Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg cere Coreei de Sud să sporească sprijinul militar pentru Ucraina


„Dacă nu vrem ca autocrația și tirania să învingă, atunci au nevoie de arme, aceasta este realitatea”, a spus Jens Stoltenberg, referindu-se la Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Coreei de Sud să sporească sprijinul militar pentru Ucraina, sugerându-i să-și reconsidere politica de a nu exporta arme în țările aflate în conflict.

Stoltenberg a mulțumit Coreei de Sud pentru ajutorul neletal acordat Ucrainei, dar a îndemnat-o să facă mai mult, adăugând că există o „necesitate urgentă” de muniție.

Vorbind luni la Institutul Chey pentru Studii Avansate din Seul, Stoltenberg a mulțumit Coreei de Sud pentru ajutorul acordat Ucrainei, dar a cerut să facă mai mult, adăugând că există o „necesitate urgentă” de muniție.

„Îndemn Republica Coreea să continue și să intensifice problema specifică a sprijinului militar”, a spus el.

„La finalul zilei, este o decizie pe care trebuie să o luați, dar voi spune că mai mulți aliați NATO care au avut ca politică să nu exporte niciodată arme în țările aflate într-un conflict au schimbat această politică acum”.

În întâlnirile cu înalți oficiali sud-coreeni, Stoltenberg a susținut că evenimentele din Europa și America de Nord sunt interconectate cu alte regiuni și că alianța dorește să ajute la gestionarea amenințărilor globale prin creșterea parteneriatelor în Asia.

Coreea de Sud a semnat acorduri majore care furnizează sute de tancuri, avioane și alte arme către Polonia, membru NATO, de la începutul războiului, dar președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a spus că legea țării sale împotriva furnizării de arme țărilor aflate în conflicte face dificilă trimiterea de arme către Ucraina.

Stoltenberg a remarcat că țări precum Germania, Suedia și Norvegia au avut politici similare, dar le-au schimbat.

„Dacă nu vrem ca autocrația și tirania să învingă, atunci au nevoie de arme, aceasta este realitatea”, a spus el, referindu-se la Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG