Linkuri accesibilitate

Studenții pakistanezi pleacă din Kârgâzstan după violențele din Bișkek


Ministrul de Interne al Pakistanului, Mohsin Naqvi, salută studenții veniți din Kârgâzstan pe aeroportul Lahore, 18 mai 2024.
Ministrul de Interne al Pakistanului, Mohsin Naqvi, salută studenții veniți din Kârgâzstan pe aeroportul Lahore, 18 mai 2024.

În seara zilei de 18 mai, un avion care transporta 180 de cetățeni pakistanezi din Bișkek, Kârgâzstan, a ajuns la Lahore, în Pakistan.

Imagine de la violențele din noaptea de 18 mai 2024.
Imagine de la violențele din noaptea de 18 mai 2024.

Studenții pakistanezi care studiază în Kârgâzstan au fost transportați înapoi în țara lor cu un zbor charter. Alte zboruri vor urma în perioada 19-20-21 mai, a declarat un angajat al ambasadei Pakistanului din Bișkek, pentru Europa Liberă.

„Cred că majoritatea se vor întoarce în Kârgâzstan. Este doar o măsură temporară pentru siguranța lor”, a spus oficialul ambasadei.

Mai mulți studenți pakistanezi care studiază la Universitatea Internațională din Bișkek au confirmat pentru RFE/RL că vor pleca în Pakistan pe 19 mai și că a fost organizat un zbor charter în acest scop.

Și profesorii de la Universitatea Regală Metropolitană au declarat că studenții pakistanezi părăsesc Kârgâzstanul.

Sâmbătă, un zbor din Bișkek cu 180 de cetățeni pakistanezi a aterizat la Lahore. Agenția de Aviație Civilă din Pakistan a raportat că 140 dintre ei sunt studenți, iar restul sunt pakistanezi care trăiesc și lucrează în Kârgâzstan. Printre vizitatori se numără cei care au fost răniți în haosul din Bishkek în noaptea afgană de 18 mai.

Ministrul de Interne al Pakistanului, Mohsin Naqvi, a întâmpinat avionul la aeroport.

În timpul violențelor de vineri noaptea, studenții străini din Bișkek au fost sfătuiți să rămână în case.
În timpul violențelor de vineri noaptea, studenții străini din Bișkek au fost sfătuiți să rămână în case.

Samiulla Qureshi, studentă în anul 5 la Facultătea de Medicină a Universității Internaționale Ala-Too din Bișkek, spune că studenții străini cer autorităților kârgâze un „culoar verde” pentru a pleca:

„Studenții străini vor acum să meargă în Pakistan, India și în alte țări. Cer Ministerului Educației și Științei din Kârgâzstan și Ministerului Afacerilor Externe să deschidă un coridor verde”.

Universitatea Regală Metropolitană din Bișkek a confirmat că sunt studenți străini care vor pleca. Gulbara Kulusev, rectorul acestei instituții de învățământ, susține că studenții „au intrat în panică”.

„Studenții cer să fie duși la aeroport. Astăzi, aproximativ 10 studenți au plecat din țară și s-au întors acasă. Sunt și cei care ne cer să-i ducem la aeroport și să-i ajutăm. Profesorii noștri, personalul îi escortează la aeroport”.

Prin ordinul Ministerului Educației și Științei, universitățile au intrat în program online timp de o săptămână.

Universitatea Regală Metropolitană are aproximativ 700 de studenți la Medicină. Peste 90% dintre ei sunt cetățeni pakistanezi. La universitate învață și tineri din India și Egipt.

Studenți pakistanezi în Bișkek - 19 mai 2024.
Studenți pakistanezi în Bișkek - 19 mai 2024.

Premierul Pakistanului, Shahbaz Sharif, a declarat că Islamabadul îi va ajuta pe cetățenii pakistanezi care doresc să părăsească Kârgâzstanul imediat. Premierul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la incident pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X:

„Situația studenților pakistanezi din Bishkek este profund tulburătoare. Am cerut ambasadorului Pakistanului să le ofere toată asistența necesară. Administrația mea este, de asemenea, în contact regulat cu ambasada și monitorizează situația.”

Ministerul Afacerilor Externe al Pakistanului a declarat că consilierul ambasadei din Bișkek, Marwan Alex Ayyash, s-a întâlnit cu studenți pakistanezi care locuiesc în căminul Universității Internaționale de Medicină.

În aceeași zi, s-a comunicat oficial că reprezentantul temporar al Kârgâzstanului în Pakistan, Melis Moldaliev, a fost invitat la Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit informațiilor de la Islamabad, Moldaliev a fost informat de îngrijorarea guvernului pakistanez cu privire la incidentul studenților care studiază în Kârgâzstan.

Și alte ambasade străine au cerut cetățenilor să fie precauți

Ambasadele mai multor țări străine din Kârgâzstan le-au cerut cetățenilor să fie precauți.

Ambasada Statelor Unite și-a avertizat cetățenii să monitorizeze știrile locale, să evite locurile aglomerate și aibă documentele la ei.

Ambasada Turciei în Kârgâzstan a transmis un mesaj similar. Pe pagina de Facebook a instituției diplomatice e o postare în care se spune: „Îi sfătuim pe studenții și cetățenii noștri care studiază în Kârgâzstan să nu meargă la locurile de divertisment, mai ales seara, pentru propria lor siguranță”.

Anterior, ministrul indian de Externe, Subramanyam Jaishankar, a scris pe Twitter că monitorizează situația din Bișkek și și-a invitat studenții să contacteze ambasada.

29 de răniți după violențele de vineri

Guvernul kârgâz a raportat că 29 de persoane au fost rănite în revoltele din Bișkek din noaptea de 18 mai. Majoritatea nu au avut nevoie de spitalizare.

Trei cetățeni străini, răniți în revoltele din 18 mai, sunt în spital, dar în afara oricărui pericol, a declarat pentru RFE/RL purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Kârgâzstan, Yildyz Aigerchinova.

De pe 13 mai, pe internet a circulat un clip cu violențe în care „au fost implicați străini”. Utilizatorii rețelelor de socializare au scris că cei care au fost bătuți sunt cetățeni ai Kârgâzstanului. Câteva sute de oameni s-au adunat pe străzile din Bișkek care au cerut străinilor să plece.

Poliția orașului Bișkek a deschis un dosar în temeiul articolului 278 (Tulburări în masă) și al articolului 330 (Incitarea la dușmănie rasială, etnică, națională, religioasă sau interregională) din Codul penal și investighează. Patru cetățeni străini au fost reținuți și au fost identificați doi dintre localnicii care au atacat străinii în căminul universității.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG