Linkuri accesibilitate

Soldat rus care patrulează pe străzile din Mariupol.

Război în Ucraina | Germania: Rusia poate extinde conflictul la nivel regional. Misiunea ONU a ajuns la Zaporojie

Ziua 189 a invaziei rusești: delegația de specialiști ai ONU în probleme de securitate nucleară a ajuns în orașul Energodar, de lângă centrala nucleară Zaporojie.

Principalele informații ale zilei

22:30 31.8.2022

Directorul Agenției pentru Energie Atomică vrea o prezență permanentă la Zaporojie pentru a evita „un accident nuclear”

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că agenția sa va încerca să stabilească o prezență permanentă la centrala nucleară de la Zaporojie pentru a evita „un accident nuclear”.

Echipa de 14 membri ai ONU este de așteptat să sosească la centrala nucleară care aparține Ucrainei dar aflată momentan sub control rusesc, joi.

„Misiunea mea este să previn un accident nuclear și să menținem cea mai mare centrală nucleară din Europa”, a spus Grossi, citat de The Guardian.

„Adevărata muncă” începe mâine, a spus el, adăugând că va „încerca să stabilească o prezență permanentă pentru agenție” la centrala nucleară.

22:08 31.8.2022

Miniștrii de Externe ai UE sunt de acord să suspende acordul de vize cu Rusia

Miniștrii europeni de Externe au ajuns la un consens politic pentru suspendarea completă a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană și Rusia.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit, miercuri, să suspende complet acordul de facilitare a vizelor cu Rusia, ceea ce face mai dificilă și mai costisitoare intrarea cetățenilor ruși în UE, a declarat șeful politicii externe al blocului, Josep Borell.

„Am convenit asupra suspendării complete a acordului de facilitare a vizelor Uniunea Europeană-Rusia”, a spus șeful diplomației europene.

Borrell a atras atenția că textul adoptat miercuri nu este un text juridic, ci doar un acord politic în acest moment.

20:13 31.8.2022

Doi înalți oficiali ai ministerului german al Economiei, anchetați pentru spionaj în favoarea Rusiei

Ministerul german al economiei a cerut agenției naționale de informații a țării să investigheze doi înalți oficiali ai ministerului în legătură cu acuzațiile de spionaj pentru Rusia, scrie Die Zeit.

Serviciile germane de informații au deschis o anchetă la solicitarea personalului superior al ministerului economiei.

Cei doi funcționari publici au atras atenția colegilor arătând „simpatie față de viziunea rusă” asupra chestiunilor de politică energetică, inclusiv asupra deciziei de a bloca gazoductul Nord Stream 2 din Rusia către Germania, se arată în comunicat.

Cei doi au arătat o „proximitate emoțională față de Rusia”, deși până acum autoritățile nu aveau „dovezi concrete” de spionaj sau corupție, arată publicația citată.

20:01 31.8.2022

Misiunea ONU a ajuns la Zaporojie

O delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a sosit în orașul Zaporojie, de unde intenționează să călătorească pe teritoriul controlat de Rusia pentru a inspecta cea mai mare centrală electrică din Europa.

Recentul bombardament în zonă a dus la temeri privind o catastrofă, Ucraina și Rusia aruncând vina una pe alta.

„Misiunea mea este o misiune tehnică. Este o misiune care urmărește să prevină accidentul nuclear”, spune Rafael Grossi, șeful AIEA.

El a ținut să precizeze că centrala este o instalație ucraineană, în ciuda faptului că este ocupată în prezent de forțele ruse.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG