”.
Mai mulți membri ai misiunii au plecat pe 3 septembrie, ulterior plecând un alt grup, lăsând doi membri ai AIEA la fața locului pentru a monitoriza situația, potrivit TASS, care citează un expert rus care a fost prezent în timpul misiunii. Se așteaptă ca organismul de supraveghere al ONU să publice un raport privind vizita sa în zilele următoare.
Luptele din jurul centralei, cea mai mare centrală nucleară din Europa, au ridicat temeri privind un dezastru nuclear. Agenția de știri de stat rusă TASS a raportat luni că trei explozii au fost auzite în Energodar, orașul în care se află centrala.
Rusia nu se așteaptă la îmbunătățirea relațiilor cu Marea Britanie
Kremlinul a declarat că, în opinia sa, există puține speranțe de a obține ceva pozitiv în relațiile diplomatice dintre Marea Britanie și Rusia din partea viitorului prim-ministru britanic, deoarece consideră că lupta pentru conducere a fost dominată de retorica antirusească.
„Nu cred că putem spera la ceva pozitiv”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit The Guardian.
Următorul prim-ministru al Marii Britanii urmează să fie anunțat în cursul zilei de astăzi, după o competiție la conducerea partidului între Liz Truss și Rishi Sunak.
Prețurile gazelor au crescut luni cu 30%
Prețurile europene la gaze au crescut luni cu până la 30% la deschiderea pieței, până la 272 de euro pe megawatt oră (MWh), după ce Rusia a anunțat vineri că una dintre principalele sale conducte de aprovizionare cu gaze către Europa va rămâne închisă pe termen nelimitat, transmite Reuters.
Rusia susține că o scurgere la echipamentul conductei Nord Stream 1 nu a permis redeschiderea livrărilor, programate pentru sâmbătă, după cele trei zile de întrerupere pentru lucrări de întreținere.
Gazul rusesc furnizat prin Ucraina, o altă rută importantă, a fost, de asemenea, redus, ceea ce a determinat UE să se grăbească să găsească surse alternative de aprovizionare pentru a umple instalațiile de depozitare a gazului pentru iarnă. Mai multe state au declanșat planuri de urgență care ar putea duce la raționalizarea energiei și la creșterea perspectivelor de recesiune.
„Aprovizionarea este greu de obținut și devine din ce în ce mai greu să înlocuiești fiecare bucățică de gaz care nu provine din Rusia”, a declarat Jacob Mandel, asociat senior pentru mărfuri la Aurora Energy Research.
Europa acuză Rusia că a făcut o armă din aprovizionarea cu energie, ca represalii la sancțiunile occidentale impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. În replică, Rusia spune că Occidentul a lansat un război economic, iar sancțiunile au împiedicat operațiunile conductelor.
Gazoductul Nord Stream, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, a furnizat în mod istoric aproximativ o treime din gazul exportat de Rusia în Europa, dar acesta funcționa deja la doar 20% din capacitate înainte ca fluxurile să fie oprite săptămâna trecută pentru întreținere.