Linkuri accesibilitate

Strategia lui Cîțu: lipirea de USR PLUS a etichetei de partid anti-UE | Reacția lui Barna


Acuzele premierului la adresa USR PLUS încalcă niște limite ale discursului public, crede sociologul Ovidiu Voicu. Imagine generică din Parlament cu premierul Cîțu și fostul vicepremier Dan Barna (cu spatele). 2021.
Acuzele premierului la adresa USR PLUS încalcă niște limite ale discursului public, crede sociologul Ovidiu Voicu. Imagine generică din Parlament cu premierul Cîțu și fostul vicepremier Dan Barna (cu spatele). 2021.

Războiul politic între foștii parteneri de guvernare a ajuns pe un teritoriu sensibil: ce înseamnă un partid extremist sau anti-UE. Strategia echipei Cîțu este de a lipi această etichetă de USR PLUS, iar liberalii încearcă să valideze teoria unei alianțe pe termen lung cu AUR.

Premierul și-a asumat oficial o afirmație care vulnerabilizează și mai mult relația cu USR PLUS. A declarat, la Iași, că s-a înșelat când a crezut că foștii parteneri de guvernare sunt pro-europeni.

„Fac un apel la toți oamenii din USR PLUS care simt pro-european să se dezică de acțiunile liderilor lor”, a fost îndemnul lui Florin Cîțu.

Lipirea etichetei de partid anti-UE pe USR PLUS face parte din strategia taberei Cîțu. Mesaje similare au fost date de președintele PNL Iași, Alexandru Muraru, de senatoarea Alina Gorghiu și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman.

„Această moțiune de cenzură nu mai este despre guvernarea Cîțu, nu mai are legătură cu premierul PNL. Ieri a avut loc o șarjă a extremiștilor în Parlament, cu AUR garantat de USR PLUS. Am avut încă o dovadă a ceea ce înseamnă un partid extremist, iar USR PLUS nu are voie să dea în continuare un cec în alb extremismului, urii și xenofobiei. Alianța USR- AUR a născut monștri”, a fost mesajul transmis de Alina Gorghiu, care a anunțat că va cere tuturor partidelor democratice să se delimiteze oficial de AUR.

Momentul invocat de senatoarea PNL se referă la acțiunile în forță ale unor parlamentari AUR împotriva vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Roman. Acesta a fost bruscat când se afla la prezidiul Camerei- încercând să acapareze microfonul și să închidă ședința în care se citea moțiunea de ecenzură-, parlamentarii AUR motivând gestul violent prin faptul că deputatul nu avea dreptul să conducă ședința.

Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbăta trecută un mesaj în linia taberei Cîțu din PNL. El a fost contestat inclusiv de parlamentari USR PLUS pe pagina de Facebook a președintelui.

„Noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră. Prin alianța cu un partid care nu respectă valorile occidentale, USR PLUS trădează voința cetățenilor care și-au pus speranțele într-o coaliție de centru-dreapta, care să dezvolte România. Este un semnal îngrijorător și extrem de grav că un partid care reclamă că are valori democratice și este reformist se aliază cu un partid cu viziuni antagonice față de valorile euro-atlantice ale României”

USR PLUS a depus alături de AUR o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu. Decizia politică a venit ca urmare a faptului că USR PLUS nu putea depune singur moțiunea de cenzură, deoarece nu are numărul necesar de parlamentari. După retragerea USR PLUS de la guvernare, Cabinetul Cîțu trebuie să vină în fața Parlamentului să ceară un nou vot de învestire.

Votarea moțiunii de cenzură a fost blocată în Parlament de o majoritate PNL - PSD - UDMR, care susține că judecătorii CCR trebuie să se pronunțe înainte de sesizarea făcută de Guvern. Premierul Cîțu a contestat lista de semnături și a reclamat că Parlamentul, prin Ludovic Orban, nu l-a informat în timp util de depunerea moțiunii de cenzură.

Dan Barna: Avem o alianță PNL – PSD, un USL 2 activ în Parlament

Apartenența USR PLUS la valorile europene și euro-atlantice este reconfirmată de Dan Barna, într-o declarație pentru Europa Liberă. El respinge orice tentativă a premierului a de eticheta USR PLUS drept un partid anti-UE și spune că afirmațiile lui Florin Cîțu sunt „fumigene” lansate în disputa politică.

„E o acuză evident falsă. Orice român știe că modernitatea este susținută în primul rând de USR PLUS, justiția e susținută de USR PLUS. E ca și cum am spune că albastrul e verde. Mă aștept și la alte etichete false, la alte lucruri care sunt mult dincolo de adevăr. E dincolo de minciună, e o fantasmagorie”, a afirmat Dan Barna pentru Europa Liberă.

Copreședintele USR PLUS a precizat că dezavuează și se delimitează de orice încălcare a regulamentului în Parlament, referirea fiind făcută la agresiunea parlamentarilor AUR la adresa lui Florin Roman (PNL).

„Nu există nici un fel de alianță, protocol, înțelegere cu cei de la AUR. Faptul că aceștia semnează o moțiune de cenzură promovată de noi, nu înseamnă nimic altceva decât o manifestare într-un cadru parlamentar. Nu există nici un alt protocol, alianță. Vedem în fiecare ședință a Biroului Permanent alianța PNL -PSD, această nouă majoritate care conduce România, Florin Cîțu – Marcel Ciolacu. Avem o alianță PNL – PSD, un USL 2 activ în Parlamentul României”, a fost replica liderului USR PLUS.

El a definit tentativa lui Florin Cîțu de a găsi o fisură în USR PLUS drept expresia „disperării și a unui joc mic politicianist”. Fostul vicepremier i-a reamintit premierului că decizia privind retragerea de la guvernare a fost luată în unanimitate în USR PLUS de peste 320 de persoane.

Ovidiu Voicu: S-a încălcat o limită a discursului public

Sociologul Ovidiu Voicu observă în strategia lui Florin Cîțu un obiectiv: legitimarea unei posibile colaborări între PNL și PSD, sub pretextul eliminării de la putere a partidelor anti-UE.

„Domnul Cîțu nu mai are nici o jenă în lupta politică. Nu doar că folosește acuze care nu au nici un fundament real, dar încearcă să ne mintă în față. Este evident că dintre partidele politice din România, USR PLUS este unul printre cele mai aliniate la valorile comune europene”, semnalează directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Potrivit acestuia, premierul a încălcat niște limite ale discursului public. El atrage atenția că folosirea unor etichete precum partid anti-UE, partid fascist sau partid comunist-stalinist în contexte puerile" golește de conținut ce se află în spatele acelor regimuri criminale.

„Este un plan de urgență al echipei Cîțu după pactul de conjunctură USR PLUS – AUR. Este o încercare disperată a echipei domnului Cîțu să denigreze USR PLUS, să spună că semnarea moțiunii cu AUR înseamnă că aderă la valorile AUR. Nu stă în picioare nici logici, nici factual”, a spus Ovidiu Voicu pentru Europa Liberă.

El susține că președintele Iohannis și domnul Cîțu nu mai vorbesc de „Pe-se-de", ci de pericolul extremismului.​

„Arată că poate urmăresc o alianță cu PSD care să susțină un guvern minoritar și ne vor prezenta discursul: da, ne susține PSD, dar nu e așa de rău ca și când ne-ar susține AUR. Poți găsi o virtute la PSD, aceea că nu e AUR. Nu m-ar mira ca la apelul doamnei Gorghiu de a face un pact împotriva AUR să răspundă chiar PSD”, afirmă Voicu.

O altă teorie lansată de directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică este că PNL, condus de Florin Cîțu, va încerca să atragă parlamentarii USR PLUS pentru a susține un guvern minoritar.

Acțiunile USR PLUS din Parlament și de la guvernare au arătat că partidul este atașat valorilor europene.

Dan Barna - „AUR este un partid extremist"
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:10 0:00

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG