UK: Forțele ucrainene au împins linia frontului în unele locuri
În analiza sa zilnică, Ministerul britanic al Apărării arată că „forțele blindate ucrainene au continuat de luni să atace gruparea de forțe sudice a Rusiei pe mai multe axe din sudul țării”.
„Formațiunile ucrainene au împins linia frontului înapoi la o anumită distanță în unele locuri, exploatând apărarea rusă relativ slab susținută. În conformitate cu doctrina sa, Rusia va încerca probabil acum să acopere golurile din linia sa folosind unități mobile de rezervă desemnate în prealabil. Printre acestea se vor număra probabil unele dintre cele din Gruparea de forțe din Est”, menționează sursa citată.
„Rusia continuă să accelereze încercările de a genera noi întăriri pentru Ucraina. Batalioanele de voluntari ale noului Corp 3 al Armatei au plecat de la baza lor de origine de lângă Moscova până la 24 august, foarte probabil pentru a fi desfășurate de acum înainte în Ucraina”, mai arată serviciile de spionaj britanice.
Potrivit specialiștilor britanic, eficacitatea operațională a acestor unități nu este cunoscută: „Este foarte probabil ca Corpul 3 al Armatei să fie în criză de personal, iar aceste trupe să fi avut parte de o pregătire limitată”.
379 de copii uciși, alți 230 de copii dispăruți pe fondul războiului din Ucraina
230 de copii au fost dați dispăruți și alți 7.297 de copii au fost deportați de la începutul invaziei ruse în Ucraina și până pe 31 august, a anunțat Procuratura Generală a Ucrainei, potrivit Ukrinform.
În același timp, 5.177 de copii au fost deja găsiți, iar 53 de copii au fost returnați. De asemenea, peste 1.114 copii au fost afectați în Ucraina din cauza invaziei la scară largă a Rusiei.
„În dimineața zilei de 31 august 2022, numărul oficial al copiilor uciși nu s-a schimbat în ultima zi - 379. Nici datele privind răniții nu s-au schimbat - mai mult de 735”, se arată în raport.
Potrivit Procuraturii Generale, aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se depun eforturi pentru a stabili numărul victimelor în zonele de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și în cele eliberate.
Cei mai mulți copii au fost afectați în regiunea Donețk - 388, regiunea Harkov - 202, regiunea Kiev - 116, regiunea Cernigău - 68, regiunea Nikolaiev - 67, regiunea Luhansk - 61, regiunea Herson - 55, regiunea Zaporojie - 46.
Forțele armate ale Federației Ruse au avariat 2.328 de instituții de învățământ, dintre care 289 au fost complet distruse, potrivit sursei citate.
Ucraina încearcă să obțină protecția culturală UNESCO pentru Odesa
Agenția culturală a ONU a declarat că sprijină propunerea Ucrainei de a înscrie orașul portuar Odesa pe lista patrimoniului mondial UNESCO de situri protejate.
Centrul istoric al orașului Odesa a fost deja lovit de focuri de artilerie și este situat la doar câteva zeci de kilometri de linia frontului, a precizat agenția într-un comunicat.
Din acest motiv, guvernul ucrainean cere organismului de supraveghere culturală al ONU să adauge portul istoric Odessa pe lista siturilor protejate din Patrimoniul Mondial, în timp ce invazia Rusiei continuă.
Forțele rusești au avansat până la câteva zeci de kilometri de oraș, care a înflorit după ce împărăteasa Ecaterina cea Mare a decretat, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, că acesta va fi poarta modernă a Rusiei către Marea Neagră.
Analiștii spun că președintele rus Vladimir Putin ar putea viza în curând Odesa pentru a bloca complet accesul Ucrainei la Marea Neagră.
La sfârșitul lunii iulie, orașul a fost lovit de rachete la doar câteva ore după ce Rusia a fost de acord să permită un transport de exporturi de cereale ucrainene din port.
„Pe 24 iulie 2022, o parte din bolta de sticlă și ferestrele Muzeului de Arte Frumoase, inaugurat în 1899, au fost distruse” de lovituri, a declarat agenția culturală UNESCO după ce directoarea sa, Audrey Azoulay, s-a întâlnit marți la Paris cu ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko.
Aceasta a precizat că experții UNESCO aflați deja pe teren vor oferi asistență tehnică pentru ca Odesa să poată fi adăugată de urgență atât pe Lista Patrimoniului Mondial, cât și pe lista siturilor de patrimoniu aflate în pericol.
De asemenea, ea va solicita Comitetului Patrimoniului Mondial să înscrie Catedrala Sfânta Sofia din Kiev și centrul istoric din Liov - deja recunoscute ca situri UNESCO - pe lista siturilor în pericol.
Adăugarea unui sit de referință sau a unei activități tradiționale pe lista UNESCO are ca scop mobilizarea atenției pentru a se asigura că acesta este conservat împotriva amenințărilor la adresa existenței sale.
UNESCO afirmă că 175 de situri culturale și istorice ucrainene au fost deteriorate de când Rusia și-a lansat invazia în februarie, inclusiv monumente, muzee, biblioteci și clădiri religioase.
Serviciile de informații din Ucraina: Rusia a început mobilizarea în secret, în marile orașe
Serviciile de informații ucrainene afirmă că Rusia a început mobilizarea sub acoperire la Moscova și Sankt Petersburg, scrie Kyiv Independent.
Direcția de informații a Ucrainei a raportat că comisariatele militare din cele mai mari două orașe din Rusia au primit instrucțiuni privind recrutarea în masă a rezidenților pentru serviciul militar în vederea desfășurării ulterioare în Crimeea ocupată.
Informația nu a putut fi confirmată în mod independent.