Linkuri accesibilitate

Centrala nucleară Zaporojie, în apropiere de orașul Enerhodar, controlat de Rusia, în regiunea Zaporojie, Ucraina, 22 august 2022.
Centrala nucleară Zaporojie, în apropiere de orașul Enerhodar, controlat de Rusia, în regiunea Zaporojie, Ucraina, 22 august 2022.

Război în Ucraina | O parte din echipa ONU rămâne la Zaporojie. Moarte suspectă a președintelui Lukoil

Ziua 190 a invaziei rusești: inspecția specialiștilor AIEA la centrala nucleară Zaporojie poate începe astăzi, în timp ce contraofensiva ucraineană din Herson nu a stagnat și nici nu a eșuat, potrivit unui consilier prezidențial.

Principalele evenimente ale zilei

11:41 1.9.2022

Rusia a început exercițiile militare de amploare cu China și India

Ceremonia de deschidere a exercițiilor militare „Vostok 2022”, la un poligon de tragere din regiunea Primorskîi din Extremul Orient, Rusia, 31 august 2022.
Ceremonia de deschidere a exercițiilor militare „Vostok 2022”, la un poligon de tragere din regiunea Primorskîi din Extremul Orient, Rusia, 31 august 2022.

Rusia a început exerciții militare de amploare în estul țării, la care participă forțe din China - o dovadă a legăturilor tot mai strânse în domeniul apărării dintre Moscova și Beijing, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina, relatează RFE/RL.

Exercițiile Vostok (Est) 2022 au loc în diferite locații din Orientul Îndepărtat al Rusiei și Marea Japoniei și implică peste 50.000 de soldați și peste 5.000 de unități de armament, inclusiv 140 de avioane și 60 de nave de război, a precizat Ministerul rus al Apărării. Acestea se vor încheia pe 7 septembrie.

La exerciții participă, de asemenea, trupe din India, Laos, Mongolia, Nicaragua, Siria și mai multe foste țări sovietice.

India continuă să sublinieze neutralitatea poziției sale față de războiul Rusiei din Ucraina, afirmând că menține relații bune atât cu Occidentul, cât și cu Moscova.

China a refuzat în mod clar să critice războiul Rusiei din Ucraina, acuzând Statele Unite și NATO că au provocat Moscova, și a condamnat sancțiunile occidentale impuse Moscovei.

Rusia, la rândul său, a sprijinit puternic China în contextul tensiunilor cu Statele Unite care au urmat unei vizite recente în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Președintele rus Vladimir Putin a făcut recent o paralelă între sprijinul SUA pentru Ucraina și călătoria lui Pelosi în Taiwan, acuzând că ambele fac parte din presupusele eforturi americane de a favoriza instabilitatea globală.

12:47 1.9.2022

Rusia acuză Ucraina că vrea încurce misiunea ONU

Ministerul rus al Apărării a declarat că situația din jurul centralei nucleare din Zaporojie, pe care o ocupă, este „dificilă, dar rămâne sub control total”.

„În pofida încercărilor regimului de la Kiev de a perturba sosirea unui grup de experți ai AIEA la centrala nucleară Zaporojie, partea rusă își confirmă disponibilitatea de a-i accepta în deplină siguranță pentru continuarea activității. Situația din zona centralei nucleare este dificilă, dar rămâne sub control deplin”, se arată într-un comunicat publicat pe Telegram, preluat de The Guardian.

Rusia a afirmat în această dimineață că forțele ucrainene au încercat să lanseze o misiune pentru a sabota sau a recaptura centrala. Atacul, așa cum a fost descris de sursele rusești, ar fi implicat o traversare a râului Nipru.

13:38 1.9.2022

Vladimir Putin nu va participa la funeraliile lui Mihail Gorbaciov

Vladimir Putin nu va participa sâmbătă la funeraliile ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, din cauza unor „constrângeri de program”, a anunțat Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus și-a prezentat omagiile joi dimineață, vizitând Spitalul Clinic Central din Moscova, unde Mihail Gorbaciov a murit marți la vârsta de 91 de ani.

Funeraliile ultimului lider sovietic vor avea loc sâmbătă în Sala Coloanelor din Moscova, același loc în care a fost expus trupul lui Iosif Stalin după moartea acestuia în 1953. De asemenea, nu ar exista planuri de a organiza funeralii de stat.

Într-o declarație oficială atribuită lui Vladimir Putin, Kremlinul a transmis miercuri după-amiază, că Mihail Gorbaciov a fost „un politician și om de stat care a avut un impact uriaș asupra cursului istoriei globale”.

14:44 1.9.2022

Echipa AIEA a sosit la centrala nucleară din Zaporojie

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, în Zaporojie, 1 septembrie 2022.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, în Zaporojie, 1 septembrie 2022.

Inspectorii ONU au sosit la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei, controlată de Rusia, relatează Reuters.

Echipa de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost văzută sosind la centrală într-un convoi mare, cu o prezență puternică de soldați ruși în apropiere.

În timp ce orașul Zaporojie rămâne în mâinile Ucrainei, centrala electrică se află la aproximativ 55 km la sud-vest de oraș, dincolo de râul Nipru, în orașul Ernegodar - care se află în prezent sub control militar rusesc.

Delegația a fost întârziată după ce, în cursul zilei de astăzi, au fost raportate lupte în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa. Fiecare parte o acuză pe cealaltă că a încercat să saboteze misiunea AIEA.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG