Linkuri accesibilitate

3 minute | Legea pensiilor speciale ajunge la CCR, proteste masive în Franța, o hotărâre istorică în SUA


Șeful Curții Constituționale, Marian Enache, bate palma cu președintele Klaus Iohannis. Cei doi vor avea un cuvânt important de spus în traseul legii privind pensiile de serviciu - „speciale”.
Șeful Curții Constituționale, Marian Enache, bate palma cu președintele Klaus Iohannis. Cei doi vor avea un cuvânt important de spus în traseul legii privind pensiile de serviciu - „speciale”.

Judecătorii CCR vor verifica constituționalitatea unei legi cu impact în societate, dar și asupra propriului buzunar. Controversata lege a pensiilor „speciale” are mai multe hopuri de trecut până să intre în vigoare.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Înalta Curte de Casație și Justiție a României a atacat la Curtea Constituțională proiectul privind pensiile de serviciu („speciale”) votat acum două zile de Parlament.
  • Proteste masive în Franța: sute de persoane au fost arestate, iar zeci de mii de polițiști au fost mobilizați în toată țară. Revolta a pornit după ce un tânăr de culoare a fost împușcat mortal de un polițist.
  • Curtea Supremă din SUA a pronunțat o decizie istorică referitoare la admiterea la facultate a studenților de culoare. Aceștia vor fi evaluați „pe baza experiențelor ca individ – nu pe baza rasei”.

Legea pensiilor speciale, la CCR

Epopeea legii pensiilor „speciale” abia a început. Votată la finele unor dezbateri intense, care au avut loc mai degrabă la televizor decât în Parlament, noua lege a fost contestată ieri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a României la Curtea Constituțională (CCR).

Judecătorii constituționali, ei înșiși beneficiari de pensii „speciale”, vor fi puși astfel în situația de a lua o decizie cu impact nu doar asupra societății, ci și a propriului buzunar.

În sesizarea sa, ICCJ scrie că forma adoptată miercuri de parlamentari are probleme de constituționalitate nu doar în privința unor prevederi individuale, cum ar fi de pildă cea privind cumulul pensie-salariu, ci și în ceea ce privește actul normativ în sine.

Corina Corbu, șefa ICCJ, a semnat sesizarea prin care instituția reclamă probleme de constituționalitate la legea privind pensiile de serviciu.
Corina Corbu, șefa ICCJ, a semnat sesizarea prin care instituția reclamă probleme de constituționalitate la legea privind pensiile de serviciu.

Iată un exemplu: „nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului”, adică o posibilă eroare de procedură aparent banală care ar putea arunca legea în aer.

Surse din PSD citate de Libertatea arată că partidul ia deja în calcul ca varianta adoptată săptămâna aceasta să pice la CCR.

Un alt hop va fi Comisia Europeană ale cărei recomandări par să nu fi fost respectate de PSD și PNL. Amendamentul privind perioada de grație de cinci ani pentru magistrați nu a fost recomandat de Comisie, scrie G4Media. E de așteptat, astfel, ca oficialii europeni să nu fie încântați de ce s-a votat la București.

În România, însă, nimeni din vârful statului nu pare îngrijorat. Președintele Iohannis, de pildă, a catalogat legea ca fiind una „bună”. La rândul său, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, susține mesajul partidului potrivit căruia perioada de grație acordată magistraților era singura soluție pentru ca sistemul judiciar să nu rămână fără judecători și procurori.

Proteste masive în Franța

Peste 400 de persoane au fost arestate până azi dimineață, la ora 7:00, în urma protestelor violente care au loc de trei nopți în Franța.

Autoritățile franceze, care se confruntă cu unele dintre cele mai virulente manifestații din ultimele decenii, au mobilizat peste 40.000 de ofițeri de poliție pe străzile din toată țara.

Un pompier stinge focul care a cuprins o mașină în timpul protestelor care zguduie Franța de trei zile.
Un pompier stinge focul care a cuprins o mașină în timpul protestelor care zguduie Franța de trei zile.

Protestele au început după ce un adolescent arab de 17 ani a fost împușcat mortal de un polițist în urma unei opriri în trafic.

Între timp, agentul respectiv și-a cerut scuze familiei și a fost arestat, fiind acuzat de omor.

De la Bruxelles, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, dă speranțe ucrainenilor cu privire la o eventuală aderare a țării la UE. Metsola a declarat jurnaliștilor că, în decembrie 2023, vor începe negocierile privind candidatura țării la blocul comunitar.

În Rusia, semnele de întrebare privind dispariția generalului Serghei Surovikin, comandantul adjunct al trupelor ruse în Ucraina, se adâncesc. Întrebat ieri de jurnaliști dacă știe ceva despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a răspuns „nu, din păcate nu”.

O altă știre internațională notabilă, din Politico: Șeful NATO, Jens Stoltenberg, va mai rămâne la șefia Alianței pentru încă un an, deși mandatul său a ajuns la final.

Decizie istorică în SUA

Într-o decizie catalogată de presa americană „istorică”, Curtea Supremă a Statelor Unite a stabilit că programele de admitere care favorizează studenții de anumite etnii de la universitățile din Harvard și Carolina de Nord încalcă Constituția.

Hotărârea vine după decenii în care studenții au fost admiși pe locuri speciale; o așa-zisă „discriminare pozitivă”, au justificat în tot acest timp universitățile.

Manifestanții au instalat panouri în fața Curții Supreme a Statelor Unite în sprijinul deciziei Curții de a anula programele de admitere a studenților care țin cont de rasă, la Washington.
Manifestanții au instalat panouri în fața Curții Supreme a Statelor Unite în sprijinul deciziei Curții de a anula programele de admitere a studenților care țin cont de rasă, la Washington.

Decizia a fost adoptată de majoritatea conservatoarea de la Curtea Supremă a SUA și salutată de republicani, în frunte cu fostul președinte american Donald Trump.

„Studentul trebuie tratat pe baza experiențelor sale ca individ – nu pe baza rasei”, și-au motivat votul judecătorii americani.

Să nu uităm că și în România – atât în licee, cât și în universități – sunt alocate locuri speciale pentru romi sau pentru tinerii basarabeni.

Alte subiecte:

  • Un top cu 20 de filme despre AI din care nu lipsesc „2001: Odiseea Spațială”, „Matrix” sau „Terminatorul” este prezentat de The Guardian.
  • BBC: O poșetă mai mică decât un grăunte de sare, însă scumpă cât un Mercedes de echipare medie.
  • Analiză Europa Liberă: Africa sau moartea? De ce e puțin probabil ca Prigojin să rămână prea mult timp în Belarus

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Weekend liniștit,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG