Linkuri accesibilitate

Violențe împotriva străinilor, în capitala Kârgâzstanului. 28 de răniți, patru persoane arestate


Sute de locuitori ai capitalei Kârgâzstanului, Bișkek, au ieșit în stradă noaptea trecută.
Sute de locuitori ai capitalei Kârgâzstanului, Bișkek, au ieșit în stradă noaptea trecută.

Actualizare ora 14:15

Guvernul Kârgâzstanului a declarat că patru cetățeni străini au fost arestați în urma violențelor de la Bișkek, din noaptea de 17 spre 18 mai, în care au fost rănite cel puțin 28 de persoane, inclusiv mai mulți străini, și par a fi îndreptate împotriva studenților și migranților străini.

Actele de violență au provocat reacții diplomatice din partea Pakistanului și Indiei, care și-a avertizat cetățenii, studenți la Bișkek, să rămâne în case, la adăpost.

Violențele au izbucnit după publicarea și răspândirea în mediul online a unui clip video despre care se spune că ar fi din 13 mai și că ar înfățisă o bătaie între studenți kârgâzi și egipteni la Medicină.

După ce în social media s-a spus că cei bătuți erau tineri kărgâzi, lucru nedemonstrat cu dovezi, mulțimile s-au adunat în mai multe părți din capitală.

O înregistrare video pare să arate mulțimea atacând străini, la Bișkek, în Kârgâzstan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

Știrea inițială

Guvernul Kârgâzstanului anunță că 28 de persoane au fost rănite - printre acestea sunt trei cetățeni străini - într-un incident care a avut loc la Bișkek, capitala țării, în noaptea de 18 mai.

Câteva sute de persoane adunate la un miting împotriva imigranților au atacat muncitori străini. Protestele ar fi fost generate de un videoclip care a fost difuzat pe internet și în care mai mulți cetățeni kârgâzi păreau că sunt agresați de străini.

Ministrul kârgâz al Sănătății, Alymkadyr Beyshenaliev, a declarat că trei studenți străini au fost internați în spital în urma incidentului de vineri noapte. Unul a fost dus în secția de chirurgie maxilo-facială, iar alți doi- la traumatologie. Restul au refuzat internarea, după ce au primit primul ajutor.

12 victime au fost internate la Spitalul Național cu diverse răni, iar 11 dintre ele au fost tratate în ambulatoriu. Un cetățean pakistanez a fost internat la Spitalul Național, cu diagnostic de „fractură a maxilarului” și va fi operat.

Ambasada Pakistanului spune că 14 cetățeni pakistanezi au fost răniți în incident, dar neagă informațiile potrivit cărora trei pakistanezi ar fi fost uciși.

Muhammad Ihtisham Latif, un student pakistanez la medicină din Bishkek, a declarat pentru Radio Mashaal de la RFE/RL:

„Situația este dificilă. Totul a început când studenții egipteni s-au ciocnit cu localnicii. Localnicii protestează acum și îi bat pe studenți indieni și pakistanezi. ... Îi urmăresc în cămine și în casele lor... ușile căminului au fost sparte. Sunt închis în universitate de ieri, împreună cu alți studenți."

Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la situația studenților pakistanezi din Kârgâzstan, și a spus că i-a cerut ambasadorului Pakistanului să le ofere studenților tot ajutorul și asistența necesară.

Ministrul pakistanez de externe, Ishaq Dar, a declarat pe o rețea de socializare că rapoartele despre atacurile asupra studenților din Kârgâzstan sunt extrem de îngrijorătoare.

„Am stabilit contact cu autoritățile din Kârgâzstan pentru a asigura protecția studenților pakistanezi. L-am instruit pe ambasadorul nostru în Kârgâzstan să îi ajute”, a spus Dar.

Forțele de securitate din Kârgâzstan au izolat unele zone din Bishkek pe fondul violențelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:11 0:00

Declarațiile Guvernului și Ministerului Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe al Kârgâzstanului (MAE) spune, într-o declarație transmise presei, că se răspândesc „informații incorecte despre victime” și a cerut pre mass media și ambasadelor să nu difuzeze știri neverificate:

„Din momentul în care au fost primite informații despre incident, organele de drept din Kârgâzstan au luat măsuri prompte pentru a aresta persoanele implicate în incident, atât cetățenii străini și cetățenii Kârgâzstanului.

Situația era complet sub controlul forțelor de securitate, iar siguranța cetățenilor și ordinea publică au fost asigurate. Nu au fost răniți grav printre cei care au luat parte la incident.

Aproximativ 15 persoane au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Ministerul Afacerilor Externe al Kârgâzstanului nu a primit nicio notificare cu privire la cetățenii străini răniți”, scrie în comunicat.

Cabinetul de Miniștri, la rândul lui, respinge informațiile despre pierderea de vieți omenești în incident.

„Cabinetul de Miniștri condamnă cu fermitate încercările de a incita conflicte etnice și haos prin răspândirea de informații neadevărate pe rețelele de socializare. Neagă informațiile false despre violențe și crime ale studenților străini din presa internațională. Autoritățile investighează faptele și toți vinovații vor fi identificați și urmăriți penal conform legii”, se arată în comunicatul guvernului kârgâz.

În plus, executivul susține că „în ultimele luni, autoritățile au luat măsuri decisive pentru a opri migrația ilegală, iar nicio scuză care vizează incitarea la intoleranță față de studenții străini nu va fi admisă”.

Autoritățile au informat că au luat toate măsurile necesare pentru a garanta securitatea, menținerea păcii și stabilității și au avertizat că oricine încearcă să încalce ordinea publică va fi tras la răspundere.

Președintele Comitetului de Stat pentru Securitate Națională, Kamchibek Tashiev, a comentat incidentul într-un mesaj video.

El a menționat că în seara zilei de 17 mai 2024, până la 500-700 de localnici cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani s-au strâns în centrul capitalei pentru un miting, ca să protesteze împotriva creșterii numărului de migranți care lucrează în Kârgâzstan:

„În legătură cu creșterea sosirii migranților, ne-am luat propriile măsuri. La începutul lunii aprilie, la ordinul personal al președintelui nostru, Sadir Nurgojoevici, s-au luat măsuri de reducere a migranților aflați ilegal în țara noastră.

Identificăm cel puțin 20-30 sau 50 de migranți ilegali pe zi și încercăm să-i expulzăm din țară. Pe baza statisticilor oficiale, majoritatea străinilor care încalcă legea sunt cetățeni din Pakistan și Bangladesh.

Aproximativ 1.500 de oameni din Pakistan și aproximativ 1.000 de oameni din Bangladesh au fost trimiși înapoi în țările lor. Dar, în același timp, astăzi sunt circa 5.000 de migranți străini care încalcă legea și locuiesc în țara noastră.

Prin urmare, începând de astăzi, vom întări măsurilor împotriva lor. Pe acest fond, considerăm că revendicările oamenilor care s-au adunat ieri sunt reale, dar, în același timp, dacă apar probleme de încălcare a ordinii publice sau amenințare la adresa structurii statului, vor fi luate măsuri”, a spus Kamchybek Tashiev.

Pe 16 mai, Comitetul de Stat pentru Securitate Națională a raportat că 28 de cetățeni din Pakistan au fost reținuți în ateliere de croitorie din Bișkek, pe motiv că „lucrează ilegal”. Serviciul special a informat că perioada de valabilitate a vizelor lor pentru Kârgâzstan a expirat și, prin urmare, ei au fost transferați la Serviciul pentru Combaterea Extremismului și Migrației ilegale al Ministerului Afacerilor Interne.

Pe 15 mai, principalul departament de afaceri interne al orașului Bișkek a oprit activitatea a peste 400 de studenți străini care lucrau ca livratori. Polițiștii au informat că această măsură este luată din cauza creșterii numărului accidentelor de circulație în care sunt implicați studenți străini și pentru prevenirea și depistarea infracțiunilor în care sunt implicați.

Ministerul Afacerilor Interne a raportat că, în trei luni, din 2024 au fost destructurate 59 de rețele care aduceau imigranți ilegali în Kârgâzstan.

Detalii despre incident

În noaptea de 17 mai spre 18 mai, sute de oameni s-au adunat în apropierea unui cămin pentru străini din Bișkek, pentru un protest. În zorii zilei de sâmbătă, mulțimea a început să se împrăștie. În jurul orei 4 dimineața, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a comunicat că situația din regiunea Bișkek este stabilă.

Atacatorii au luat cu asalt dormitoarele străinilor din Kârgâzstan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:41 0:00

În informare, se precizează că poliția orașului va asigura ordinea publică în condițiile întărite împreună cu trupele interne și alte structuri.

Agenția de știri „Akipress” spune că cei care s-au adunat la Bișkek -peste o mie de oameni - au cerut să se întâlnească cu liderii guvernului țării. Agenția mai notează că forțe speciale ale poliției erau la fața locului.

Șeful poliției din Bișkek, Azamat Toktonaliev, care a apărut în fața adunării , a declarat că „străinii implicați în luptă” au fost arestați și „cerințele au fost îndeplinite”.

Poliția din Bișkek a mai anunțat că persoane necunoscute răspândesc informații false pe rețelele de socializare și le-a cerut cetățenilor să aibă răbdare și să nu răspundă la provocări. El a avertizat, de asemenea, că cei care răspândesc informații false vor fi trași la răspundere.

Vineri, pe 17 mai, a circulat pe Internet un videoclip cu o luptă în care erau implicați așa ziși „străini”. Utilizatorii rețelelor de socializare au scris că cei care au fost bătuți sunt cetățeni ai Kârgâzstanului. În cazul respectiv, ar fi fost reținuți trei cetățeni străini.

Seara, Ministerul Afacerilor Interne a difuzat un alt videoclip, în care trei bărbați mascați par să își ceară scuze. Unul dintre ei spune în rusă: „Ne cerem scuze tuturor oamenilor din Kârgâzstan. Promitem că acest lucru nu se va mai întâmpla. Vom respecta legea Kârgâzstanului și ne vom cere scuze. Suntem gata să ne asumăm întreaga responsabilitate pentru ceea ce am făcut."

Nu există alte informații despre aceste trei persoane, de ce naționalitate sunt și ce făceau în Kârgâzstan.

Poliția a avertizat că aceia care încalcă ordinea publică vor fi trași la răspundere în conformitate cu legile din Kârgâzstan.

Guvernul kârgâz a crescut cota de muncitori imigranți, în 2024, cu 50%. Motivul - lipsa de forță de muncă în industria ușoară și în construcții din Kârgâzstan.

Experții au avertizat că migranții ilegali din țările din Asia de Sud-Est nu sunt controlați în Kârgâzstan, care are deja un nivel ridicat al șomajului, lucru care ar putea provoca tensiuni sociale.

sursa: https://www.azattyk.org/a/32952138.html

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG