Linkuri accesibilitate

Militari ucrainieni instalează steagul țării în așezarea eliberată Vîsokopilia din regiunea Herson, 4 septembrie 2022.
Militari ucrainieni instalează steagul țării în așezarea eliberată Vîsokopilia din regiunea Herson, 4 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | Forțele ucrainene continuă contraofensiva. Kremlinul dă vina pe Europa pentru oprirea livrării gazelor

Ziua 194 a invaziei rusești: președintele ucrainean anunță că forțele sale au înregistrat progrese în contraofensivă Ucrainei, recucerind mai multe așezări.

Principalele informații ale zilei

07:36 5.9.2022

Președintele Zelenski spune că forțele ucrainene au recucerit teritorii

Ucraina a înregistrat progrese în contraofensiva lansată recent, forțele sale preluând controlul a două așezări în sud, o a treia în est, zonă în care au fost recucerite alte teritorii, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs de duminică seara.

„Steagurile ucrainene se întorc în locurile în care ar trebui să se afle de drept”, a adăugat el.

Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui, a postat duminică o imagine cu soldați ridicând steagul ucrainean deasupra unui sat despre care a spus că se află în sudul țării: „Vîsokopilia. Regiunea Herson. Ucraina. Astăzi”.

De asemenea, Zelenski a mai spus duminică seară că „steagul ucrainean și viața liberă se vor întoarce din nou în Crimeea”. „Ne vom elibera toate pământurile și toți oamenii noștri”, a menționat el.

„Forțele armate ale Ucrainei, serviciile noastre de informații, serviciile speciale iau deja măsurile necesare pentru acest lucru. Acești pași pot fi auziți. Și toată lumea poate vedea că ocupanții au început deja să fugă din Crimeea. Aceasta este alegerea corectă pentru ei toți. Vom reda libertatea Crimeei, tuturor oamenilor noștri din Crimeea și cu siguranță vom face din Crimeea unul dintre cele mai bune și mai confortabile locuri din Europa. Crimeea merită acest lucru”, a completat liderul ucrainean.

07:44 5.9.2022

Un jurnalist rus riscă o sentință record de 24 de ani de închisoare

Jurnalistul rus Ivan Safronov riscă o pedeapsă de 24 de ani de închisoare, fiind acuzat de regimul de la Moscova de trădare.

Fost corespondent militar pentru Kommersant și Vedomosti, Ivan Safronov riscă o sentință „record” pentru acuzațiile de trădare, în baza unui proces cu probe secrete și fără public.

După ce i s-a spus că riscă această pedeapsă, procuroarea de caz i-a propus să semneze o mărturisire, în schimbul unei pedepse de 12 ani.

„I-a spus să dispară și i-a spus asta destul de dur”, a declarat Evgeni Smirnov, avocatul ziaristului.

Dovezile secrete, dezvăluite de către publicația independentă Proekt, au arătat că guvernul abia dacă avea un caz împotriva lui Safronov, au spus colegii ziaristului.

„Cred că este incredibil de important faptul că acest lucru a arătat că Vania a fost închis pentru jurnalismul său”, a declarat Taisia Bekbulatova, redactor-șef al site-ului independent Holod, care este prietenă și colegă a lui Safronov. Ea a calificat sentința de 24 de ani solicitată de procurori drept „aproape o condamnare pe viață”.

Un judecător rus este așteptat să pronunțe luni un verdict în una dintre cele mai importante urmăriri penale împotriva unui jurnalist rus din ultimele decenii, relatează The Guardian.

07:53 5.9.2022

Avocatul Poporului: Rusia a deportat ilegal peste 7.000 de copii ucraineni

Avocatul Poporului din Ucraina, Dmitro Lubinets, a declarat că Rusia a deportat ilegal peste 7.000 de copii ucraineni și că îngreunează returnarea copiilor. Mai mult, chiar și-a simplificat legile privind adopțiile.

Până în prezent, doar 51 de copii au fost returnați, a menționat el.

„Aceasta este, de asemenea, o încălcare a dreptului internațional și un exemplu viu al faptului că Federația Rusă comite genocidul națiunii ucrainene”, a declarat Lubinets într-un interviu pentru Vocea Americii.

08:16 5.9.2022

Zelenski: Europa este un tărâm al valorilor, nu un Disneyland pentru susținătorii terorii

Președintele ucrainean a mai spus în discursul său de duminică seară că a vorbit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, mulțumindu-i cu această ocazie pentru sprijinul acordat și pentru eforturile de a limita profiturile excesive ale Rusiei din petrol și gaze.

„Am solicitat accelerarea furnizării de ajutor financiar pentru Ucraina. Au fost discutate noi măsuri de sancționare. În special, cred că cel de-al optulea pachet de sancțiuni ar trebui să prevadă decizii paneuropene privind vizele pentru cetățenii ruși, astfel încât niciunul dintre cei implicați în acest război să nu se poată bucura de ospitalitatea europeană”, a spus Zelenski, potrivit site-ului prezidențial.

„Dacă cetățenii Rusiei sprijină teroarea împotriva Ucrainei, împotriva întregii Europe, dacă asistă în tăcere la genocidul din Ucraina, aceștia nu ar trebui să poată folosi Europa pentru divertisment și distracție. Acesta este un lucru moral important. Europa este un tărâm al valorilor, nu un Disneyland pentru susținătorii terorii. Iar restricțiile privind vizele vor demonstra cu siguranță acest lucru. Lumea liberă trebuie să-i cheme pe ruși la acțiune - la acțiune împotriva celor care au început acest război”, a adăugat președintele Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG