Linkuri accesibilitate

3 minute | Deflație în China, România fără corvete, Jandarmeria amendează înjurăturile din muzică


Multe dintre fabricile chineze produc în acest moment mai mult decât pot vinde. China este în deflație.

China a intrat în deflație: marile economii ale lumii, inclusiv din Europa, cumpără din ce în ce mai puțin de la chinezi, în timp ce în țară modelul economic atent controlat de Partidul Chinez începe să scârțâie. Efecte globale?

Bun găsit,

Iată cele mai importante subiecte:

 • A doua cea mai mare economie a lumii, China, a intrat în deflație în luna iulie după ce prețurile la poarta fabricii s-au prăbușit, la fel și cererea – inclusiv externă – pentru produsele chineze.
 • Ministerul Apărării din România a anulat licitația de înzestrare a Armatei cu corvete după ce compania câștigătoare a proiectului de 1,2 miliarde de euro a renunțat la contract.
 • Jandarmeria Română consideră că versurile cu injurii ale unui cântăreț sunt încălcare contravențională. Gheboasă, un artist cu fani în special în rândul adolescenților, a fost amendat cu 1.000 de lei pentru prestația de la Untold.

Economia Chinei gâfâie

Motoarele economiei chineze nu au mai pornit după pandemie așa cum sperau oficialii comuniști de la Beijing.

A doua cea mai mare economie a lumii continuă să meargă cu frâna de mână trasă, iar strategiile unor țări precum SUA și Germania de a reduce importurile din China nu sunt deloc semne încurajatoare pentru Partid.

China a intrat oficial în deflație, adică produce mai mult decât poate vinde.

În iulie, indicele prețului de consum, principalul indicator al inflației, a scăzut cu 0,3 puncte; e prima inflație negativă a țării de la începutul anului 2021, când prețurile erau foarte jos din cauza pandemiei de Covid.

Efectele specifice asupra economiei chineze sunt încă impredictibile, însă cele clasice ale deflației sunt de regulă scăderea producției, creșterea șomajului, reducerea investițiilor.

Economiștii au o listă a cauzelor care au dus la deflația din China: prețurile la poarta fabricii s-au prăbușit, cererea internă a scăzut, exporturile, la fel.

China nu și-a mai revenit pe deplin din punct de vedere economic după pandemia de Covid.
China nu și-a mai revenit pe deplin din punct de vedere economic după pandemia de Covid.

Datele oficiale citate de Reuters arată o scădere cu 14,5% a exporturilor în iulie - cea mai importantă scădere de după pandemie. Cifrele au corespondent în cele privind scăderea importurilor din China ale unor țări ca SUA și Germania, care au anunțat strategii economice multianuale de reducere a importurilor chineze.

Iar veștile proaste nu se opresc aici pentru Beijing: administrația americană urmează chiar astăzi să impună noi restricții asupra investițiilor americane în anumite industrii avansate din China, dezvăluie New York Times.

Printre sectoarele vizate: cel al calculului cuantic, inteligenței artificiale și semiconductorilor avansati.

România rămâne fără corvete

În timp ce în Marea Neagră situație devine din ce în ce mai tensionată, Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România a consfințit ieri unul dintre cele mai mari eșecuri din istoria sa recentă.

Reprezentanții instituției au anunțat oficial că licitația privind achiziția de corvete, câștigată de Naval Group, în 2019, s-a anulat.

Explicația MApN: firma câștigătoare nu a mai vrut să semneze contractul, iar în bugetul instituției nu s-au găsit 50 de milioane de euro pentru a completa suma cerută de compania ce se situase pe locul doi la licitație: Damen. Naval Group a oferit la licitația din 2019 1,2 miliarde de euro.

Tipul de corvetă pe care ar fi trebuit să îl construiască francezii de la Naval Group pentru Armata Română.
Tipul de corvetă pe care ar fi trebuit să îl construiască francezii de la Naval Group pentru Armata Română.

La capitolul decizii ale statului român care stârnesc controverse, putem pune pe listă și pe cea prin care guvernul, în baza unei decizii a CSAT, a permis ca două firme din grupul Lenovo să folosească infrastructura 5G.

Iată explicațiile CSAT, pentru Europa Liberă: firmele sunt deținute de o societate de tip holding și de proprietate intelectuală, „care funcționează ca o societate cu răspundere limitată, organizată și care se află sub legile din Hong Kong”, acolo unde sistemul juridic „se bazează pe statul de drept și independența sistemului judiciar, în temeiul principiului «o țară, două sisteme»”.

Ce nu spune însă CSAT, dar a aflat Europa Liberă, e că din acționariatul companiilor face parte, indirect, însuși guvernul chinez.

Tot din Europa Liberă vă mai recomand o dezvăluire despre subsecretarii de stat „entry level” care controlează Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Nu ratați nici analiza colegilor mei referitoare la trimiterea în judecată a dosarului „10 August”, cu două zile înainte de împlinirea a cinci ani de la ziua în care români pașnici au fost gazați în fața guvernului.

Amendă pentru versuri obscene

Dezbaterea publică despre prestația cântărețului Gheboasă la festivalul Untold a ajuns la un alt nivel.

Jandarmeria Română a considerat că trapperul a încălcat Legea 61/1991, mai exact art. 2, alin. 1, deoarece a cântat versuri vulgare la acel festival și l-a amendat cu 1.000 de lei.

Gheboasă, pe numele său din buletin Gabriel Gavriș, a reacționat printr-un video postat pe rețelele sociale și a acuzat Jandarmeria că l-a amendat „pe ochi frumoşi” și pentru că este „ţigan”.

Gabriel Gavriș / Gheboasă a fost amendat cu 1.000 de lei pentru versurile obscene pe care le-a cântat la Untold.
Gabriel Gavriș / Gheboasă a fost amendat cu 1.000 de lei pentru versurile obscene pe care le-a cântat la Untold.

Ce pare că nu știe Jandarmeria Română e că ceea ce a cântat Gheboasă la Untold este pe YouTube, Facebook, TikTok sau alte rețele sociale din România. Și acolo e tot „spațiu public”, conform legii.

Mult „mai public”, de altfel, decât la Untold. „Dă-i țiganca”, melodia care i-a adus amenda lui Gheboasă, are 14 milioane de vizualizări doar pe YouTube.

Jandarmeria a mai dat amenzi în trecut pentru „fapte” comise pe rețele sociale. Iată ce spunea Jandarmeria, în 2021, după ce a amendat un bărbat care a înjurat pe Facebook: „Rețelele de socializare reprezintă spațiu public întrucât «prin natura lor rețelele de socializare sunt destinate accesului public/oricărui utilizator»”.

Cei din generația mea (născut în ‘88) au crescut cu muzica BUG Mafia, de pildă. Știți cine i-a făcut celebri pe Uzzi, Tatae și Caddy? Poliția Română, în 1997, după ce i-au arestat de pe scenă, la Severin, pentru cântece „cu înjurături”.

Alte subiecte:

 • Consultanții politici din spatele lui Nicolae Ciucă și PNL. Cine a primit peste 1,2 milioane de euro în ultimul an de la liberali.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Pe mâine,
Ionuț

 • 16x9 Image

  Ionuț Benea

  A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

  S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

  Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG