Linkuri accesibilitate

Strategie din epoca Dragnea: Consultarea magistraților despre desființarea Secției Speciale, cerută de raportul GRECO


Magistrații protestează pentru independența justiției și respectarea raportelor Comisiei de la Veneția și GRECO
Magistrații protestează pentru independența justiției și respectarea raportelor Comisiei de la Veneția și GRECO

Inspirată, probabil, de tehnicile patentate de Tudorel Toader și de linia trasată de Viorica Dăncilă, actualul ministru al justitiției vrea să consulte asociațiile de magistrați în ce privește recomandările raportului GRECO, care cere desființarea Secției Speciale.

Doar că și asociațiile, și secțiile CSM și-au spus deja punctul de vedere. Și nu o data, ci de mai multe ori.

Ministrul justiției Ana Birchall a anunțat că va solicita secției de procurori și celei de judecători a CSM, precum și tututor asociațiilor de magistrați care au ”un cuvânt de spus în buna desfășurare a justiției” să dea un punct de vedere pe conținutul rapoartelor GRECO.

Decizia vine în contextul scandalului declanșat de ultimul raport al organismului international, care critică dur modificările operate de coaliția PSD-ALDE la legile justiției, în special pe cele adoptate pe calea controversată a Ordonanțelor de urgență. Raportul cere tranșant deființarea Secției Speciale pentru anchetarea magistraților.

Brichall, pândită de remaniere

Birchall a avut până acum o poziție nuanțată și destul de lipsită de fermitate în această chestiune, pledând, cumva în contradictoriu cu PSD, pentru analizarea argumentelor și recomandărilor din rapoartele GRECO. Consecința: aripa dură anti-Justiție din PSD a propus remanierea ei. Și probabil că asta s-ar fi și întâmplat dacă premierul Viorica Dăncilă nu ar fi avut ezitări în contextul acțiunii de refacere a imaginii partidului, șifonată serios în epoca Dragnea de repetatele atacuri la justiție. Deocamdată Birchall a scăpat de remaniere, dar discuțiile din Comitetul Executiv al PSD de acum o zi nu i-au fost favorabile, atacurile cele mai dure venind din partea lui Florin Iordache, Eurgen Nicolicea ( ambii cu ambiții pentru ministeriatul justiției), Codrin Ștefănescu și Liviu Pleșoianu, cei doi ”duri” ai partidului care insistă ca Dragnea să fie considerat oficial de PSD drept ”deținut politic” și linia acestuia să fie continuată.

Pe linia Dăncilă- Toader

Viorica Dăncilă a trasat încă de săptămâna trecută linia de urmat în ce privește cererile din raportul GRECO: "Am văzut că este o dezbatere foarte mare între judecători şi procurori, între magistraţi. Eu cred că aceste lucruri trebuie lămurite de magistraţi şi ar trebui luat exemplul Olandei, care a trimis o scrisoare la GRECO şi a spus că atunci când va exista un consens între magistraţi va veni cu precizările legate de GRECO". În plus, a adăugat Dăncilă: "justiţia trebuie înfăptuită de cei din sistemul judiciar şi nu de preşedintele României, premierul sau alte forţe politice".

Ana Birchall a preluat ideea, iar consultarea asociațiilor de magistrați se înscrie pe această direcție. Este însă și o metodă, patentată deja de predecesorul său Tudorel Toader, de a trage de timp.

Opinia magistraților, secretul lui Polichinelle

Secțiile CSM și asociațiile de magistrați, ne referim la cele importante, s-au pronunțat deja atât în ce privește Secția Specială, cât și asupra recomandărilor din raportul GRECO. Teoretic, n-ar mai fi nimic nou de aflat.

Raportul de forțe pro și contra este aproape egal, dacă judecăm în termeni aritmetici. Astfel, Forumul Judecătorilor din România, Asociația pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au criticat sistematic modificarea legilor justiției, înființarea Secției Speciale și au cerut respectarea tuturor recomandărilor din raportul GRECO și cel al Comisiei de la Veneția. În schimb, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), condusă de Dana Gîrbovan, și Asociația Magistraților din România (AMR) au susținut poziția guvernului în ce privește toate aceste chstiuni.

Nu mai departe de începutul lunii iunie, cele trei asociații de magistrați care au protestat, inclusiv în stradă, împotriva înființării, prin OUG, a Secției Speciale, au cerut guvernului și parlamentului să adopte de urgență un proiect de lege prin care modifice imediat legile justiției în acord cu avizele GRECO și Comisiei de la Veneția. Printre cele 11 solicitări din scrisoarea semnată de peste 1000 de magistrați la primul punct figurează ”desființarea imediată și necondiționată a secției de parchet separate, create pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori”, iar la punctul 4 ”revizuirea sistemului de numire și revocare a procurorilor-șefi și limitarea rolul ministrului justiției în aceste proceduri, simultan cu creșterea atribuțiilor Consiliului Superior al Magistraturii”.

Anul trecut, în momentul modificărilor la legile justiției și Codurile penale, aproape 4000 de magistrați au cerut, în cadrul uneia dintre cele mai ample consultări a sistemului, renunțarea la acestea.

În contrast cu această poziție, UNJR și AMR au susținut Secția Specială, motivând că exista una similară și la DNA (deși aceea se ocupa exclusiv de faptele de corupție ale magistraților) și că procurorii noii secții sunt scoși de sub influență politică, fiind avizați de CSM ( dar propuși de ministrul justiției). Dana Gîrbovan a fost atât de convingătoare încât a intrat în grațiile Sputnik, care i-a dedicat un articol laudativ.

Secția Specială, blochează CSM și pe Adina Florea

În ce privește CMS, nici de aici nu vin mari suprize: Secția pentru procurori s-a pronunțat împotriva Secției Speciale, iar cea pentru judecători, aflată sub controlul controversatei judecătoare Lia Savonea, a avut o poziție favorabilă secției, deși nu chiar tranșantă.

Situația s-a schimbat însă începând de acum circa o lună, imediat după publicarea în presă a draftului raportului GRECO. Plenul CSM a blocat numirea în funcția de procuror șef al Secției Speciale a Adinei Florea pe locul lăsat liber de Gheorghe Stan ( plecat judecător la CCR).

Motivul de fond este însă legat de fapt tot de raportul GRECO și de cererea de a fi desființată Secția Specială. Șapte membri CSM au boicotat ședințele plenului, cerând analizarea recomandarilor raportului, pe care ei le consideră obligatorii.

Situația rămâne în continuare blocată, căci, așa cum ne-a declarat unul dintre magistrații din CSM ”cum poți numi un șef la o secție pe care toate organismele internaționale și majoritatea magistraților români o cer desființată?”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG