Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră că eliminarea prevederilor care limitau numărul mandatelor pe care le putea avea un rector afectează democrația universitară, direcționează educația spre „totalitarism universitar” și îi cer președintelui Klaus Iohannis să retrimită legea în Parlament pentru reexaminare.
Studenții își exprimă nemulțumirea față de posibilitatea ca un rector să rămână în funcție pe viață, după ce Senatul, cameră decizională, a votat luni seara ca din lege educației să fie eliminat articolul care stabilea că rectorii nu pot avea mai mult de două mandate, succesive.
„Astfel, această arogare a unei funcții de conducere fundamentală pentru instituțiile de învățământ superior pe durată nelimitată direcționează unilateral educația spre totalitarism universitar”, se precizează în comunicatul de presă al ANOSR, transmis marți, intitulat „Studenții refuză dictatura în universități”.
Studenții susțin că modificările vor duce la scăderea actului de educație, pentru că „aviditatea după funcție va constitui un nou canon al candidaților, și nu calitatea din propriile universități”.
ANOSR îi cere președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea votată de Senat și să o retrimită Parlamentului spre reexaminare.
Amendamentul din Senat a fost formulat de fostul ministru PSD al Educației, Liviu Pop. Practic, a fost eliminată din articolul 213, alin.7, prevederea că „o persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive”, rămând în vigoare doar prevederea că durata mandatului de rector este de 4 ani.
Legea a fost votată cu 73 de voturi și 34 de abțineri și este trimisă la promulgare,