Linkuri accesibilitate

Nature: Carantina a salvat trei milioane de vieți și 530 de milioane de persoane de la infectare


Carantina impusă pentru a reduce răspândirea COVID-19 a salvat trei milioane de vieți pe plan mondial și a evitat infectarea altor 530 de milioane de persoane, arată două studii publicate luni de revista Nature.

„Riscul apariției unui al doilea val, în cazul abandonării tuturor măsurilor de precauție, este foarte real”, a declarat reporterilor Samir Bhatt, citat de Reuters.

Bhatt a condus unul dintre studiile efectuate de cercetătorii de la Imperial College London.

Majoritatea națiunilor europene, îngrijorate de impactul economic al blocajelor lor, au început să relaxeze restricțiile pe măsură ce numărul de noi cazuri COVID-19 scade.

Studiul Imperial College London a analizat impactul blocajelor și al demersurilor de distanțare socială în 11 țări europene și a constatat că acestea au avut „un efect substanțial”, contribuind la scăderea ratei de reproducere a infecției, sau a valorii R, sub valoarea unu până la începutul lunii mai.

Rata de reproducere sau valoarea „R'' măsoară numărul mediu de persoane care vor contracta boala de la o persoană infectată.

Un „R'' cu o valoare mai mare de unu duce la o creştere exponenţială a numărului infectărilor.

Echipa de cercetători a estimat că până la începutul lunii mai, între 12 şi 15 milioane de persoane din 11 ţări - Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia şi Elveţia - au fost infectate cu COVID-19.

Comparând numărul deceselor înregistrate cu cel al deceselor prognozate prin metoda folosită în cadrul studiului în lipsa introducerii măsurilor de izolare, cercetătorii au ajuns la concluzia că au fost evitate circa 3,1 milioane de decese.

„Măsurarea eficacităţii acestor intervenţii este importantă, având în vedere impactul lor economic şi social şi ar putea indica o cale de urmat de care este nevoie pentru a menţine controlul'', au precizat cercetătorii într-un rezumat al descoperirilor.

Un al doilea studiu realizat de cercetători din Statele Unite, publicat alături de cel al Imperial College London în revista Nature, a estimat că strategiile împotriva transmiterii noului coronavirus implementate în China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franţa şi Statele Unite au prevenit sau au întârziat apariţia a circa 530 de milioane de cazuri de COVID-19.

Concentrând analiza pe aceste şase state, echipa de cercetători din Satele Unite a comparat nivelurile de creştere a infecţiei înainte şi după implementarea a peste 1.700 de strategii locale, regionale şi naţionale care aveau drept scop încetinirea sau oprirea transmiterii COVID-19, afecţiunea provocată de SARS-CoV-2.

Cercetătorii au descoperit că în lipsa instituirii politicilor împotriva COVID-19, ratele iniţiale de transmitere ale SARS-CoV-2 au înregistrat o creştere zilnică de 68% în Iran şi o creştere medie de 38% în celelalte cinci ţări.

Folosind modelarea econometrică, o metodă folosită de obicei în politicile economice, autorii studiului au ajuns la concluzia că izolarea la domiciliu a încetinit rata de transmitere a infecţiei cu ''efecte benefice de sănătate măsurabile în cele mai multe dintre cazuri''.

„Fără aceste politici, am fi trăit o un aprilie și mai cu totul diferite”, a spus Solomon Hsiang, care a condus al doilea studiu la Universitatea din California, Berkeley.

XS
SM
MD
LG