Linkuri accesibilitate

Studiu| Pfizer și Moderna nu prezintă riscuri pentru femeile însărcinate


Vaccinurile Pfizer și Moderna nu au prezintă riscuri serioase pentru femeile însărcinate arată mai multe studii publicate în ultima perioadă.

Potrivit unor studii publicate miercuri în jurnalul de medicină New England, vaccinurile mRNA COVID-19 de la Pfizer/BioNTech și Moderna nu prezintă riscuri serioase pentru femeile însărcinate.

Studiul a fost publicat după ce, vineri, Marea Britanie a anunțat că toate femeile însărcinate vor putea să se vaccineze cu Pfizer sau Moderna. Un studiu din Statele Unite bazat pe un grup de 90,000 de femei însărcinate nu a sesizat nici un risc generat de vaccin sarcinii sau mamei, a anunțat Comisia pentru Vaccinare și Imunizare din Marea Britanie.

Studiul publicat miercuri subliniază riscul pe care Covid-19 îl prezintă pentru femeile însărcinate și insistă că beneficiile vaccinului sunt mai multe decât riscurile.

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a lansat platforma V-safe care colectează date oferite voluntar de utilizatori și le folosește pentru a informa publicul despre posibilele riscuri ale vaccinului. Studiul a fost bazat pe datele colectate prin această platformă între decembrie 2020 și februarie 2021 de la un grup de 35,691 de femei însărcinate între vârstele de 16 și 54 de ani.

De asemenea, nu există dovezi că vaccinurile ar afecta femeile care încearcă să rămână gravide, care au născut recent sau care alăptează.

Mai mult, un studiu din luna martie publicat de Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie a arătat că mamele pot trece anticorpii nou-născuților. Studiul găsește dovezi de anticorpi în sângele cordonului ombilical și în mostrele de lapte matern.

Studiul din martie a urmărit un grup de 131 de femei care au primit vaccinurile Pfizer și Moderna, inclusiv 84 de femei gravide, 31 de femei care alăptau și 16 femei care nu erau gravide. Toate cele trei grupuri au raportat niveluri crescute de anticorpi. Studiul nu a găsit diferențe privind efectele adverse la femeile gravide și cele care nu erau gravide.

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din Capitală ne confirmă aceste lucruri. „Variantele de vaccin sunt sigure și nu interferă cu sarcina”. Medicul recomandă un consult medical pentru femeile însărcinate care își doresc să se vaccineze dar spune că studiile nu arată existența vreunui risc.

„Datele care apar tind să confirme exact acest lucru. Nu există diferențe în ceea ce privește reacțiile adverse la femeia gravidă și cea care nu are sarcină. Deci lucrurile sunt clare.”

Medicul a mai subliniat și că vaccinurile nu prezintă riscuri pentru nou-născuți.

XS
SM
MD
LG