Oficial rus: Un singur reactor al centralei nucleare de la Zaporojie mai funcționează
Evgheni Balițki, liderul pro-rus numit de Kremlin în regiunea Zaporojie, a declarat că doar unul din cele șase reactoare nucleare de la centrala nucleară Zaporojie mai este operațional, notează CNN.
„O singură unitate mai operează vineri la centrala nucleară Zaporojie, funcționând la 60% din capacitatea sa”, a declarat Balițki.
Două reactoare furnizau până de curând energie electrică la centrala nucleară, aflată la doar câțiva kilometri de orașul Enerhodar. Localitatea a fost bombardată ieri dimineață, înainte de sosirea misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la Zaporojie.
Balițky a declarat că administrația sa a oferit detalii despre presupusele bombardamente ucrainene în zonă inspectorilor nucleari ai ONU, care au vizitat centrala joi.
Informația vine în contextul în care Rusia și Ucraina se acuză reciproc de încercarea de a submina misiunea ONU pentru a proteja centrala nucleară de la Zaporojie.
Ucraina i-a acuzat pe soldații ruși că încearcă să împiedice misiunea Agenției de a afla faptele de pe teren, ceea ce, potrivit Kievului, îi va îngreuna sarcina de a „evalua imparțial (situația, n.r.)”.
„Armata rusă minte, manipulează și denaturează realitatea de la centrala nucleară Zaporojie, difuzând doar informații despre vizita misiunii”, a declarat vineri compania nucleară de stat din Ucraina, Energoatom.
Emmanuel Macron: Dialogul cu Rusia trebuie să continue
Președintele Franței, Emmanuel Macron, le-a transmis diplomaților săi să se „pregătească pentru un război lung” în Ucraina și a precizat că intenționează să continue dialogul cu Kremlinul, scrie BBC.
Macron i-a garantat, în schimb, Kievului, că va continua să sprijine Ucraina în fața agresiunii ruse.
În trecut, liderul francez a fost criticat de Ucraina și de aliații săi din Europa de Est pentru că a vorbit în mod repetat cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, la telefon. Macron susține că dialogul cu Putin este un efort de a ajunge la o încetare a focului. Spre deosebire de Franța, Marea Britanie și SUA au încetat complet contactul cu Moscova.
O parte din echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică va rămâne până sâmbătă la Zaporojie
O parte din echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică va rămâne până sâmbătă la centrala nucleară de la Zaporojie pentru a efectua evaluarea preliminară, a declarat directorul general al organizației, Rafael Grossi.
Grossi a transmis că speră ca organizația să păstreze o prezență permanentă la centrală, transmite BBC. El a declarat că misiunea ONU nu va pleca nicăieri și că va continua să se preocupe de centrala nucleară până când situația se va stabiliza.
Primarul instalat de ruși la Enerhodar, orașul din vecinătatea centralei nucleare, a spus că între opt și 12 membri ai echipei Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au rămas la fața locului. Însă cifrele sunt contrazise de compania nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, care a transmis că doar cinci membri ai echipei au rămas să continue evaluarea preliminară.
Rusia: Decizia Uniunii Europene de a suspenda vizele pentru ruși e ridicolă
Decizia liderilor Uniunii Europene de a suspenda acordul de facilitare a vizelor dintre blocul comunitar și Moscova, ceea ce îngreunează obținerea vizelor Schengen de către cetățenii ruși, este „ridicolă” și va face viața mai complicată și pentru europeni, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.
„Este un lucru rău pentru ruși, deoarece cel mai probabil (procesul de obținere a vizelor Schenghen) va dura mai mult și va fi mai dificil”, le-a transmis Peskov reporterilor în timpul unei conferințe de presă. „Desigur, retragerea din acord va face ca situația să fie mai dificilă și pentru europeni”.
Aceasta este „o altă soluție ridicolă la o absurditate în curs de desfășurare”, a mai spus Peskov.
Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord prin care blocul comunitar suspendă complet acordul de facilitare al vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia.
Măsura va reduce semnificativ numărul de vize noi emise de statele membre UE cetățenilor ruși, care doresc să ajungă în spațiul Schenghen.