Premierul Ucrainei se află la Berlin în căutarea unui sprijin militar suplimentar
Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a sâmbătă seară la Berlin pentru discuții cu cancelarul german Olaf Scholz și cu alți oficiali de rang înalt, devenind astfel primul oficial de rang înalt de la Kiev care vizitează Germania în ultimele luni, relatează RFE/RL.
Vizita semnalează sfârșitul tensiunilor dintre cele două țări, deoarece Kievul a criticat în trecut Germania pentru că a oferit prea puțin ajutor în lupta Ucrainei împotriva invaziei masive a Rusiei din februarie. Scholz a vizitat Kievul în iunie, iar de atunci au crescut livrările de arme.
„Germania a făcut progrese uriașe în sprijinul acordat Ucrainei cu arme”, a declarat Șmihal presei germane înainte de călătoria sa. El a adăugat că Kievul are nevoie de mai mult, în special de „tancuri de luptă moderne” precum Leopard 2.
De asemenea, Șmihal a declarat că țara sa este pregătită să aprovizioneze Germania cu energie electrică pentru a ajuta cea mai mare economie europeană să își reducă dependența de importurile de energie din Rusia.
Ucraina se confruntă cu un excedent în ceea ce privește exporturile de electricitate, deoarece consumul intern a scăzut semnificativ de la invazia Rusiei, asta și pentru că mulți oameni au fugit din țară și economia a încetinit.
Șmihal se va întâlni, de asemenea, cu președintele german Frank-Walter Steinmeier, pentru a remedia tensiunile care au rezultat atunci când Kievul a respins o ofertă a lui Steinmeier de a călători în Ucraina în aprilie.
Steinmeier a înfuriat Kievul în zilele care au urmat invaziei rusești, oferindu-se doar să furnizeze 5.000 de căști. Steinmeier a susținut anterior o politică de „destindere” față de Rusia, dar a recunoscut în urma invaziei Moscovei că această politică a fost o greșeală.
De atunci, Germania a început să furnizeze armament greu semnificativ, inclusiv artilerie, lansatoare de rachete și sisteme antiaeriene. A fost aprobat un nou pachet de ajutor militar în valoare de peste 500 de milioane de euro.
Într-un discurs din 29 august, Scholz a declarat că Berlinul va continua să susțină Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, Germania primind aproape 1 milion de refugiați ucraineni.
ISW: Contraofensiva ucraineană vizează mai degrabă capacitățile logistice ale Rusiei
Instititul pentru Studiul Războiului arată în analiza sa de sâmbătă că ofensiva Ucrainei este una „intenționat metodică” și care, cel mai probabil, va perturba capacitățile logistice și militare ale Rusiei, mai degrabă decât să aibă ca rezultat „câștiguri imediate”.
De asemenea, ISW a raportat că armata ucraineană continuă să atace liniile de comunicații terestre rusești, concentrațiile de echipamente și personal și logistica plasată în sudul Ucrainei.
Duminică dimineață, Comandamentul operațional „Sud” a raportat că forțele rusești suferă pierderi de echipamente și personal în sudul Ucrainei.
Astfel, armata ucraineană a raportat că, în ziua precedentă, a ucis 138 de soldați ruși și a distrus nouă tancuri, un obuzier Msta-B, un lansator multiplu de rachete Uragan, un sistem de rachete S-300, un obuzier de 152 mm și 18 unități de vehicule blindate.
De asemenea, militarii ucraineni spun că au distrus un depozit de muniții și au lovit un punct de trecere a feribotului în sud.
AIEA: Centrala nucleară Zaporojie a pierdut legătura cu linia electrică principală
Centrala nucleară Zaporojie, controlată momentan de Rusia, a pierdut legătura cu ultima linie electrică principală rămasă, a anunțat organismul de supraveghere nucleară al ONU, într-un comunicat.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a adăugat că centrala, cea mai mare din Europa, se bazează acum pe o linie de rezervă pentru a furniza energie electrică rețelei ucrainene.
Separat, compania nucleară de stat din Ucraina a declarat că doar unul dintre cele șase reactoare ale centralei rămâne acum în funcțiune.
Inspectorii de la AIEA au sosit joi la centrala nucleară, pe fondul preocupărilor legate de securitate. După ce a inspectat-o, șeful agenției, Rafael Grossi, a declarat că integritatea centralei a fost „încălcată de mai multe ori”.
Situată în orașul Energodar, în sudul Ucrainei, centrala nucleară Zaporojie este în continuare operată de personal ucrainean. Aceștia au declarat că trupele rusești o folosesc ca bază militară și că lucrătorii sunt ținuți efectiv sub amenințarea armelor.
În declarația sa, AIEA a afirmat că prezența sa la centrală a schimbat situația, deoarece a primit informații rapide și fiabile cu privire la ultimele evoluții.
„Experții agenției au fost informați de către personalul ucrainean de rang înalt că cea de-a patra linie electrică operațională de 750 kilovolți (kV) a fost căzută. Celelalte trei au fost pierdute mai devreme în timpul conflictului”, se arată în declarație.
Cu toate acestea, o linie de rezervă de 330/750 kV livra energie către rețea și ar putea furniza energie centralei dacă este necesar, a adăugat acesta. AIEA a precizat că linia principală de alimentare a fost, de asemenea, deconectată temporar la 25 august.
Zelenski: Rusia se pregătește pentru un atac energetic asupra Europei la iarnă, vrea să distrugă viața normală a fiecărui european
„În aceste zile, Rusia încearcă să crească și mai mult presiunea energetică asupra Europei - pomparea de gaz prin conducta Nord Stream a fost complet oprită. De ce face acest lucru? Rusia vrea să distrugă viața normală a fiecărui european - în toate țările continentului nostru. Vrea să slăbească și să intimideze întreaga Europă, fiecare stat. Acolo unde Rusia nu poate face acest lucru prin forța armelor convenționale, o face prin forța armelor energetice. Încearcă să atace cu sărăcie și haos politic acolo unde nu poate ataca încă cu rachete”, a spus Volodimir Zelenski, în discursul său de sâmbătă seară.
Astfel, președintele ucrainean a făcut apel la mai multă unitate, mai multă coordonare și la mai mult ajutor reciproc.
„În această iarnă, Rusia se pregătește pentru un atac energetic decisiv asupra tuturor europenilor. Iar răspunsurile cheie la acest lucru ar trebui să fie două lucruri: în primul rând, unitatea noastră - unitate în protecția împotriva statului terorist, și în al doilea rând - creșterea propriei noastre presiuni asupra Rusiei - acest lucru include creșterea sancțiunilor la toate nivelurile și limitarea veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei. Cu cât mai multe lovituri vom face cu toții împreună, cu atât mai puține lovituri vor putea face acești teroriști”, a declarat președintele Ucrainei.