Linkuri accesibilitate

Studioul special al „Actualității românești”, radio Europa Liberă, 25.12.1989, execuția cuplului Ceaușescu


Locul execuției cuplului Ceaușescu în 25 decembrie 1989
Locul execuției cuplului Ceaușescu în 25 decembrie 1989

Studioul special al „Actualității românești”, radio Europa Liberă, 25.12.1989, execuția cuplului Ceaușescu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:49:32 0:00


Studioul special al „Actualității românești”, radio Europa Liberă, ora 19 și zece.

Moderatori: Neculai Constantin Munteanu, Raluca Petrulian și Victor Eskenasy.

Colaborează la program: Ioana Crișan și Anișoara Negulescu.

Din sumar: mesaje de la români din țară și de la români stabiliți în străinătate.

Puțin după minutul 20 al acestei emisiuni în direct, adică la ora 19:30, ora României, Anișoara Negulescu intră în studio și citește un anunț transmis de radio București, anume că Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte și executați.

Neculai Constantin Munteanu: Suntem din nou în studioul special al Europei Libere. Un grup de români din Frankfurt organizează transport gratuit, printr-o firmă germană, și voi lua cu ei: conserve, carne, fructe. Însă ar vrea să știe unde să predea aceste produse, unde să le expedieze, unde să le ducă. Doritorii și cei interesați pot lua legătura la telefon cu domnul Cristian Ioniță, telefon: 061093114. Cei interesați să participe la inițiativa unui grup de români din Frankfurt cu o firmă vest-germană, pentru transport gratuit de circa 50 de tone, să ia legătura cu domnul Cristian Ioniță.

Victor Eskenasy Moroșan: Ne bucură să citim în presa română și în depeșele Agerpres-ului informatizații despre Moldova de dincolo de Prut. Agerpres comunica astăzi că au sosit din Basarabia, din Moldova dintre Prut și Nistru, șapte vagoane încărcate cu alimente și medicamente. Vagoanele cu alimente au fost îndreptate imediat spre București, în timp ce medicamente vor fi distribuite prin rețeaua de farmacii de la Iași. Între timp, se anunță că la Chișinău se formează o altă coloană de trenuri. Iar alte două vagoane au și sosit deja la Iași, încărcate cu 46 de tone de zahăr și 50 de tone de făină.

Raluca Petrulian: Despre noul limbaj al presei din România vorbește și agenția Reuters. Îl citează pe Corneliu Roșianu, spunând: „Libertatea de expresie este cel mai concis fel de a spune că avem dreptul să trăim. Cuvintele pe care le rostim acum vin din inimă și nu din gât”. Corneliu Roșianu, George Marinescu, Petre Popescu, Victor Ionescu sunt câteva nume pe care agenția Reuters ni le dă, ei aparținând echipei care se află în clădirea televiziunii de vineri.

Televiziunea româna a arătat-o pe Zoe Ceaușescu, i-a arătat vila somptuoasă, spunând că obișnuia să poarte la ea circa o sută de mii de dolari - bani peșin și bijuterii de la colecția de artă a Muzeului Național, și el e de o valoare considerabilă.

Victor Eskenasy Moroșan: Raluca, îl pomeneai pe Victor Ionescu, pe care l-am salutat deja, l-am văzut la televiziunea franceză. Victor Ionescu - istoric... Și am spus-o deja, dorim ca toți istoricii României să participe la actul istoric în curs de făurire, la ei acasă.

Neculai Constantin Munteanu: Politica neghioabă, șovinistă a regimului Ceaușescu a pus la grea încercare bunele relații de vecinătate intre România și Ungaria, intre români li maghiari. Iată că acum, această prietenie, această solidaritate dinspre Budapesta cunoaște aspecte dintre cele mai emoționante. Nenumărați tineri sunt ocupați, timp de 24 de ore din 24, cu însemnarea numelor (e vorba de Austria acuma), adreselor și donațiilor bănești, pe care telespectatorii austrieci le transmit Canalului 2 al televiziunii vieneze pentru România. Sume - de la 50 de șilingi - la 10.000 de șilingi și peste, abstracție făcând de cele peste 20 de milioane donate de guvern și alte 42 de milioane anunțate ieri. Tot ieri, în Germania Federală, cetățenii au răspuns cu entuziasm de nedescris la apelul Crucii Roșii. În câteva ore, oamenii aduceau zeci de mii de pachete cu îmbrăcăminte la locul colectării. În plus, se strângeau și donații de bani, donații făcute de cei prezenți.

Pe scurt, întreagă Europă aleargă în ajutorul României, dar Ungaria se află în fruntea tuturor. Fiecare cetățean maghiar dorește să contribuie cu ceva la alinarea rănilor României. Astăzi, la ora 6 dimineața, în ciuda ceții dese, șoseaua Budapesta - Sighet era plină de autocamioane de ajutoare care se îndreptau spre România.

Amintim că la această splendidă acțiune de solidaritate cu poporul nostru participă și taximetriștii maghiari. Unul dintre ei a fost prima victimă a luptelor din România. Îl cheamă Sándor Tóth, nu împlinise 30 de ani și era tată a trei copii. E a fost împușcat de bestiile ceaușiste. De la moartea lui, toți taximetriștii din Budapesta circul cu eșarfă neagră la antenă. Radiodifuziunea și televiziunea maghiară transmit, practic, de la numerele de telefon ale diverselor servicii de ajutorarea României, până la apeluri ca, de pildă, că este nevoie de autor la încărcarea de conserve de sânge. Radiodifuziunea și centrala de televiziune de la Budapesta, care în mod obișnuit sunt sever păzite, sunt acum, practic, deschise pentru oricine. Oricine aduce o informație este binevenit. Pe micul ecran, echipele de știri, care, de obicei, sunt văzute doar scurt timp, apar acum zi și noapte. Toate stațiile de televiziune maghiare, centrale și regionale, relatează cu mult peste orele de emisie despre evenimentele din țara noastră. Ministrul de Externe a Ungariei, Gyula Horn, și ministrul Apărării, Ferenc Kárpáti, sunt în contact permanent cu Bucureștiul, de unde primesc relatări aproape în fiecare oră. Astăzi, ministrul Apărării al Ungariei a trimis la Nădlac - 81 de tone de alimente și 400 litri de sânge. În plus, este pregătit un tren întreg pentru transportul răniților. Alimentele, medicamentele, pansamentele și îmbrăcăminte se strâng în grămezi uriașe la centrele de colectare. La ferestrele caselor din Ungaria atârnă drapele negre - simbol al doliului pentru victimele asasinilor ceaușiști din România. Noaptea pot vi văzute la același ferestre - lumânări aprinse.

Raluca Petrulian: Vorbisem mai înainte de cei prezenți în clădirea televiziunii române din București. Ultima informație a atenției TASS ne spune că se aud împușcături din nou în jurul clădirii televiziunii. Agenția sovietică afirmă că și în alte părți ale orașului, ale capitalei, se aud împușcături sporadice și că miliția controlează toate vehiculele, în cătare de teroriști.

Victor Eskenasy Moroșan: În altă ordine de idei, Agerpres transmitea o scurtă informație că guvernul britanic preconizează să trimită în ajutor în România echipament medical.

Am în față seriosul cotidian The Times, care relatează că în parlamentul britanic a fost o întreagă dezbare în favoarea României, cu intervenții a diverși parlamentari. Intre ei, Patrick Cormack, un deputat conservator, care declara: „A venit momentul ca un ajutor real, important să fie oferit României. Consideră că este absolut esențial ca bravul popor român, aflat în suferință, să fie ajutat imediat”.

David Blunkett, deputat din partea partidului laburist, cerea guvernului să ofere imediat ajutor României, spunând că este „imperativ să acordăm acum ajutor umanitar și medical pentru a contribui la salvarea sutelor, dacă nu miilor, de oameni care au fost grav răniți”.

Crucea Roșie Britanică a lansat și ea un apel în ajutorarea poporului român și The Times publică astăzi adresa pe care pot fi trimise aceste ajutoare.

Raluca Petrulian: Un mesaj important.

Trudi Dumitrescu: Da, am primit un telefon tocmai de la doctorul Renan Corrales, care este originar din Costa Rica. Domnul doctor Corrales a studiat în România și ne-a comunicat că va pleca cu un convoi, cu mai mulți medici, prin intermediul Crucii Roșii Internaționale, la București, pentru ajutorarea populației. Domnul doctor Corrales se află în momentul de față la München, unde poate fi contacta de persoanele care sunt interesate, la numărul: 089 - prefixul Münchenului, apoi 1418902. De asemeni, suntem rugați să comunicăm că Dan Petrescu ne roagă să luăm legătura imediat cu el telefonic.


Victor Eskenasy Moroșan: Dar, practic, nu reușim, din cauza liniilor extrem de ocupate.


Trudi Dumitrescu: Da.

Victor Eskenasy Moroșan: Vorbeai de ajutoare, să spunem că autorul inițial trimis în Marea Britanie Crucii Roșii se ridica la 100.000 de lire sterline și că diverse organizații, prin toate punctele lor - 830 de puncte, scria astăzi The Times - din întreaga Anglie adună autoare, medicamente pentru România.


Raluca Petrulian: Cred că avem un nou mesaj. Rog regia să....

Radioascultător: Sunt (...) Mihai din orașul Sigmaringen, Germania Federală. Eu, soția și fiica am urmărit lăcrimând în fața radioului Europa Liberă evenimentele din România. Dorim, pe această cale, succes în libertate, sărbători fericite tuturor colegilor de muncă de la întreprinderea Mecanic Oradea, precum și familiilor noastre din Oradea, Satu Mare și Tăşnad. Aș mai vrea să spun că rămâne înscrisă în istoria națiunilor faptul că, în sfârșit, s-au regăsit românii și cu naționalitățile conlocuitoare din țară si, împreună, s-au jertfit pentru ruperea regimului terorist a lui Ceaușescu. Doresc succes în viața nouă întregului popor român, prietenie, legături strânse cu Europa civilizată. La Mulți Ani, Liberate și Fericire! Vă mulțumesc și doresc mulți ani redactorilor de la Radio Europa Liberă.

Victor Eskenasy Moroșan: Vă reamintim că ascultați în continuare emisiunea specială a Radio Europei Libere, transmisă la această oră în benzile 19, 25, 31, 41 și 49 de metri. Regia, avem alte mesaje?

Radioascultător: Familia (...) din Köln, Republica Federală Germană, încearcă de zile și nopți să ia legătură telefonică cu familiile lor, Pătărlăgeanu și Cădere, din București. Numărul de telefon din București: 177123. Dragii noștri, vă dorim un Crăciun fericit, care, în fine, de 40 de ani e liber. Sănătate multă vouă și întregului popor român, care și-a dat sângele pentru libertate. Suntem alături de voi și vă vom ajuta. Mulțumesc, Radio Europa Liberă! La mulți ani și fericire! Trăiască România liberă! Telefonul meu este 0220468400. Mitralierele securiste nu vor speria poporul român! Isteria și demența securistă din România va rămâne o lecție a istoriei, care va arăta în fine Occidentului și întregii lumi fața apocaliptică a comunismului. Dumnezeu să apere poporul român! Anul 1989 să fie declarat omagiu poporului român și al coexistenței și armoniei depline cu naționalitatea ungară și germană. Vă mulțumesc!

Radioascultător: Sunt Viorica Covaci. Locuiesc în Germania de cinci ani, cu cei doi copii ai mei: Gabriela și Francisc. Plecarăm din țară ne mai suferind regimul Ceaușescu . Doresc la părinți, soră și nepoții mei care se află în Câmpulung, Muscel, multă sănătate și un Crăciun și un an nou fericit și liber! Doresc și putere, și sănătate la poporul român care a avut curajul de a lupta contra regimului criminal Ceaușescu! Numărul părinților mei din țară este: 97013359, familia Wietzel. Vă rog, dacă se poate, că nu pot să iau legătura cu ei, să spuneți care este situația, că noi suntem bine și le dorim totul. Vă mulțumesc foarte mult.

Radioascultător: Mă numesc Florin Zdrenghea din Olanda. De aproximativ trei luni de zile, nu pot să vorbesc cu mama mea, Zdrenghea Ana, din comuna Dezna, județul Arad. Vă rog frumos să transmiteți că sunt sănătos și bine, și voi veni în țară în cel mai scurt timp posibil. Vă mulțumesc foarte mult! La revedere.

Neculai Constantin Munteanu: Doamna doctor Gorschi, oculist la spitalul din Sibiu, dorește să primească de urgență seringi care se pot folosi o singură dată, antibiotice injectabile, Heparină contra trombozelor postoperatorii și calmante puternice.

Domnul Ioan Caramitru este solicitat de sora lui, Elena Caramitru, de la Geneva să comunice orice dorință are la telexul: Geneva 413264. Totodată, să comunice telexul din București la care poate primi mesaje. Avem alt [radioascultător] ? Nu. Ascultăm un colind atunci.

Raluca Petrulian: În Bulgaria, cotidianul Отечествен фронт publică astăzi textul unui mesaj al consiliului național al Frontul Patriei din Bulgaria, adresat Frontului Salvării Naționale din România, sub titlul Suntem cu voi, frați români! În acest se spune:

„Frontul Patriei din Bulgaria salută cu mare bucurie doborârea dictaturii odioase a lui Ceaușescu, victoria insurecției populare din țara dumneavoastră. Poporul bulgar își exprimă solidaritatea deplină cu lupta poporului-frate român pentru liberate, democrație și bunăstare.”

Vreau să mai adaug că, în ultimele zile, numeroși cetățeni bulgari, organizații politice și sociale transmit, prin intermediul Ambasadei Române la Sofia, mesaje adresate poporului în lupta sa pentru democrație și libertate.

Neculai Constantin Munteanu: Iată, aflăm o știre revelatoare, care arată cât de îndeaproape s-a ocupat criminalul Nicolae Ceaușescu de reprimarea demonstranților din Timișoara. Chiar dacă el s-a aflat la mii de kilometri la vizita din Iran, citând surse iraniene bine informate, agenția TANJUG afirmă că experți ai escortei prezidențiale au instalat în reședință din Teheran echipamente speciale de comunicații, aduse din București. Cu ajutorul acestor echipamente cu multiple canale, Ceaușescu a putut să mențină legături directe cu colaboratorii săi cei mai de încredere din România. În spatele activității de rutină, normale pentru vizita unui personaj oficial într-o țară străină, a existat un intens schimb de informații și instrucțiuni intre palatul Sa'dabad și București. Se pare că Ceaușescu a ținut legătura cu București, ocolind Ambasada română din Teheran. Părăsind capitala Iranului la 20 decembrie, Ceaușescu nu a făcut nicio declarație ziariștilor pe aeroportul din Teheran. S-a remarcat că reprezentanții ambasadelor din aproximativ 30 de țări nu au asistat la plecarea lui, în semn de protest față de vărsarea de sânge din Timișoara. Anișoara Negulescu a intrat în studio.

Anișoara Negulescu: Chiar acuma Radio București a anunțat că Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte și executați.

Raluca Petrulian: Da, am rămas fără glas.

Neculai Constantin Munteanu: Suntem muți de...

Victor Eskenasy Moroșan: Noi avem dificultăți să auzim Radio București...

Raluca Petrulian: Au fost executați?

Victor Eskenasy Moroșan: Extrem de dificil de auzit.

Neculai Constantin Munteanu: Nu se poate înțelege ce se întâmplă acolo. În orice caz, știrea este de natură să ne descumpănească, pentru că, probabil, ar fi trebuit arătați populației, ar fi trebuit, poate, întrebați și interogați mai îndelung asupra activităților lor din ultimii douăzeci și ceva de ani. Firește, noi nu știm ce se întâmplă la București. Nu știm care sunt motivele aceste rapidități cu care s-a acționat.

Victor Eskenasy Moroșan: Să așteptăm, evident, să avem informații noi pentru a anunța mai departe...


Raluca Petrulian: Și pe baza cărora să putem discuta. Poate, dăm puțină muzică în continuare sau... un mesaj?


Europa Liberă (Regia): Avem trei mesaje.

Radioascultător: Sunt Mircea-Călin Ceuca din Bistrița și telefonez din Waiblingen, Germania Federală. Am un scurt mesaj de sfintele sărbători: Dumnezeu să dea putere fiilor neamului să se bucure de marea înfăptuire și să pună azi pe masa românului pâine, vin și lumină. Toaca și clopotele României au bătut ora. Lacrimile de sânge, de adâncă tristețe și consternare, dar și de uriașă bucurie, ard, întru veșnică pomenire, pe coloana infinită a spiritualității universale. Neamul românesc, coborât de pe cruce și îngropat de viu, s-a reîntrupat. Sărbători fericite îl libertate și la mulți ani - 1990 - minunatului popor și familiei mele. Mulțumesc.

Radioascultător: Dragi români, vă vorbește Albu Remus din (...) președintele Comitetului local de Solidaritate cu Lupta Poporului Român. Iată că după 25 de ani de dictatură a lui Ceaușescu, aceasta a fost dărâmată, desființată numai și numai datorită vouă și sacrificiului de care ați dat dovadă voi, cei care ați luptat pe baricade și v-ați vărsat sângele vostru pentru libertate și democrație, împotriva frigului, foametei și terorii ceaușiste. Noi, românii din exil, suntem gata să revenim în țară să participăm la democratizarea țării, să ne aducem aportul nostru. Dragi locuitori ai Clujului meu drag, iată că momentul mult așteptat a sosit. Să facem ca Clujul nostru drag, capitala Transilvaniei, să redevină ceea ce a fost înainte, să revină la bunul prestigiu pe care l-a avut dintotdeauna. Să fim mândri de el.

Dragi colegi de la institutul de cercetări miniere din Cluj, sper din tot sufletul că în viitor, care, sper, [să fie unul] foarte, foarte apropiat, să revin în rândurile voastre, să refacem totul împreună, tot ceea ce dictatura ceaușistă a reușit să distrugă în acei 25 de ani. Trăiască România liberă! Vă urez tuturor Sărbători Fericite și La Mulți Ani!

Radioascultător: Mă numesc Magdalena Pape și locuiesc în Elveția. Doresc să transmit eroicului popor român, armatei că românii din Elveția sunt cu sufletul alături de ei. Ieri, în urma demonstrație la Ambasada română din Berna, am ascultat comunicatul prin care corpul diplomatic se alătură noului guvern. Suntem îngrijorați de faptul că maniacii, teroriștii pro-Ceaușescu încă acționează. Aș ruga multă precauție în sfânta seară de Crăciun și în zilele următoare, când teroriștii a putea încerca să folosească atmosfera de sărbătoare pentru acțiunile lor mârșave. Deci armata să asigure traseele spre biserici și locurile de întrunire. Doresc Sărbători Liniștite și La Mulți Ani - tuturor oamenilor din România, tuturor patrioților, fraților mei, celorlalte rude apropiate și îndepărtate, precum și prietenilor.

Victor Eskenasy Moroșan: Știm că suntem extrem de ascultați și aș vrea să dau citire, să dăm și noi comunicatul care a fost transmis la orele 19.30 de Radio București.

„Deșteaptă-te, române!

In ziua de 25 decembrie 1989, a avut loc procesul lui Nicolae Ceaușescu și al Elenei Ceaușescu în fața Tribunalului Militar Extraordinar. Capetele de acuzare au fost:

1. Genocid - peste 60.000 de victime.

2. Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat.

3. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.

4. Subminarea economiei naționale.

5. Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse la băncile străine.

Pentru aceste crime grave săvârșite împotriva poporului român și al României, inculpații Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte și confiscarea averii. Sentința a rămas definitivă și a fost executată”, a transmis Radio București.

Neculai Constantin Munteanu: Ne lipsesc cuvintele. Ne lipsesc orice idei în legătură cu acest comunicat-fulger, cu acest deznodământ pe care, probabil, românii îl regretă, pentru că ar fi vrut, poate, multă lume să se uite încă o dată în ochii acestor doi ticăloși - cei mai mari, pe care România i-a avut peste capul românilor, pe care i-au năpăstuit dincolo de limitele suportabilului. E însă pedeapsa dreaptă pe care trebuie să o primească toți cei care atentează în acest fel la viața unui popor, la existența unui popor, la integritatea unei țări.

Victor Eskenasy Moroșan: Iar țărâna să nu le fie ușoară.

Neculai Constantin Munteanu: Nu le va fi ușoară, fără doar și poate, și, probabil, nimeni nu va ști odată unde le va fi mormântul, nimeni nu va însemna acest loc spurcat pentru totdeauna în isto riași viața noastră.

Raluca Petrulian: În istoria noastră și a întregii Europe, putem spune, mai mult chiar...

Din studio, Liviu Tofan ne arată prima, probabil, ediție a ziarului Libertatea. Îl vom chema...


Victor Eskenasy Moroșan: Îl vom chema lângă noi, să ni-l prezinte.

Raluca Petrulian: Îl vom chema lângă noi, să ni-l prezinte. N. C. Munteanu vine cu ea. Avem, deci, în față prima ediție a Libertății, ziar al Frontului Renașterii Naționale.

Victor Eskenasy Moroșan: „Salvării Naționale”...

Neculai Constantin Munteanu: „Renașterii” scrie la noi. Chestiune este că primul număr este ziar al Frontului Renașterii Naționale și al doilea număr este cel pe care îl ai tu în mână.

Victor Eskenasy Moroșan: Exact, de sâmbătă 23 decembrie. „Cotidian de prânz al cetățenilor capitalei, tribună liberă al Frontului Salvării Naționale”.

Neculai Constantin Munteanu: Pentru că în ziua în care acest prim număr a fost trimis la tipar, nu exista însă Frontul Salvării Naționale. E un ziar extraordinar. Un document istoric, pe care scrie cu titluri mari: VICTORIE...

Raluca Petrulian: Apel către cetățenii orașului: „Frați români, am învins! Tiranul a fost învins: Puterea este în mâinile poporului!” În colțul drept, în josul paginii: „Trăiască Libertatea! Trăiască Poporul Român! Tiranul barbar a căzut!”

Este într-adevăr un document istoric, chiar și atât de sumar și de... avem numai patru pagini. Le știți, fără îndoială, dar românii din emigrație nu cunosc zarul și, probabil, multă vreme... câteva zile încă nu-l vor găsi la chioșcuri.

Victor Eskenasy Moroșan: Este util. Este foarte util și pentru cei din țară, deoarece, cum spuneau, azi noapte, familia mea din București, este foarte greu de obținut la ora actuală un ziar. Lumea își smulge ziarele din mână pentru a le citi...

Neculai Constantin Munteanu: Dar am înțeles că nici măcar nu se vânt. Pur și simplu, se distribuie liber.

Victor Eskenasy Moroșan: Chiar redactorii lucrează la distribuirea lor, iar Anton Uncu, pe care l-am salutat azi dimineață, vorbea la Radio București despre dificultățile de a publica presa liberă și de a schimba limbajul și așa mai departe.

Neculai Constantin Munteanu: Poate că nu e deloc întâmplător că noi, aici în studio, am aflat știrea condamnării și executării celor doi Ceaușescu exact în același moment în care, în regie, a apărut Liviu Tofan cu Libertatea, cu aceste două numere. O să încercăm să și citim din acest ziar. Mă uit să văd dacă recunosc semnăturile... Unele - da. În orice caz, pe Octavian Andronic - îl știu. Și pe Horia Tabac îl știu...

Raluca Petrulian: Să citim, poate chiar, câteva fragmente din articolul... de exemplu, un articol intitulat „Primele ore ale Libertății”. Începe așa: „În clipa în care scriem aceste rânduri, în fața redacției ziarului, acum liber, se cântă Hora Unirii. Sub această emoție profundă, relatăm întâmplările petrecute ieri în Piața Eroismului, de la Universitate, unde am fost martor ocular, începând cu primul moment și terminând cu odiosul genocid, declanșat din ordinul „celui mai iubit fiu al poporului”.

Citesc în continuare, primele lozinci: „Suntem Studenți, vrem guvern democratic!”, „Ceaușescu cine ești - criminal din Scornicești!”, „Voi sunteți români!”, „Fără violență!”, „Armata este cu noi!”.

Neculai Constantin Munteanu: Caracterele ziarului, de altfel și semnăturile, cele mai multe din acest ziar, dovedesc că ziarul este începutul sau sfârșitul fostei Informații a Bucureștiului și un nou început al Libertății. Caracterul este... l-a făcut la tipografia din Brezoianu.

Victor Eskenasy Moroșan: De altfel, Neculai Munteanu, iată ce scria, în numărul doi, Eugen Eftimiu, sub titlul Ziariștii în dublă ipostază. Citez din ziar, deci din Libertatea:

Obișnuiții distribuitori, neștiind de apariția „Informației Bucureștiului” în noua sa formă, nu ne puteau ajuta. Așadar, câțiva dintre noi am devenit și ziariști-distribuitori. Suntem asaltați încă de la ieșirea din clădirea Universului. Distribuim câteva zeci de exemplare și apoi, mai departe, în fața magazinului Adam, în Știrbei Vodă, unde le acordăm prioritate soldaților aflați pe o tanchetă. În piața Palatului, popasul a trebuit să fie ceva mai mare. Împărțim sute de exemplare.”

Neculai Constantin Munteanu: La București, se scrie istoria cu adevărat. În numărul doi, la Ultima oră, citesc: „In timp ce se lucrează la scoaterea Libertății, în Palatul Universul - acum se cheamă palatul Universul - în turn, s-a declanșat un incendiu, pus la cale de elemente criminale. Pompierii se luptă cu flăcările. Suntem aici - ziariști și tipografi. Ediția de astăzi apare sun gloanțele care împroașcă Universul...”

Raluca Petrulian: Iar primul număr din ziua precedentă mai scria, sub titlul Crizanteme în mitraliere:

„Uluitor spectacol. În mâinile celor ce trebuiau să tragă, să ucidă, în mâinile fiilor țării aflați sub drapel, al copiilor noștri puși să ucidă părinții și frații sclipeau în soarele de primăvară ale acestui decembrie - crizanteme.

Mici, galbene, firave, crizanteme de om obidit cu grija zilei de mâine, cu teama în suflet, mai ales pentru această zi. Și iată din nou soarele a răsărit la București. Fii țării, ce trebuiau să tragă în țară, au acum în mâini crizanteme - semn al firescului, al înaltei răspunderii ce ne revine nouă tuturor pentru clădirea unei noi Românii - o Românie liberă, în care niciodată braţul înarmat al ţării să nu poată fi folosit împotriva ei. Soarele a răsărit din nou la București și, poate, cea mai bună dovadă sunt aceste crizanteme galbene, dar proaspete din mâinile ostașilor.

Armata e alături de noi! Acest strigăt. Această convingere a umplut ieri în Piața Palatului, pe străzile orașului martirizat inimile a zeci și sute de mii de oameni. Echinocțiul primăverii noastre naționale va începe mereu și mereu în România, în conștiința noastră, la 22 decembrie. Soarele a răsărit din nou la București!”

Neculai Constantin Munteanu: În clipa în care Raluca ne citea din primul număr al ziarului Libertatea de la serviciul nostru de ascultare, care ascultă Radio București, am primit o nouă foaie, pe care scrie: „După sentința de condamnare și executare a sentinței, vom reveni cu imagini luate în direct în programul televiziunii din astă-seară”. Bănuiesc că sunt imagini de la judecarea celor doi criminali.

Victor Eskenasy Moroșan: Libertatea sub gloanțe scrie Val Voiculescu, în numărul de sâmbătă, 23 decembrie, al Libertății, povestind cum a fost arătat ziarul în fața televiziunii într-un moment în care s-a tras din nou si, spune el: „Nu ne este frică. Acest crez civic, ce a surpat dictatura demenței, și-a făcut încă o dată simțită prezența. Oamenii (e vorba de cei de la televiziune) n-au fugit. Oamenii au luat în mână armele, armele noastre, armele poporului”.

Despre teroriști: „Din galeriile lor de șobolani înnebuniți de frică, din buncărele după modelul paranoicului, care, în urmă cu 50 de ani, târăsc lumea în grozăvia războiului mondial, rafalele loveau, răneau, ucideau...”

Neculai Constantin Munteanu: Cum se chema articolul din care ai citat?

Victor Eskenasy Moroșan: Libertatea sub gloanțe.

Neculai Constantin Munteanu: Iată și libertatea în legalitate. Un scriitor, Mircea Popa, s-a aflat în beciurile Securității. El scrie: „La 22 decembrie, ora 13.30, beciurile Securității din Calea Rahovei au fost eliberate de toți deținuții politici. La această oră, în celula în care mă aflam au pătruns gardienii și au dispus eliberarea noastră, scriitori în celulă. Cu o zi înainte, în patul de lângă ușă mai stătea tovarășul general Angelescu, în vârstă de 80 de ani. Cel mai tânăr - 22 de ani - un brav muncitor din Mediaș, M. Cocoș, care se făcuse vinovat de îndemnuri la solidaritate cu Doina Cornea și demonstranții de la Brașov....”

Iată că numele Doinei Cornea apare în presa românească liberă! „Ne îngrijorează soarta lui Mircea Rășcanu, cu care am stat în celulă, în celula numărul 9, și care a fost condamnat la moarte. Mă grăbesc. În câteva ore de la eliberare - eliberare care s-a făcut sub autoritatea unei persoane în afara comandamentului unității - să „însăilez” această știre, semn al libertății, care, în cele din urmă, a cuprins și țara noastră atât de greu încercată în ultimul sfert de veac. pentru că unul din motivele pentru care am fost arestat, anchetat și maltratat a fost descoperirea la domiciliul meu a machetei gazetei ilegale Libertatea - organ al organizație Lucrețiu Pătrășcanu, conceput împreună cu Sorin Roșca-Stănescu.

Raluca Petrulian: Mi se pare interesant de citat și următorul articol, la rubrica sport: „In aceste clipe de imensă bucurie - adevărată și nu mimată, cum, din păcate, am fost nevoiți să facem atâția ani - gândurile noastre se îndreaptă și către voi, dragii noștri tricolori, care, în pofida condițiilor vitrege de pregătire și de participare la cele mai importante competiții sportive internaționale, v-ați străduit și ați reușit să reprezentați cu cinste poporul din care faceți parte”. Se dau câteva nume: „Vouă - Mihai Leu, campion mondial la box; Miodrag Belodedici, prințul fotbalului românesc; Daniel Dumitrescu, argintul nostru la ultima ediție a jocurilor olimpice; ție, Nadia Comăneci, care ai revoluționat gimnastica mondială, făcând atâta propagandă României cât nici toate ambasadele noastre la un loc nu au reușit...” sar câteva [nume]... „ție, dragă Ion Țiriac, sportivul de excepție și organizatorul ideal al atâtor întreceri desfășurate până acum, dar pe alte meridiane - vă adresăm acum, în aceste clipe, în care iată am redescoperit adevărata libertate, un călduros apel: Tricolori, vă așteptăm acasă!”

Victor Eskenasy Moroșan: Toată lumea... Știm că toată lumea de aici, toți exilații, toți emigranții români ne ascultă. Aș vrea să repetăm foarte pe scurt că, în urmă cu 20 de minute, radioul și televiziunea română au transmis comunicatul că astăzi a avut loc procesul lui Nicolae Ceaușescu și al Elenei Ceaușescu în fața Tribunalului Militar Extraordinar pentru crimele grave săvârșite împotriva poporului român și a României, Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte, iar sentința a rămas definitivă și a fost executată.

Neculai Constantin Munteanu: Victor, citește și ultimele două rânduri, ca să fim...

Raluca Petrulian: Diseară vor fi prezentate imagini televizate.

Victor Eskenasy Moroșan: Desigur. Și sunt convins că televiziunile occidentale vor relua și ele, la programul de seară, aceste imagini.


Neculai Constantin Munteanu: Vă reamintesc că ascultați postul de Radio Europa Liberă, emisiunea noastră specială, care poate fi auzită la această oră în benzile de 19, 25, 31, 41 și 49 de metri. Să ne mai uităm puțin pe ziarul venit de la București...

Victor Eskenasy Moroșan: Sau, poate, chiar pe Comunicat.

Raluca Petrulian: Comunicatul e uluitor.

Victor Eskenasy Moroșan: Pentru prima dată când văd acuzat, în fond, cineva din România de genocid și, pentru prima dată, se oferă un număr al victimelor, care, aș spune, corespunde cu cel transmis astăzi dimineață, - dar pentru care nu aveam o confirmare - la ora 6, de colegii britanici de la serviciul mondial al BBC-ului: peste 60.000 de victime!

Neculai Constantin Munteanu: Să-l mai citim o dată Comunicatul integral, pentru că fiecare dintre noi trebuie să-l rostească măcar o dată.

Raluca Petrulian: Deci, comunicatul:

„În ziua de 25 decembrie 1989 a avut loc procesul lui Nicolae Ceaușescu și al Elenei Ceaușescu, în fața Tribunalului Militar Extraordinar.

Capete de acuzare au fost:

1. Genocid - peste 60.000 de victime;

2. Subminarea puterii de stat prin organizare de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat;

3. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii ni oraș etc.;

4. Subminarea economiei naționale;

5. Încercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse în bănci străine.

Pentru aceste crime grave săvârșite împotriva poporului român și a României, inculpații Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte și confiscarea averii. Sentința a rămas definitivă și a fost executată”.

Victor Eskenasy Moroșan: Radio București, transmițând comunicatul, declara: „O, ce veste minunată!”. Noi, de la Radio Europa Liberă :

Neculai Constantin Munteanu: O, ce veste minunată! O, ce veste îngrozitoare... Peste 60.000 de victime. Peste 60.00 de bărbați, femei și copii ai acestui popor, care nu vor mai fi printre noi, din cauza unui scelerat. Citând din nou comunicatul:

„În ziua de 25 decembrie 1989 a avut loc procesul lui Nicolae Ceaușescu și al Elenei Ceaușescu, în fața Tribunalului Militar Extraordinar.

Capete de acuzare au fost:

1. Genocid - peste 60.000 de victime;

2. Subminarea puterii de stat prin organizare de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat;

3. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii ni oraș etc.;

4. Subminarea economiei naționale;

5. Încercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari, depuse în bănci străine.

Pentru aceste crime grave săvârșite împotriva poporului român și a României, inculpații Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte și confiscarea averii. Sentința a rămas definitivă și a fost executată”.


Raluca Petrulian: Ultima știre primită acum vine de la Agenția TASS și anume ne informează că guvernul sovietic a recunoscut astăzi Frontul Salvării Naționale. Ministrul de Externe adjunct al Uniunii Sovietice, Ivan Aboimov, a spus că acest pas nu echivalează cu o recunoaștere deplină a relațiilor diplomatice, dar a adăugat că nu se așteaptă dificultăți pe acest drum. Un comunicat al Ministerului de Externe sovietic afirmă de asemenea că Uniunea Sovietică și aliații ei sprijină fără echivoc renașterea revoluționară din România, lupta dreaptă a poporului român și eforturile Frontului Salvării Naționale.

Neculai Constantin Munteanu: Ne apropiem de sfârșitul acestei emisiuni. După ora opt se va instala o nouă echipă care va conduce...

Raluca Petrulian: Avem un mesaj.

Neculai Constantin Munteanu: Închidem noi aici și îl lăsăm colegilor după ora opt...

Victor Eskenasy Moroșan: ... care vor comenta și pe baza imaginilor pe care le va transmite televiziune vest-germană în următoarele trei minute. Până atunci un interludiu...

Neculai Constantin Munteanu: ...un interludiu muzical, dar a vrea să ai fac un mic anunț. Vom continua până la miezul nopții. Vom continua și vom transmite și o religioasă, cred că evanghelică, dacă nu mă înșel, și, în numele colegilor - Raluca Petrulian, Victor Moroșan, Radu Pârvan, Radu Vrancea, Tomi Bărbulescu, Anișoara Negulescu și Neculai Constantin Munteanu - vă mulțumesc pentru atenție și vă urează în Crăciun...

Victor Eskenasy Moroșan: …și a regiei noastre de emisie: Constantin Caragea.

Neculai Constantin Munteanu: Și a tehnicianului, care e din Argentina...

Raluca Petrulian: ...e din Argentina și cu care ne înțelegem foarte bine.

Neculai Constantin Munteanu: Noi toți vă urăm un Crăciun fericit! (…)

Nu se aude….


Raluca Petrulian: Dar, poate, totuși să repet acest mesaj, pe care l-am transmis, dar îl repet, pentru că, probabil, colegii noștri nu o vor face. Doctorul Renan Corrales din Costa Rica se află acum la München, conducând un convoi al Crucii Roșii Internaționale către România. Toți cei care doresc să facă donații, îl pot găsi la numărul de telefon: 089 - prefixul Münchenului, numărul 1418902. Donații pentru România, pleacă un convoi.

Vă urăm cu toții un Crăciun Fericit și mâine vom fi cu toții la acest microfon.

Comunicatul integral difuzat la Radio București este repetat în timpul emisiunii de Raluca Petrulian și Victor Eskenasy.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG