Germania: Rusia ar putea deschide „al doilea teatru de război”
Rusia are potențialul de a deschide un „al doilea teatru de război” dacă alege să facă acest lucru și nu ar trebui să fie subestimată, a avertizat șeful german al Apărării.
„Cea mai mare parte a forțelor terestre ruse ar putea fi blocate în Ucraina în acest moment, dar, chiar și așa, nu ar trebui să subestimăm potențialul forțelor terestre ruse de a deschide un al doilea teatru de război”, a declarat generalul Eberhard Zorn, cel mai înalt soldat al Bundeswehr, într-un interviu acordat agenției Reuters.
Rusia are, de asemenea, o forță navală și aeriană la dispoziție, precum și rezerve substanțiale, a adăugat el.
„Cea mai mare parte a marinei ruse nu a fost încă desfășurată în războiul cu Ucraina, iar forțele aeriene ruse au încă un potențial semnificativ, ceea ce reprezintă o amenințare și pentru NATO”, a spus el.
Rusia este „foarte capabilă să extindă conflictul la nivel regional”, a spus el.
Dinamica atacului Rusiei a încetinit, dar forțele Moscovei au fost „sprijinite de un foc masiv de artilerie” și continuă constant, „indiferent de victimele civile ucrainene”, a spus generalul Zorn.
El a mai sugerat că Rusia nu este în pericol să rămână fără muniție prea curând: „Rușii au la dispoziție cantități enorme de muniție. Această muniție este parțial veche și foarte inexactă, dar tocmai aceasta provoacă o mare distrugere a infrastructurii civile. Ei trag în jur de 40.000 până la 60.000 de cartușe de muniție de artilerie pe zi.”
Suedia va dona Ucrainei muniție de artilerie în valoare de aproximativ 500 de milioane de coroane
Suedia va dona Ucrainei muniție de artilerie în valoare de aproximativ 500 de milioane de coroane (40 de milioane de lire sterline), a anunțat guvernul suedez, citat de The Guardian.
Anunțul vine după ce ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut Suediei să furnizeze Ucrainei sisteme de artilerie Archer, sisteme de apărare aeriană RBS-70 și mai multe obuze de artilerie.
„Cel mai bun lucru pe care îl poate face Suedia în domeniul apărării” în săptămânile următoare este să ofere Ucrainei mai multe arme, a declarat Kuleba într-o conferință de presă comună susținută luni cu prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, și cu ministrul de externe, Ann Linde.
„Oricât de ciudat ar părea, cel mai bun mod de a salva vieți umane, inclusiv viețile civililor, și de a salva mai multe sate și orașe ucrainene de la distrugere, este să dăm Ucrainei mai multe arme, astfel încât să putem respinge agresiunea rusă și armata rusă”, a adăugat el.
Kuleba a mulțumit, de asemenea, Suediei pentru alocarea unui nou pachet de ajutoare Ucrainei, care va fi împărțit în ajutor pentru reconstrucție și apărare.
Ucraina acuză Rusia că a bombardat Enerhodar, la nord-vest de Zaporojie, când misiunea ONU era în drum spre oraș
Ucraina a acuzat forțele ruse că au tras asupra unui oraș din apropierea centralei nucleare Zaporojie, în timp ce inspectorii de la ONU se aflau pe drum pentru a inspecta centrala. Evgheni Ievtușenko, șeful administrației militare a districtului Nikopol, a declarat că armata rusă bombardează orașul.
„Aceste provocări sunt periculoase”, a spus el.
Unul dintre obuze a lovit clădirea în care se află consiliul orașului Energodar, potrivit primarului Dmitro Orlov. El a postat imagini cu o clădire avariată cu o gaură în lateral.
Atacul a avut loc la doar câteva ore după ce o echipă condusă de șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a plecat de la Kiev pentru a vizita centrala electrică deținută de Rusia.
Echipa a ajuns în orașul Zaporojie, în orașul Zaporizhzhia, aflat sub control ucrainean, la 55 km (34 mile) distanță de centrală.
Grossi a spus că vizita misiunii la centrala nucleară a fost o „misiune tehnică” care urmărea prevenirea unui accident nuclear.
Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că agenția sa va încerca să stabilească o prezență permanentă la centrala nucleară pentru a evita „un accident nuclear” la instalație. El a adăugat că vizita agenției la fabrică va dura câteva zile. Oficialii ruși instalați în zona din apropierea centralei au sugerat anterior că vizita ar putea dura doar o zi.
Inspectorii ONU au ajuns în apropiere de centrala nucleară Zaporojie
O delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a sosit în orașul Energodar, din sudul Ucrainei, înainte de o vizită la o centrală nucleară controlată în prezent de Rusia, relatează The Guardian.
Un convoi a adus echipa formată din 14 persoane, condusă de șeful AIEA, Rafael Grossi, după ce a plecat dimineață din Kiev.
Uzina se află în mod normal la aproximativ două ore de mers cu mașina din oraș, dar nu este clar cum sau când va ajunge echipa la sit, având în vedere complexitatea trecerii în zonele controlate de Rusia.
Înainte de a pleca împreună cu echipa sa spre Zaporojie, miercuri dimineață, Rafael Grossi a declarat reporterilor că intenționează să petreacă „câteva zile” la uzină și că va prezenta un raport după aceea.