Linkuri accesibilitate

Cum se pot înscrie la universitățile din România studenții fugiți din calea războiului din Ucraina


Mii de studenți din Ucraina au fost cazați în centrele pentru refugiați din Voluntari. Alții au fost cazați în căminele studențești din București
Mii de studenți din Ucraina au fost cazați în centrele pentru refugiați din Voluntari. Alții au fost cazați în căminele studențești din București

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus mii de studenți ucraineni și de alte naționalități în România. Ultimele date oficiale privind numărul de studenți ajunși la noi în țară până acum este de aproape 10.000.

Ministerul Educației a adoptat, pe 2 martie, un ordin prin care universitățile din România pot să înmatriculeze studenți ucraineni la locurile de la buget și studenți de alte naționalități din Ucraina la cele cu taxă, chiar dacă a început, deja, semestrul al doilea.

Fiecare universitate din România poate primi 20% peste cifra proprie de școlarizare în contul programului de studiu destinat studenților din Ucraina care fug din calea războiului.

Mulți dintre ei vin din țări precum Nigeria, Tunisia, India, Maroc, Pakistan, iar cei mai mulți făceau în Ucraina studii de medicină.

Rectorii de la universitățile de medicină din România spun că există o diferență între sistemele de educație ucrainean și român și, tocmai de aceea, pentru a corela cele două sisteme, cei care vor fi primiți vor fi evaluați.

Studenții care vor să studieze Medicina în România vor trebui să învețe limba română, pentru că vor face practica în spitalele românești.

Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca, spune că a creat o procedură prin care studenții din universitățile ucrainene vor fi primiți, dar urmează ca această procedură să fie adoptată de senatul universității.

„Procedura pe care o avem e destul de complexă și presupune niște echivalări și, evident, cunoașterea limbii engleze sau franceze, dar și a limbii române pentru că ei fac practica în spitale în limba română”, a declarat pentru Europa Liberă rectorul Anca Buzoianu.

Ea spune că universitatea trebuie să respecte standardele europene atunci când acordă diplome și tocmai de aceea trebuie să se asigure că studenții sunt bine pregătiți.

„Aici este o problemă foarte mare, pentru că acești studenți pe care noi îi primim primesc diplomă de UE care le va permite să profeseze în Uniunea Europeană și noi trebuie să ne asigurăm de buna lor pregătire în momentul în care le dăm diploma universității noastră”, a declarat Anca Buzoianu.

La Târgu Mureș sunt cereri de la studenții internaționali

Și profesorii de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș sunt dispuși să primească studenți din Ucraina, spune rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei.

„Avem câteva mailuri cu cereri de la ei, iar colaboratorii noștri le vor răspunde. Sunt mai ales solicitări de la studenții internaționali. Pentru a vedea cum îi putem primi, ei trebuie să își exprime intenția, iar decanatul va încerca să vadă unde se vor putea încadra. Dacă nu știu nici limba engleză, nici română, vor trebui să învețe limba română pentru că vor interacționa cu bolnavii”, a spus Leonard Azamfirei.

Studenții cu cetățenie ucraineană vor fi încadrați la buget, iar cei de alte naționalități vor fi încadrați la taxă, la fel cum erau și în Ucraina.

„Noi le vom face o evaluare. Teoretic, noi dăm un accept condiționat, adică ei trebuie să dovedească prin acte ceea ce spun. S-ar putea ca unii dintre cei internaționali să nu poată facă față la taxele noastre, care sunt mult mai mari la noi”, a mai spus Leonard Azamfirei.

Iași: 40 de cereri pentru Medicină

Mulți dintre studenții la Medicină veniți din Ucraina au depus cerere de înmatriculare pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa".

Rectorul Viorel Scripcariu spune că a primit, până miercuri, 40 de cereri de la studenți internaționali, pentru cursuri în limba engleză. De la studentii ucraineni n-a primit încă nicio solicitare.

„Suntem în curs de a face o procedură prin care îi vom selecta, ceea ce înseamnă test de limbă și un test. Ei ar trebui să aibă dosarul complet. Unii dintre ei au acte. Cei care nu au vor avea un termen limită în care vor trebui să aducă actele. Pentru anii mai mari vor face cursuri de limba română, pentru că practica se face în spitalele românești”, a spus rectorul Viorel Scripcariu.

Și universitățile generaliste au decis să primescă studenți din Ucraina.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca îi va primi ca audienți, iar studenții trebuie să facă dovada că au studiat în Ucraina.

Promovarea la displinele pe care le vor urma la Cluj Napoca se va face tot prin examen, la fel cum se întâmplă și pentru studenții români.

„Deocamdată, ei trebuie să știe limba română sau limba engleză și se pot înscrie ca audienți”, a spus Daniel David.

Nicolae Istudor, rector Academia de Științe Economice București a decis că poate primi 10% în plus peste cifra de școlarizare pe care o are.

„Noi avem programe în limba engleză, franceză, germană. Am luat decizia să suportăm taxele pentru cetățenii ucraineni, ceilalți internaționali vor plăti ca studenții internaționali. Avem și locuri de cazare pentru ei”, a spus Nicolae Istudor.

Universitățile românești vor primi studenți de la universități ucrainene acreditate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a modificat metodologia de mobilitate din universități astfel încât studenții care vin din Ucraina să se poată înscrie la facultate în orice moment.

„Am reglementat la nivelul Ordonanței de urgență și reglarea capacității de școlarizare, prin excepție, pentru că ARACIS acordă o capacitate maximă de școlarizare pentru fiecare program de studiu. Această capacitate maximă va putea fi depășită cu maximum 20%, pentru a avea posibilitatea înmatriculării acelor studenți refugiați din Ucraina, fie că vorbim de cetățenii ucraineni sau de cetățenii unor state terțe, care au studiat până acum în Ucraina”, a declarat, miercuri, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

Sorin Cîmpeanu a declarat că universitățile pot primi cu 20% mai mulți studenți din Ucraina față de capacitatea programului de studiu.
Sorin Cîmpeanu a declarat că universitățile pot primi cu 20% mai mulți studenți din Ucraina față de capacitatea programului de studiu.

Ministerul Educației a publicat o listă a universităţilor recunoscute și acreditate din Ucraina.

Studenții care au acte de studii, foaie matricolă sau carnet de student și pot dovedi că au studiat într-o universitate recunoscută se pot înscrie la universitatea care are programe de studiu în profilul studiat.

În cazul în care nu au aceste acte de studii, studenții din Ucraina se pot înscrie prin declaraţie pe propria răspundere, iar universitatea evaluează competenţele, urmând ca, până la finalizarea facultății, studentul să aducă actele de studiu, pentru a putea susține licența.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG