Linkuri accesibilitate

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, la Kiev: „Moscova luptă pentru o iluzie imperialistă”


Jens Stoltenberg a vorbit despre progresul soldaților ucraineni în teritoriile ocupate.
Jens Stoltenberg a vorbit despre progresul soldaților ucraineni în teritoriile ocupate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost joi la Kiev într-o vizită neanunțată anterior. El a lăudat soldații ucraineni și a declarat că „Moscova luptă pentru o iluzie imperialistă”. 

„Cu cât Ucraina e mai puternică, cu atât suntem mai aproape să încheiem agresiunea Rusiei”, a declarat Stoltenberg pe Twitter. El a precizat, în timpul conferinței de presă, că fiecare metru în care înaintează ucrainenii este unul pierdut de Moscova.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că cei doi au discutat despre întărirea apărării aeriene a Ucrainei, mai ales înaintea iernii, pentru a proteja infrastructura energetică a țării de atacurile care au provocat pene de curent iarna trecută.

Despre discuțiile cu liderul NATO, care consideră că Ucraina este mai apropiată ca niciodată de Alianță, Zelenski a spus că „e o chestiune de timp până când Ucraina va deveni [un aliat, n.r.] de jure”.

Stoltenberg a anunțat că NATO are contracte cadru în valoare de 2,4 miliarde de euro, pentru livrarea de muniție armatei ucrainene.

Întâlnirea președintelui Zelesnki cu Jens Stoltenberg a avut loc la câteva ore după ce soldații ucraineni au respins un atac rusesc cu drone iraniene Shahed, parte dintr-o ofensivă de anvergură în sudul, estul și centrul țării.

Tot în dimineața de joi, Zelenski l-a primit la Kiev și pe noul secretar al apărării din Marea Britanie, Grant Shapps.

Este prima vizită a lui Shapps (dreapta) în Ucraina. El a fost numit secretar al Apărării luna trecută.
Este prima vizită a lui Shapps (dreapta) în Ucraina. El a fost numit secretar al Apărării luna trecută.

Cei doi au discutat tot despre despre apărarea aeriană a Ucrainei. Anul acesta, ajutoarele militare venite de la britanici - rachetele de rază lungă Storm Shadow, îndeosebi - au permis Ucrainei să atingă ținte din teritoriile ocupate de ruși.

„Vă suntem recunoscători pentru ajutorul vostru - militar, financiar, umanitar”, a transmis Zelenski britanicilor.

XS
SM
MD
LG