Linkuri accesibilitate

Studenții de la Drept se alătură protestelor magistraților (VIDEO)


Studenții de la Drept se aliază protestului magistraților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00

Studenții de la Drept se aliază protestului magistraților

Studenții Facultății de Drept de la Universitatea din București se raliază protestelor magistraților, la scurt timp după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) că va modifica mai multe articole din OUG 7.

Studenții critică mai multe prevederi ale ordonanței care a dus revolta magistraților la un nivel fără precedent - suspendarea sau restrângerea activității la peste 50 de instanțe și parchete din toată țara. Printre prevederile criticate de Asociația studenților de la Drept de la Universitatea din București se află și cele referitoare la Secția Specială de incestigare a infracțiunilor din justiție (SSIJ).

„În ceea ce privește normele referitoare la SSIJ, ne exprimăm împotriva constituirii și operaționalizării acesteia, considerând că este de nepermis înființarea unei structuri de parchet cu competență strict personală împotriva magistraților, părând a se avea în vedere în mod nedrept și calomnios că infracționalitatea în rândul magistraților este un fenomen amplu și că această categorie profesională ar reprezenta "cel mai mare" pericol public, de natură a institui o politică penală specială”, se arată în declarația asociației studențești.

Ei spun că viitorii procurori și judecători pot fi intimidați de faptul că, odată admiși în profesie, sunt considerați de legiuitor categorie profesională predispusă implicit la săvârșirea de infracțiuni și pentru care se justifică existența unei structuri de parchet special create, întrucât nu există motive argumentate care să fie expuse de legiuitor.

”În plus, în forma actuală, prin modul de organizare și funcționare a SIIJ, pare a se a crea de facto o categorie de cetățeni care beneficiază de imunitate de jurisdicție penală totală, respectiv procurorii din cadrul SIIJ, ceea ce contravine art. 16 alin. (1) și (2) din Constituția României. Acest fapt este datorat de imposibilitatea obiectivă de a se ancheta reciproc în cadrul secției pe motiv de incompatibilitate prev la art. 64-70 C. proc. pen., dar și din exterior, competența de urmărire penală exclusivă fiind a SIIJ.”, se precizează în protestul viitorilor magistrați.

Cu protestele magistraților s-au solidarizat și profesorii de la Facultățile de Drept din București și Cluj, care au cerut, la rândul lor, abrogarea OUG 7. Ei susțin revendicările celor peste 50 de instanțe și parchete care, la nivel de adunare generală, au stabilit diferite formule de protest față de ordonaanța care a modificat Legile Justiției.

Tudorel Toader a informat, vineri, CSM că la începutul săptămânii viitoare Guvernul intenționează modificarea ordonanței care a stârnit revolta magistraților.

Tudorel Toader renunță la câteva chestiuni controversate:

  • judecătorii nu vor putea deveni șefi de mari parchete,
  • se renunță la prevederile prin care delegările la șefia marilor parchete nu putea depăși 45 de zile și erau avizate de plenul CSM, nu de secția de procurori.
  • se renunță la posibilitatea excluderii din magistratură a magistraților pe criteriul „bunei reputații”
  • Se abrogă modificările legate de admiterea și examenele în Institutul Național al Magistraturii.

Prevederea din OUG 7, că secția specială de investigare a magistraților răspunde doar în fața procurorului șef al secției, nu al procurorului ierarhic superior, adică Procurorului General al României, a rămas însă neclintită.

XS
SM
MD
LG